BMX Racing

Buday Zoltán 6. helyezett a BMX Világbajnokságon

BringaSport – 2015.07.23 – Jelenleg tart, július 21. és 25. között az UCI BMX Világbajnokság Zolder-ben, Belgiumban. Tegnap a challenge kategória “idősebb” (15 év felettiek) résztvevőinek versenye zajlott, ahol Buday Zoltán (Veszprémi Spartacus SE) a 30+ korcsoportban a kiváló 6. helyen végzett!

p7221434

47 ország 3100 versenyzője vesz részt a BMX Világbajnokságon, a szerdai napon 780 BMX-es állt rajthoz – minden rekordot megdöntöttek ezek a számok. Buday Zoltán, Buday Ádám a Veszprémi Spartacus SE sportolói neveztek a 30+ korcsoportba. 19 ország 71 versenyzője állt rajthoz, hogy eldöntse, ki lesz a világbajnok ebben a csoportban. A selejtező csoportból Buday Ádám nem került tovább. Nem tudott kellőképpen összpontosítani és nem volt szerencséje. Ő ugyan nem esett el, de az előtte bukó versenyzőket kellett kikerülnie és ez hátrányt jelentett.

P7221425

Buday Zoltán az első futamban 1. helyen végzett és olyan meggyőzően versenyzett, hogy a további selejtezők miatt aggodalomra nem volt ok. Viszont a második futamban egy másik versenyző miatt hatalmasat esett, és a hatodik helyen ért célba, a harmadik futamban negyedikként végzett, így továbbjutott a legjobb 64 versenyző közé. A 32-be jutásért és a középdöntőbe szintén a 4. hellyel került tovább, de nagyon meg kellett küzdenie érte.

P7221417

A középdöntőben a nyolcas pályáról indult és az első kanyarban kiszorult, de a második szakaszon egy versenyzőt megelőznie, a harmadik szakaszon még egyet, és 4. helyen ért célba, ezzel bekerült a VB döntőbe, ami óriási siker! Legutóbb szintén a Veszprémi Spartacus versenyzője, Deli Gábor volt VB döntős és harmadik helyezett, Birminghamben.

Buday Zoltán a döntő futamban a nyolcas pályáról indult, egy nagyon jó első kanyar vételt követően sikerült feljönnie a 6. helyre, melyet a célig meg is tudott tartani.

“Nagyon-nagyon örültünk a sikernek!” – mondta Borbély Ferenc, az MKSZ BMX szakágának vezetője. “Az eredény hirdetésről egyenesen a csapatvezetői megbeszélésre kellett mennem, úgyhogy nem sokat tudtunk beszélni a döntőről. Zoli 12 évesen kezdett el BMX-ezni és beérett 18 év munkája! Hatalmas respekt!”

'Fel a tetejéhez' gomb