Országút

Ki lesz a hegyek királya? – Tour de Hongrie

BringaSport – 2015.07.22 – Az összetett élén álló sárga, valamint a legjobb fiatalnak járó fehér trikó mellett általában a gyorsasági pontverseny és a hegyi összetett első helyezettjét is megkülönböztető mezzel díjazzák a szakaszversenyeken. Természetesen a kilencvenedik születésnapján éppen idén visszatérő Tour de Hongrie során sem lesz ez másként.

Egy-egy szakaszverseny különböző etapjain általában részhajrákat, illetve hegyi hajrákat iktatnak be, amelyek során az ott elsőként áthaladókat pontokkal jutalmazzák. Az aktuális diszciplínában élen állókat ennek megfelelően megkülönböztető trikóval díjazzák.

Az első emelkedőkön már az 1910-es években átkeltek a kerékpárosok, a hegyi összetettben legjobban szereplő bringások megkülönböztető mezét azonban mindössze 1975-ben vezették be, igaz, már 1933-ban díjazták a hegyekben legjobb teljesítő versenyzőket. Pontokat a hegytetőkön lévő hegyi hajráknál lehet szerezni, a hegy megmászásának nehézsége (hosszúság és meredekség) függvényében.

1933-ban először természetesen a Francia Körverseny során jutalmazták a legjobb hegyimenőket. Az első győztes a spanyol Vicente Trueba lett. 1975-ben a belga Lucian Van Impe ölthette magára a hegyi összetett trikóját.

A történelem folyamán mindössze két ember volt, aki mindhárom nagy körversenyen (Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta Espana) elhódította ezt a diszciplínát nevezetesen a spanyol Federico Bahamontes, illetőleg a kolumbiai Lucho Herrera.

hegyitriko

A Tour de Hongrie történetének első hegyi trikóját 1993-ban a francia Martin Kukk (Besancon) nyerte. Az első magyar trikósra egészen 1996-ig kellett várni, akkor Steig Csaba, a Szolnoki Cukorgyár kerékpárosa szerezte meg a megkülönböztető trikót.

A 2005-ös Touron az új-zélandi Glen Chadwick, míg 2008-ban, a legutóbbi Magyar Körversenyen a német Timo Honstein nyerte meg ezt a különversenyt.

Tour de Hongrie: pirosban a hegyek királya

A megkülönböztető trikók színei általában az azokat támogató cégek színeit szimbolizálják, annak idején éppen ezért lett pöttyös a világ leghíresebb hegyi trikója, így népszerűsítve a francia Poulain Chocolate édességeit.

Az augusztus 4-én kezdődő Tour de Hongrie során a legjobb hegyi versenyző meze piros színű lesz. A mez a Kunságszesz Zrt-t hirdeti, amely cég évek óta támogatója a Vuelta Sportiroda eseményeinek. A cég vezetője és több munkatársa is elszánt bringás. A piros mezt a dombokon, hegytetőkön kijelölt hegyi hajrákon legeredményesebb versenyző viseli majd.

Forrás: www.tourdehongrie.hu

'Fel a tetejéhez' gomb