MKSZ hírek

Az MKSZ jelenlegi pénzügyi helyzete – támogatási szerződések és elszámolási információk – 2015.07.10

MOB

Mint arról már a múlt heti BringaSport Hírlevélben tájékoztatást adtunk, a 2014-es MOB-os támogatást az MKSZ sikeresen elszámolta, ezt követően aláírásra került a 2015. évi támogatási szerződés. A 2015-ös MOB támogatás összesen 44 000 000 millió forint lesz, kifizetése három ütemben zajlik. Az első, 18,6 millió forintos támogatási összeget a MOB június közepén kifizette az MKSZ részére. A második részlet kifizetésének feltétele, hogy az első részlet teljesen elszámolásra kerüljön, amely e hónap végére várható.

EMMI

Az EMMI felé 2013 második félévének elszámolása megtörtént, az elfogadó nyilatkozatot a Sportért Felelős Államtitkárság kiadta, amely szerint az MKSZ-nek 3 504 457 Ft visszafizetési kötelezettsége keletkezett, ami 161 441 Ft kamattal együtt összesen 3 665 898 Ft-ot jelent. Ennek kezelésére valószínűleg adósság kompenzációt kérvényezhet az MKSZ.

Ezen kívül a 2014. első féléves támogatási szerződés, “Kiemelt hazai rendezésű kerékpáros versenyek” projektje szintén generált visszafizetési kötelezettséget. A projekt a 2014-es Junior Terem Európa Bajnokság és a szintén 2014-es Visegrád 4 verseny költségeiből állt össze. A projekt keretösszege 20 millió forint volt, amelyből a Külügyminisztérium 10 millió forintot, az EMMI szintén 10 millió forintot finanszírozott. A projekt elszámolása során, az elszámolást felügyelő EMMI mindössze 7 171 173 Ft-ot fogadott el, így a visszafizetési kötelezettség 12 828 827 Ft tőke és 90 552 Ft kamat, összesen tehát 12 919 379 Ft.

Az elszámolás elutasítását, és a visszafizetési kötelezettség keletkezését az EMMI azzal indokolta, hogy a projekthez kapcsolódó bizonyos alvállalkozói számlák a támogatási időszak (2014.01.01 – 2014.06.10) után kerültek kifizetésre a szövetség részéről, így már nem számolhatóak el a támogatási kereten belül. Az EMMI tájékoztatása szerint a 12,9 millió forintos visszafizetési kötelezettség miatt az MKSZ fő és alszámláit a közeljövőben inkasszóval terheli.

Az MKSZ bankszámláin és kasszájában jelenleg összesen 2 261 157 Ft van (ennek nagy része már szakági feladatokhoz rendelt), amelyből 901 857 forintot érint majd az inkasszó. Az elkövetkezendő időszak tekintetében az MKSZ pénzügyi egyenlege tehát mínusz 10,6 millió forint, amelyet a tervek szerint a 2015-ös MOB-os támogatás második részletének beérkezését követően tudja a szövetség kiegyenlíteni az EMMI felé.

A idei EMMI támogatási szerződés megkötésének feltétele az MKSZ egyes szakágaihoz tartozó, 2015-ös szakmai- és költségterveinek elkészítése, beadása az EMMI felé. A szakágvezetők által leadott terveket az MKSZ elnöksége a jövő heti elnökségi ülésen fogja megvitatni. Az EMMI részére beadott tervek államtitkári jóváhagyása után van lehetőség szerződni a minisztériummal, a támogatási összeg folyósítására ekkor kerülhet sor. Ez várhatóan augusztus vége előtt nem fog megtörténni.

A fentiek tükrében, illetve a hasonló helyzet kialakulásának elkerülése végett, nyomatékosan felhívjuk a tagegyesületek figyelmét arra, hogy korrekt elszámolás és pénzügyi fegyelem nélkül az MKSZ nem tudja támogatásban részesíteni tagjait, illetve további előlegek és számlák kifizetését eszközölni!

A 2015-ben várható támogatások problémamentes elszámolásához az MKSZ hivatala kész minden segítséget megadni tagegyesületei részére, beleértve a MOB-bal és EMMI-vel közösen, illetve a korábbi tapasztalatokból kiindulva összeállított elszámolási iránymutatásokat is. Kérjük a tagegyesületeinket, hogy a csatolt dokumentumokat figyelmesen olvassák el!

Információk utazással, szállással, étkezéssel kapcsolatos elszámolásokhoz >>
Szempontok a részletes szakmai beszámoló elkészítéséhez >>
Dokumentum ellenőrző lista a versenyek támogatásához >>

'Fel a tetejéhez' gomb