MKSZ hírek

BringaSport Hírlevél – 2015. április 16.

Polony_Istvan_sTisztelt Sporttársak, Kedves Bringások!

Örömmel köszöntelek benneteket a hivatalos, rendszeresen megjelenő BringaSport (MKSZ) Hírlevél első számával. Terveink szerint mostantól heti rendszerességgel kiadjuk a Hírlevelet, amelyben a sportág jelentős, és szélesebb körben is érdeklődésre számot tartó eseményeiről számolunk majd be. Lesz itt szó versenyekről, kiemelkedő eredményekről, szövetségi működést érintő ügyekről, sport diplomáciáról stb. A Hírlevél szerkesztője Battai Bori, az MKSZ kommunikációért felelős munkatársa, de a témákat Ti mindannyian adjátok. Mindenkit ösztönzök és bíztatok, hogy minél aktívabban vegyen részt a hírek, események MKSZ kommunikációs csapatához való eljuttatásában – így leszünk teljes körűek és napra készek a tájékoztatásban.

Polony István
MKSZ elnök

————————————————————————


Hivatalosan is Polony István az MKSZ elnöke

A Fővárosi Törvényszék 2015. április 1-én hivatalosan is bejegyezte Polony Istvánt az MKSZ elnökének, azóta teljes körű képviseleti joggal rendelkezik.  A bejegyzés öt hónapig tartott, de egyes 2014-es KSF elszámolási kérdésekben (KSF II. – 2014. I. félév) továbbra is szükséges lehet az egyeztetés Katona Kálmán volt MKSZ elnökkel.

***

Az MKSZ pénzügyi és elszámolási helyzete

A 2013-as év teljes mértékben elszámolásra került, a szövetség rendelkezik a támogatóktól befogadó nyilatkozattal. 3,6 millió forint elszámolását nem fogadta el az Emberi Erőforrások Minisztérium, erről az összegről visszafizetési kötelezettség keletkezett a minisztérium felé. Megkezdtük a tárgyalásokat, hogy lehetőség szerint egyéb forrásokból fedezetet találjunk a visszafizetési kötelezettség teljesítésére. Sajnos mind az MKSZ és a támogatott fél közötti szerződéses rendszerben, mind pedig az elszámolások tartalmi és formai vonatkozásában voltak hiányosságok, amelyeket több mint 1 év elteltével már nem lehetett korrigálni.

A MOB 2014. évi 33 millió forintos támogatásából 26,2 millió forint került eddig folyósításra (18,2 millió forint szakmai és 8 millió forint működési támogatás). Ez az összeg 100%-ban elszámolásra került, jelenleg a dokumentáció egyes részeinek hiánypótlása zajlik. A szövetség további 6,8 millió forintos támogatási kerettel rendelkezik a tavalyi évről, ennek lehívása és szinte azonnali elszámolása a napokban várható.

A 2014. évi KSF II. (1. félév) elszámolása még folyamatban van, jelentős szerződési és bizonylati dokumentációs hiányok vannak. Dolgozunk a probléma megoldásán, de sokszor sem tartalmi, sem formai szempontból nem megfelelő a rendelkezésre álló dokumentáció, így komoly visszafizetési kockázatokat futunk. Példaként említhető a V4 verseny támogatása, ahol formai okok miatt 10 millió forint feletti visszafizetési kockázattal nézünk szembe. Egyeztetések zajlottak és zajlanak továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériumával az így előálló hiány fedezetére. Ugyanakkor az elszámolások hiányossága és a KSF program keretében eddig elért eredményeink, illetve azok hiánya, komoly veszélyt jelentenek a kerékpársport Kiemelt Sportág Támogatás keretein belül maradására nézve. 2015 júliusában kerül sor a Minisztérium részéről a kormány felé történő KSF program beszámolóra. Ezzel kapcsolatban a következő Hírlevél kiadásokban adunk majd további és részletesebb tájékoztatást.

A 2014. évi KSF III. (2. félév) elszámolási összeállítása jelenleg zajlik, a tervek szerint heteken belül lezárul, ezzel kapcsolatban nem számítunk elszámolási problémákra.

A 2015. évi EMMI és MOB szerződések előkészítése folyamatban, megkötésük heteken belül várható.

***

2015. évi rendes közgyűlés – Alapszabály módosítás

A Magyar Kerékpársportok Szövetségének 2015-ös közgyűlése május 20. és 30. között kerül megrendezésre, amelyről a meghívót a hivatalos szabályok szerint 2015. április 30-ig a szövetség eljuttatja tagszervezetei részére. A közgyűlés kötelező napirendi pontjain túl (pl. 2014-es beszámoló, Felügyelő Bizottság jelentése,  könyvvizsgálói jelentés) a legfontosabb téma a szövetség elengedhetetlen működési reformja, azon belül az aktuális alapszabály módosítása, illetve egyszövetségi rendszer kiépítése.

***

Sportdiplomácia – Magyarországra látogatott az UCI elnöke, Brian Cookson

Brian Cookson, az UCI elnöke, James Carr nemzetközi kapcsolatokért felelős biztos társaságában Polony István meghívására 2015. április 8-án Budapestre látogatott.

A látogatás során megtekintették a Millenáris Velodrómot és egyeztettek a nemzetközi szövetség által támasztott követelményekről, amelyek alkalmassá teszik az új velodrómot, hogy otthont adhasson világversenyeknek és olimpiai versenyszámoknak.

A találkozókon felmerült másik fontos kérdés, hogy a magyarországi szövetségi rendszer működése hogyan hozható minél jobb összhangba a nemzetközi szövetség elvárásaival. Cookson úr biztosította a sportági szövetség képviselőit, hogy az ő vezetésével a nemzetközi szövetség kiemelten fontosnak tartja a fejlődő országok felzárkóztatását a kerékpársport elitjéhez, és ehhez kész minden segítséget megadni.

A fentieken kívül az UCI elnöke további sportágfejlesztési célok megvalósítására is bátorította a hazai kerékpársportot. Célként fogalmazódott meg, hogy Magyarország pályázzon UCI országúti világbajnokságok, a velodróm elkészülte után pálya világbajnokságok, illetve egyéb világkupafutamok magyarországi megrendezésére, amely pályázatokhoz az UCI szakmai segítségét ajánlotta fel Cookson úr. Témaként merült fel továbbá egy akkreditált edzőközpont és bíróképzés megvalósításának lehetősége is.

A sikeres találkozókat és egyeztetéseket követően Brian Cookson és Polony István abban állapodtak meg, hogy következő lépésként a fenti témák kidolgozását célozzák meg. Ennek megvalósítása érdekében Polony István meghívást kapott egy svájci látogatásra az UCI központjába, ahol a magyarországi sportágfejlesztési célok kidolgozása és operatív megvalósítása lesz napirenden.

***

Marketing és kommunikáció

Az MKSZ egyik stratégiai, és egyben legfontosabb rövid távú kommunikációs célja egy brand létrehozása a sportág számára, amely egységes és azonosítható megjelenést mutat a külvilág felé, közös identitást jelent a sportág számára, valamint kereskedelmi eladhatóságot is lehetővé tesz. A rövidtávú célkitűzések között szerepelt a brandhez tartozó név, logó, weboldal és a Facebook oldal létrehozása.

A brand név meghatározásánál a legfontosabb tényezők a következők voltak: könnyű megjegyezhetőség, fiatalos, közbeszédben jól használható, valamint egyértelműen utal a kerékpározásra, mint sportágra. A brandhez tartozó logó képviseli a többi hazai sportág között a kerékpározást, mind Magyarországon, mind külföldön, szakmai és laikus körökben is azonosíthatóvá teszi a „mozgalmat”, szervezettséget, sportszerűséget, profizmust sugároz, valamint a szponzorok számára eladható, színvonalas brand-et képvisel. A 2015. február 27-i elnökségi ülésen az MKSZ elnöksége a BringaSport brandnevet, és az alábbi hozzá tartozó logót választotta.

top_logo

A brand elnevezését és a logó megtervezését követő lépés a Bringasport.hu portál felépítése volt. Az új weboldal a teljes magyar kerékpársport információs portálja lesz, – szakágak szerint strukturálva (országút, páya, MTB XC, MTB DH, cyclo-cross, BMX, trial, terem és para-kerékpározás) – amely minden, a kerékpársportok iránt érdeklődő felhasználót információkkal szolgál ki. Ezen belül egy elkülönített részen találhatóak meg magával az MKSZ-szel kapcsolatos információk, amelyek tulajdonképpen csak a szövetség tagjait érintik és érdeklik. Jelenleg a weboldal 80%-os elkészültségű, tartalmi szempontból felfedezhetőek még hiányosságok. Ezúton is kérjük a szakágak szíves közreműködését, hogy a tartalmi részek összeállítása is mihamarabb elkészülhessen (pl. szakágak bemutatása, országúti szakág válogatott kerettagok, ranglista, versenyszabályok, downhill szakág versenyszabályok, BMX szakág válogatott kerettagok, trial és terem szakágak versenyszabályai, ranglistái, válogatott kerettagjai).

A háttérben a BringaSport Facebook oldala is kialakításra került (facebook.com/bringasport.hu), népszerűsítése azonban csak akkor indul el, ha a Bringasport.hu portál 100%-os elkészültséget mutat – erre valószínűleg május közepére kerül majd sor. A Facebook oldal segítséget nyújt majd a sportág és az új brand köztudatba emeléséhez, népszerűsítéséhez, a sportággal kapcsolatos információk szélesebb körben való elterjesztéséhez, versenyzőink megismertetéséhez. Események létrehozásával, targetált hirdetésével növelhető a versenyeken résztvevő látogatók száma, más szakmai (és akár nem szakmai, de kerékpáros) oldalak cikkeinek, tartalmainak megosztásával bővíthető a szövetség kapcsolati hálója.

Brandépítési együttműködések

Az MKSZ által támogatott versenyeken az MKSZ kiemelt szponzori státusznak megfelelően jelenik meg a Bringasport névvel. A versenyszervezőknek szerződésekben meghatározott megjelenési területet, reklámfelületeket szükséges biztosítaniuk a rendezvényeken. Ennek megfelelően az idei évtől egyrészt a szövetség különböző Bringasport marketing elemeket biztosít a versenyszervezők részére (pl. Bringasport reklámzászlók, roll-up-ok), másrészt szakmai segítséget is nyújt a versenyszervezők részére a versenyszervezői szerződésekben meghatározott kommunikációs követelmények teljesítéséhez. A versenyszervezőkön túl az MKSZ által kiemelten támogatott sportolók szintén nagy szerepet vállaltak abban, hogy a közös, kerékpársportot képviselő BringaSport brandet minél szélesebb körben megismerje a nyilvánosság.

***

A következő szám tartalmából

  • Miért van szükség a szövetségi működési rendszer reformjára? – interjú Polony István MKSZ elnökkel
  • 2015-ös versenyszezoni áttekintés
  • Tájékoztatás a szövetségi eszközökről és azok felhasználási lehetőségeiről

——————————————————-

Magyar Kerékpársportok Szövetsége, 2015. április 16.

További információ:
battai.bori@bringasport.hu

'Fel a tetejéhez' gomb