MTB

C2-es futammal indul az XCO Magyar Kupa Salgótarjánban

BringaSport – 2015.04.13 – A szervezők reményei szerint nem lesz „szerencsétlen” a futam, hiszen az 1991-ben létrejött, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség alapítói közül egyetlen máig működő Salgótarjáni HKE sorrendben tizenharmadik MK/OB futamát készül lebonyolítani a cross-country szakágban.

A helyszín a ’90-es évek után 2010-ben újra „elővett” Salgó-környéki pálya lesz, eresztvényi rajt-cél területtel, ahogyan már 2010-ben, 2013-ban és 2014-ben is megszokhatta ezt a mezőny. A pálya jellege inkább az előbbihez fog hasonlítani – C2-es futam lévén. Ennek köszönhetően több hosszabb-rövidebb emelkedőre és lejtőre oszlik meg a pálya, melyek közül kettő emelhető ki karakteresen, illetve egy hosszabb átkötő szakaszon pihenhet meg a mezőny egy körön belül.

Az eresztvényi sípálya melletti erdősávban húzódó szánkópálya egészen biztosan sokak emlékezetében él – erre lelkiekben most is fel kell majd készülni. Ráadásul a túloldalán található lejtő sem hagy túl sok lehetőséget a pihenésre. Ezt követően találkozik majd a mezőny egy viszonylag lapos átkötő szakasszal, melyet követően Salgó várának meghódítása következik majd – szinte egészen a várig fel kell majd kapaszkodni. Közvetlen a vár falai alól indul a salgótarjáni pályák kihagyhatatlan szakasza, az a köves-gyökeres lejtő, mely a vár mögött található tisztásra gurítja le az indulókat. A rajtvonal után háromszáz méterrel elhelyezett mellett itt található majd a másik technikai zóna, melyet kétszer is érint majd a nyomvonal: egy rövidebb lejtő-emelkedő kombinációt követően térnek vissza ide másodszor. Ezt követően egy kisebb-nagyobb megszakításokkal tarkított gyors lejtőzés következik a Mesevölgy tanösvényén és tornapályáján, majd megérkezünk a pálya legalacsonyabb pontjára. Innen egy rövidebb szakaszon, egy kisebb szintkülönbség leküzdésével érkeznek vissza az indulók a rajt-cél területre és bezárult a kör.

A Salgótarján Kupán úgy tűnik jó eséllyel tarthatják majd itthon a világranglista-pontokat versenyzőink, mivel ezen a hétvégén közel tíz pontszerző esemény lesz Európában, valamint a Szlovák Bajnokságban is futam lesz a verseny vasárnapján. Ennek ellenére várhatóan biztosan lesznek majd külföldi ellenfelei a magyar mezőnynek, így Benkó Barbara és Parti András olimpikonjainknak is, akik már jelezték részvételi szándékukat a verseny előnevezési oldalán. Arra azonban van esély, hogy a Közép-Kelet-Európában érdekelt pontszerző nemzetek versenyzői megjelenjenek, hiszen a legközelebb a csehországi Teplicén lesz C-kategóriás esemény, a hétvége szombatján.

  • Reményeink szerint mindenki megelégedésére szolgál majd az idei salgótarjáni versenyünk, melyet eredendően C1-es kategóriára terveztünk, de végül C2 lett belőle – mondta el Kotroczó Nándor, az egyesület elnöke.

  • A pályánk jellege (ezt a hozzánk visszajáró versenyzők tudják) nem feltétlen követi azokat a nemzetközi trendeket, melyek a sokszor nehezen abszolválható, épített szakaszokat részesítik előnyben. Ahogyan a korábbi években, úgy idén is „klasszikusabb” jellegű nyomvonallal várjuk a versenyzőket – ez így a szezon nyitányaként talán a profik számára sem lesz annyira negatív. Azért természetesen nem kell „országúti” versenyre gondolni, akár a mászások, akár a lejtőzések tekintetében sem – a standard pályaelemről, a Salgó várától levezető lejtőről pedig azért a külföldi vendégeink is pozitívan szoktak nyilatkozni a technikásságát tekintve – zárta Kotroczó Nándor.

A futamról bővebb információ a Salgótarjáni HKE honlapján (www.salgotarjanihke.hu/xco2015) vagy az egyesület Facebook profilján (www.facebook.com/salgotarjanihke ) érhető el, míg a hazai versenyzők számára előnevezésre az ODiN-ban van lehetőség (www.odinsport.eu).

Salgótarjáni HKE

Salgótarján Kupa XCO C2 – 2015. április 18-19.

www.salgotarjanihke.hu/xco2015

www.facebook.com/salgotarjanihke

Fotó: a tavalyi második Tomás Visnovsky (PROeffect Team) a vár mögötti lejtőn (Fotó: Drexler Szilárd)

'Fel a tetejéhez' gomb