MKSZ hírek

MOB Fair Play Bizottság – Hírlevél 2015/1.

FairPlay_Hírlevél_2015_2BringaSport – 2015. 03.17Tisztelt Olvasó!

Örömömre szolgál, hogy a MOB Fair Play Bizottságának hírlevelét ajánlhatom figyelmébe. Minden olyan kezdeményezés, ami az olimpiai eszmét és a Fair Play szellemiséget népszerűsíti, meggyőződésem, hogy közelebb visz egy jobb, élhetőbb világhoz.

A Fair Play a sport alapja, ami nélkül lehet, de nem érdemes versenyezni. Minden egyes sportoló, legyen élversenyző, vagy szabadidős, akkor válik igazi sportemberré, ha szemléletében, zsigereiben hordozza a Fair Play szellemiségét.

A Magyar Olimpiai Bizottság egyik legrégebbi szakbizottsága a Fair Play Bizottság. Évről évre kiemeli és kitünteti azokat a sportolókat, akik tetteikkel példát mutatnak a többi versenyzőnek és környezetüknek. Bízom benne, hogy egyre több pozitív esetről hallunk majd és adhatunk hírt róluk a közeljövőben.

Ezúton ajánlom szíves figyelmükbe ezt a kiadványt és a benne foglalt Fair Play híreket.

Borkai Zsolt
Elnök
Magyar Olimpiai Bizottság

Fair Play kiállítás nyílik áprilisban

Április második felében nagyszabású Fair Play kiállítás nyílik a budapesti Francia Intézetben. A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum tablóin megelevenednek azoknak a magyar sportolóknak a történetei, akik az elmúlt több, mint 50 évben a Nemzetközi Fair Play Bizottság /CIFP/ elismerésében részesültek cselekedeteikért.

Info: a Nemzetközi Fair Play Bizottságot /CIFP/ 1963-ban Párizsban alapította az UNESCO, AIPS, ICSSPE és négy sportszövetség. Első magyar elnöke, Dr. Kamuti Jenő, 2000 óta tölti be a tisztséget.

A MOB Fair Play Bizottsága is jelen volt a Magyar Tenisz Napján

Idén februárban, immár sorozatban másodszor, Magyarország adott otthont a FED Kupa Euro-Afrikai Zóna I. csoport küzdelmeinek. A SYMA Csarnokban megrendezett verseny kísérő rendezvénye volt a Magyar Tenisz Napja, ahol több száz gyerek játszhatott például Temesvári Andreával, Marosi Katalinnal, Gubacsi Zsófival, és nem utolsó sorban a sztárvendéggel, az ötszörös egyéni Grand Slam győztes svájci, Martina Hingis-szel. Hingis egy héttel korábban nyerte meg az Australian Open vegyes párosát, amihez személyesen gratulált Dr. Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke. A sportvezető Várkonyi Attila, Fair Play díjas műsorvezetőnek, és a helyszínen tartózkodó rengeteg gyereknek elmondta, hogy a tenisz egy példaértékű sportág a Fair Play szempontjából. Annak ellenére mutatnak jó példát a teniszezők, hogy jelentős pénzek mozognak a sportágban. A Fair Play Bizottság elnöke méltatta Gulyás István, korábbi teniszezőt, aki első magyarként kapott Fair Play díjat 1967-ben. Történt, hogy Gulyás az 1966-os francia nyílt bajnokság döntőjében az ausztrál Roche-val játszott, aki bokasérülés miatt feladni kényszerült a mérkőzést. A magyar versenyző ily módon nem fogadta el az eredményt, és másnapi újrajátszást javasolt – melyet azután elveszített, és második lett. Ezúton is köszönjük a Magyar Tenisz Szövetségnek, és a szervező bizottságnak, hogy lehetővé tették a Fair Play megjelenését az eseményen.

Őszi Szilvia fotója nyert, a pályaműveket közel harminc ezren nézték meg

FairPlay_Hírlevél_2015_1A MOB Fair Play Bizottsága által meghirdetett fotópályázatra több, mint száz pályamű érkezett be. A győztes Őszi Szilvia fotója lett, melynek címe: „A Fair Play igazi ereje”. A nyertes pályamű a 2014-es budapesti Judo Grand Prix-n készült, és Tóth Krisztián ellenfelének, a világbajnok holland Guillaume Elmont-nak tett gesztusa látható rajta. A mozdulat és helyzet tökéletesen mutatja be a Fair Play szellemiségét.

A zsűri az összes beérkezett fotóból kiválasztotta az általa legjobbnak ítélt 11-et, melyeket közönségszavazásra bocsátott. A meghirdetett szavazás minden elképzelést felül múlt, hiszen közel 30 000 ember nézte meg a képeket egy hét alatt.

Fair Play díjakat adott át Dr. Kamuti Jenő a 25 éves MSOSZ ünnepségén

A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség ünnepségén Dr. Kamuti Jenő, a MOB Fair Play Bizottságának elnöke Fair Play díjat adott át Wisinger János alapító, örökös, tiszteletbeli elnöknek és Lengyel Lajos jelenlegi elnöknek.

A Fair Play Bizottság elnöke az átadó után elmondta: „Mindkét vezető odaadóan szolgálta és szolgálja mind a mai napig a speciális olimpiai mozgalmat. Az ő munkájuk és munkatársaik elhivatottsága nélkülözhetetlen, hiszen lehetőséget teremtenek, célt mutatnak az értelmi fogyatékossággal élő embernek.„

Hatszáz fiatalnak tartott előadást a MOB Fair Play Bizottsága a Fradiban

A Ferencvárosi Torna Club, és az MFPB közös szervezésében megvalósult programon a Fradi 10 – 18 éves ifjú sportolói vettek részt. Előadást tartott Dr. Szilágyi György, az MLSZ Etikai és Fair Play Bizottságának elnöke, Tölgyesi Lívia sportetikus és Dr. Kamuti Jenő. Az olimpiai ezüstérmes vívó megosztotta egyik saját esetét is a hallgatósággal. Egyszer, amikor ellenfele lába megsérült egy mérkőzésen és szinte csak egy pozícióban tudott vívni, akkor ő, hogy egyenlő legyen a küzdelem, ugyanabban a pozícióban folytatta a vívást. Ennek eredményeképpen, pedig, ellenfele legyőzte őt.

Zárszóként a következőt kérte a fiataloktól: ”Legyetek becsületesek, legyetek jó sportolók, és tanuljatok. Készüljetek doppingmentesen, és tiszteljétek szüleiteket, nevelőiteket. Vegyetek példát olyan ferencvárosi sportolókról, mint Kökény Beatrix, vagy Magyar Zoltán!”

FELHÍVÁS

A MOB Fair Play Bizottsága nyitott minden olyan kezdeményezésre, javaslatra, mely hozzájárul a Fair Play eszmeiségének megismertetéséhez. Célunk és feladatunk, hogy minél több embernek, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, bemutassuk a jó példákat. Várjuk sportszövetségek, egyesületek, oktatási intézmények jelentkezését, akik lehetőséget tudnak adni a MOB Fair Play Bizottságának a bemutatkozásra.

Impresszum

Kiadó: MOB Fair Play Bizottság, Dr. Kamuti Jenő elnök.
Postacím: 1124 Bp. Csörsz utca 49-51.
Szerkesztő: Deregán Gábor, 0620-9161036, e-mail: gabor.deregan@fairplayinternational.org

'Fel a tetejéhez' gomb