MTB

Mountain Bike Diákolimpia® újratöltve

Diakolimpia-logoBringaSport – 2015.03.05 – Az utóbbi években egyre népszerűbbé váló Mountain Bike Diákolimpia® idén ismét szintet lépve várja a diáksereget. A Magyar Kerékpársportok Szövetsége támogatásával, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség tagegyesületei szervezésében létrejött eseménysorozat hét területi és egy országos döntőből álló, kétfordulós versenyek áprilistól júniusig tartanak.

Az idei tanévben 28. szezonját éli az általános és középiskolások körében meghirdetett Diákolimpia®, amelynek célja az iskolai sport tehetséggondozás, a sporttevékenységek és sportágak népszerűsítése, valamint a tanulók egészséges életmódra nevelése. Mivel a Diákolimpia® a köztudatba és az iskolai közösségekbe már jól bevezetett fogalom, ezért jó lehetőséget nyújt arra, hogy ezen keresztül népszerűsítsük a hegyikerékpározást, bővítsük az utánpótlás tábort. Rövidtávon egy jól működő, kétszintű rendszer megalkotása volt a cél, ahol a régiókban a résztvevők előválogatása történik és a jobb versenyzőknek továbbjutási lehetőségük van az országos döntőbe.

A Diákolimpia® Területi Döntők egyrészt a területi megoszlás, másrészt az adott területen tevékenykedő egyesület utánpótlásnevelési aktivitása alapján került felosztásra. Ezek a versenyek win-win konstrukcióban vannak a rendezők és gyerekek között, hiszen az egyesület tapasztalatból jó versenyt tud rendezni és a gyerekeknek is lesz hova menni edzeni. A területi döntők hozzájárulhatnak a rendező egyesület utánpótlás táborának növeléséhez is.

A területi döntők az egyesületek választása alapján április 11. és május 15. között kerülnek megrendezésre. Az országos döntőre idén is Veszprémben kerül sor, amit június 6-án a Veszprémi Kerépáros Egyesület szervez.

“A Diákolimpia® egy szimpatikus rendszer, aminek a célcsoportja pont azok a gyerekek, akiket az egyesületek keresnek. Ebből adódott, hogy ebbe az irányba kell elindulnunk és ezt kell fejleszteni. A törekvéseket a Magyar Kerékpársportok Szövetsége is értékeli, ami a rendező felé juttatott anyagi támogatásban nyilvánul meg. A korábbi években is rendeztek már versenyt ezek az egyesületek, idén viszont szinte teljes mértékben sikerült egységesíteni a szabályrendszert, amit sikernek tartok. Sokat fogunk tanulni az idei évből és remélem, hogy jövőre tovább tudunk fejlődni. Az utóbbi hetekben többen is érdeklődtek a diákolimpia iránt, aminek örülök, hiszen az emberek fontosnak tartják és várják a folytatást.” – foglalta össze Tóth András a Mountain Bike Diákolimpia® koordinátora.

Néhány érdekesség, változás:- A licensz nélküli gyerekek a területi döntőkből továbbjutva vehetnek részt az országos döntőn, míg a licensszel rendelkezőknek lehetőségük van egyből csak az országos döntőbe nevezni.

– A területi és országos döntőn is hasonló akadályokból álló, előre publikált ügyességi pálya várja a gyerekeket.
– A területi döntőn továbbjutott versenyző a futam után nyilatkozatot tesz, hogy részt kíván-e venni az országos döntőn.

A területi döntők helyszínei és időpontjai:

Területi Döntő – Sopron – 2015. május 2. (szombat)
Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye

Területi Döntő – Nagykovácsi – 2015. április 12. (vasárnap)
Fejér megye, Komárom-Esztergom megye
Pest megye Nyugat (Duna vonalától nyugatra eső terület)

Területi Döntő – Veszprém – 2015. április 12. (vasárnap)
(Somogy megye, Veszprém megye, Zala megye)

Területi Döntő – Csömör – 2015. április 25. (szombat)
Pest megye Kelet (Duna vonalától keletre eső terület)

Területi Döntő – Szeged – 2015. április 11. (szombat)
(Baranya megye, Békés megye, Csongrád megye, Tolna megye)

Területi Döntő – Salgótarján – 2015. május 3. (vasárnap)
Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Nógrád megye

Területi Döntő – Bükkszentkereszt – 2015. május 15. (péntek)
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

'Fel a tetejéhez' gomb