OrszágútPara

Para-kerékpáros OB és Riczu Imre emlékverseny volt a hétvégén Törökbálinton

BringaSport – 2015.10.06 – Rendkívül szép vénasszonyok nyarában zajlott az idei év utolsó rangos nemzetközi eseménye Törökbálinton, a Tuttobici Hungarofondo csapatának rendezésében október 4-én, amelyen közel 250 bringás jelent meg. A programban elsőként Riczu Imrére, a tragikus körülmények között életét vesztett kerékpárosra emlékeztek, ahol a kerékpárosok egy 6,8 kilóméterest teljes kört tettek meg. Második esemény a Para-kerékpáros Országos Bajnokság volt, ahol 9 kategóriában hirdettek bajnokot (eredménylista). A harmadik esemény az elit, nemzetközi 2. Riczu Imre emlékverseny volt, ahol az első három helyre Dér Zsolt (Start Massi), Pelikán Jánost (Utensilnord), majd Rózsa Balázs (Utensilnord) futott be. (eredménylista)

Fotógaléria (Vaszula László) >>

A versenyszámok végig egy rendkívül nehéz és jól biztosított pályán zajlottak. A profi biztosításban jelentős részt vett ki az Érdi, Törökbálnti és Százhalombattai Rendőrkapitányság és Őrs gárdája, a Törökbálinti Városőrség és polgárőrség segítői és a helyi és Budapest fiatal önkéntesek csapata, továbbá a Tuttobici Hungarofondo tagjai és kedvelői! A versenyszámok sorát a 16 kategóriában meghírdetetett amatőr futam indította, ahol a legfiatalbb 8 éves és a legidősebb 75 éves volt. Az amatőrök megválasztották az idei év Királyát és Királynőjét, személy szerint az abszolút férfi és női győztesek lettek a 2015. év amatőr Királypárja!

Második eseménye a kerékpáros napnak a Para-kerékpáros országos bajnokság volt, amelyen tiszteletét tette a helyi csapat paralimpikonja Butu Arnold Csaba tavalyi tandem bajnok, aki új pilótájával Garamszegi Lászlóval indult, Boronkay Péter korábbi triatlon világbajnok, és Lévay Petra és Lengyel Zsófia idei évben világ kupa érmes triatlonisták. Mellettük sok új és visszatérő indulót köszönthetett az eredményhirdetés során, Urr Anita a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára, Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista, modell és Steiner György, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének parasport szakágvezetője. Az eredményeket tekintve sikeres versenyen van túl a szakág, hiszen 9 kategóriábn hirdettek bajnokot a tavalyi 5 kategóriához képest, amely várhatóan összesen 70 férfi és 20 női rangista pontot hoz nemzetünknek a paralimpiai kvalifikációt illetően. Kiemelendő továbbá, hogy az idei évben a tandemek versenyében három erős páros volt, és köztük nagyon éles versenyt láthatott az érdeklődő közönség. Az FTC párosa Ocelka Róbert (pilótája Imre Zsolt) és a helyi TuttoBici Hungarofondo Balogh Zsolt (pilótája Takács Tamás) páros is sokáig bírta a szeptemberi lábműtétjéből lábadozó tavalyi bajnok párossal.

20151004_163302_A99_DSC06519

Végső akkordként került megrendezésre a már szeles délutánban a profi nemzetközi 2. Riczu Imre emlékverseny. A profik között egy rangos színes mezőny állt rajthoz. Hiszen a rajthoz állók közül a tavalyi győztes Dér Zsolt a Start Massi paraquay profi csapatban, míg Kusztor Péter az osztrák Amplatz BMC profi csapatban szerepel. Illetve a nemzetköziséghez hozzájárult a Dukla Trencin szlovák külföldi kontinentális profi csapat is, aki elfogadta a szervezők meghívását. A mezőnyt teljessé téve a Tour de Hongrie óta nem látott magyar mezőnyt sikerült összehozni az eseményre, amely vonzerőt minden bizonnyal a több mint 500 000 Ft pénzdíj jelentette. A rajtnál köszönthettük a felnőtt és U23 országúti magyar bajnokot is sorában tudó MugenRace csapata mellett az Utensilnord országúti és a Cube Csömör mountain bike kontinentális profi csapatokat, továbbá a helyi TuttoBici Hungarofondo, Tipográfia, DKSI és Szekszárdi KSE csapatok is teljes sorokat tudtak kiállítani. A Tipográfia fiatal ifjúsági sorában helyett kapott az egy hete még a Világbajnokságon helyt álló Peák Barnabás és D. Kovács Dávid kettős is. Mellettük még egy ifjúsági sorral indult a KSI-Csepel csapata is.

20151004_144408_A99_DSC06451

A verseny végén a tavalyi győztes Dér Zsolt (Start Massi) örülhetett, megelőzve szökevénytársát Pelikán Jánost (Utensilnord), őket követte két perc hátrányban Rózsa Balázs (Utensilnord) és Solymosi Márton (Team Veloki) páros. Majd a mezőny előtt kicsivel Kusztor Péter (Amplatz BMC) érkezett az ötödik helyen és a mezőnyhajrában Holló Botond szerezte meg a helyet a Dukla Trencin fiatalja előtt Kristián Zimány előtt. A 17 körös 115 kilóméteres viadalt, amelyen összesen 1000 méter körüli szintkülönbség volt a győztes Dér Zsolt 2:36:48 idővel nyerte, amely 44,3 km/h átlagsebességet eredményezett.

20151004_164500_A900_DSC02843

Mi sem mutatja legjobban az esemény támogatottságát, hogy a színvonalas díjátadón megjelentek az eseményt kiemelten támogató Törökbálint Város vezetői is, Elek Sándor polgármester és Földvári László alpolgármester személyében, akiknek a szervezők nevében Pécskövi Tibor főszervező köszönte meg két bekeretezett, és az indulók által aláírt mezzel az óriási támogatást és segítséget, amit a város nyújtott. Továbbá Balog Zoltán, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének szakmai alelnöke, Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára, illetve Weisz Fanni mellett Czifra Katalin, a Mega Clean Kft. ügyvezetője is megjelent a díjátadók sorában.

20151004_165150_A99_DSC06603

“Mint országúti kerékpársport orientált üzlet, fontosnak tartjuk egy ilyen esemény támogatását, és szervezésben való részvételét, ezért biztosan mondatom, hogy mindent megteszünk, hogy a következő években még rangosabb, és az egyik legkedveltebb esemény lehessen minden kerékpárt szerető szemében” – mondta Török Dániel, a TuttoBici Kerékpárbolt üzletvezetője.

Riczu Anikó, testvére tiszteletére rendezett esemény után nagyon meghatódva köszönte meg a szervezőknek az eseményt és kiemelte, hogy Imre biztosan látta az eseményt és Ő is ilyen versenyt szeretett volna mindig is Törökbálinton és büszke ránk, a szervezőkre és a versenyre.

'Fel a tetejéhez' gomb