MTB

C1 kategóriás olimpiai-krossz futam Csömörön Benkó Barbara győzelmével

BringaSport – 2015.06.21 – Benkó Barbara (Focus XC Team) győzni tudott, a Waberer’s Areus MTB Teamből pedig Parti András és Juhász Zsolt is dobogóra állhatott az előkelő – UCI C1 – besorolású mountain bike XCO kupafutamon, a Csömöri Bringafesztivál keretében.

Fotógaléria >>
Eredménylista >>

A C1-es besorolásnak köszönhetően nagy mennyiségű UCI-világranglista pont várt gazdára, ennek megfelelően népes nemzetközi mezőny gyűlt össze, ami Parti és Juhász második és harmadik helyének értékét tovább növeli. Az olimpiai kvótafutás szempontjából az elit férfi futam nem is alakulhatott volna ideálisabban: a három legjobb XCO versenyzőnk közül az UCI-ranglistán két legelőkelőbb helyen álló bringás hozta el a nagy pontértékű helyezéseket a győztes belga Sebastien Carabin mögött.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A pályát a csömöri klub vezetője Valter Tibor úgy jellemezte, hogy nagy sebességnél technikás. Bár nincsenek benne látványos, köves, gyökeres részek, de a sok rövid emelkedőn és lejtőn csak az mehet gyorsan, akinek sikerül elkapni a megfelelő ritmust és nem hibázik, mert minden hiba lassít. Persze azért ugrató és lépcsősor is szerepelt a körben, minden adott volt egy pörgős futamhoz. Magyar szempontból remekül kezdődött a hatkörös verseny, Juhász Zsolt állt az élre…

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Parti viszont nem vett túl jó rajtot, még időhátrányba is került a sűrű élmezőny mögött. Később azonban felzárkózott és a győzelemért volt meccsben egy hol négy, hol ötfős bolyban, Juhász mellett. A befutóra azonban már csak a belga Carabin és Parti érkezett együtt, előbbi az utolsó kanyarban kiharcolt jobb pozíciójának köszönhette végül a győzelmet, a célegyenesben a magyar versenyző már nem tudta kikerülni. Londoni olimpikonunk a következőképpen élte meg belülről az eseményeket:

„Az elején rendesen beragadtam, nehéz volt visszadolgozni magam. A sérülésem óta valahogy nehezebben mennek kicsit a rajtok, ezen még mindenképpen dolgoznom kell az edzőmmel. Később viszont éreztem magamban az erőt, szépen tudtam feljönni körről körre, ami azért nem volt egyszerű. Szűk volt a pálya, nehéz volt előzni és az elején kicsit reménytelennek is tűnt a felzárkózás, amikor nem láttam már a mezőny elejét. De egyszer csak elkezdtem jó tempóban haladni, közeledtem, és a negyedik körre fel is értem a legelejére, onnantól igyekeztem kézben tartani a versenyt.

A végén nyélen mentünk a belga sráccal, sajnos egy helyen megelőzött, amire nem tudtam hirtelen reagálni. Így ő kezdte jobb helyen a hajrát az utolsó kanyarból kijövet, s már nem volt esélyem megelőzni. Carabin nagyon jó versenyző, top30 környékén van a világranglistán és több top50-es bringás is itt volt, kemény mezőnyben sikerült Zsolttal dobogóra állnunk. Magával az eredménnyel maximálisan elégedett vagyok, mert a sérülés után sikerült már nyerni egy C1-es versenyt, most egy ezüstérem jutott, ráadásul ez a pálya a rövid emelkedőkkel nem is annyira feküdt nekem, inkább a hosszabb mászásokat szeretem.”

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A női verseny már korántsem hozott ekkora izgalmakat, ellenben Benkó Barbi első helyéért járó 60 ponton kívül túl sok világranglista pontot sem a nemzet számára. Barbi öröme így nem volt teljes, hiszen ha egyedül kénytelen vívni a kvótafutást, nem sok esély marad, hogy kijusson Rióba. A Focus XC Team menője így nyilatkozott a mai napról:

„Meglepődtem, hogy ilyen jól ment, mert volt mögöttem két kemény edzéshét, tudtam, hogy nem leszek friss, de ahhoz képest nagyon jól haladtam. Nagyon jól jött ez a hatvan pont, mert C1-es eredményre szükségem van, viszont itt maradtak „elajándékozott” pontok, nem is kevés… Talán ketten-hárman álltunk magyar lányok rajthoz, hol vannak a többiek? Annyi elajándékozott pont maradt itt a nemzet szempontjából, hogy nem tudom mi lesz… Rajtam kívül igazából senki nincs a válogatottban aki kvótát fut, ennek így nagyon nem lesz jó vége. Valakinek kellene lépni ezügyben, mert kvótánk így biztosan nem lesz, még akkor sem, ha világbajnok leszek, amire nincs sok esélyem, de még akkor sem lenne meg így az olimpiai kvalifikáció.”

'Fel a tetejéhez' gomb