MTB

Wouter Cleppe nyerte a jubileumi Crosskovácsi Maratont

BringaSport – 2015.06.13 – Idén 20. alkalommal rendezték meg a Crosskovácsi mountain bike versenyt, ami korábban cross-country futamként, sőt az extrém szakágban is szerepelt a naptárban, de az elmúlt évtizedben már a tömegsport esemény vette át a főszerepet. A férfiaknál Wouter Cleppe lett az első, a második Blazsó Márton, a harmadik pedig Búr Zsolt. A hölgyeknél Németh Nóra, Balázs Beáta és Kiss Mónika lett a sorrend.

Fotógaléria >>

Teljes eredménylista >>

Az idei maratonra a jól ismert pályán került sor a Tisza-kastély mellől rajtolva, a felvezető kör-kiskör-nagykör rendszerben. A 30 kilométeres rövidtáv résztvevőinek a 6 kilométeres felvezető kört és a 24 kilométeres kiskört kellett teljesíteni, az 50 kilométeres középtáv a felvezető körből és a 44 kilométeres nagykörből állt, míg a 74 kilométeres hosszútáv a 44 kilométeres nagykört és az ebből levágott kiskört is tartalmazta. Kis változás volt a rajt után: nem a megszokott pontig ment ki aszfalton a felvezető kör.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A hét elején lezúduló özönvízszerű eső és a kisebb záporok következtében pocsolyák szegélyezték a nyomvonalat, de alapjában véve száraz volt és a szokásos nagy tempó jellemezte a Crosskovácsi Maratont, ahol hosszú és meredek emelkedők nem szerepelnek, így ideális választás volt azoknak is, akik először tették próbára magukat ilyen eseményen. Nem mellesleg hosszú évek óta a legjobban kijelölt és takarított pályával van dolgunk, ez a decemberi jégkár ellenére sem volt most másképp. Nehezítésképpen ezen a maratonon volt idén igazi nyári hőség, ami sokakat „fejbe kólintott”, figyelni kellett a folyadékpótlásra.

Az elit férfiak a 74 kilométeres hosszútávon csaptak össze, és a győzelmet a lassan két éve Magyarországon élő belga Wouter Cleppe szerezte meg, aki gyakorlatilag már „hazai pályán” indulhatott, hiszen ahogy megtudhattuk, sokat bringázik errefelé. Cleppe egy makacs vírusos betegségen van túl, amire rámentek a tavaszi versenyek, még Szilvásváradon is középtávon indult. Elmondása szerint azonban már ott érezte, hogy remek erőben van, és ezt ma hosszú távon is bizonyította.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A legtovább az egyik legsikeresebb hazai maraton-menő, az XCM Magyar Kupa összetettet vezető Blazsó Márton tartotta Cleppével a lépést, a harmadik Búr Zsolt lett, de ma igazából senkinek nem volt ellenszere „a Belga” ellen. Blazsó a következőképpen élte meg belülről a versenyt:

„A rajt után nem sokkal hárman maradtunk, Wouter, Szalay Peti, és én. A felvezető kör utáni emelkedőn már csak ketten Wouterrel, de a lefelében Szalay felért, majd 12 kilométer környékén az emelkedőn újra leszakadt. Én 25 kilométerig bírtam Wouterrel, de akkor már nekem is sok volt az ő sebessége, nem is akartam megfőni, láttam, hogy ezt a tempót nem tudom vele tartani sokáig. Nagyon meleg volt, a kőfejtő melletti hosszúemelkedőn iszonyatos hőség… Nem vagyok most a legjobb passzban, ha élet-halál harcot vívtam volna, akkor maximum kevesebbel kapok ki. Így ráálltam inkább egy biztonságosabb tempóra és a formámhoz képest tulajdonképpen elégedett vagyok az eredménnyel.”

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A nők között az 50 kilométeres középtávon némileg foghíjas volt a mezőny, az abszolút értékelést Németh Nóra nyerte, Balázs Beáta és Kiss Mónika előtt. A Crosskovácsi Maratonon természetesen a BikeSchool szervezésében gyerekversenyeket is kiírtak minden utánpótlás korosztály számára, sőt, családi futamokkal is színesítették az eseményt.

'Fel a tetejéhez' gomb