MKSZ hírek

Megkapta a 2016-os állami támogatást a Magyar Kerékpáros Szövetség

BringaSport – 2016.10.05 – A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Polony István szeptember 23-án aláírta a 2016-os állami támogatásról szóló szerződést az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Az idei támogatás összege 130 millió forint, amely 2016. október 4-én megérkezett a szövetség számlájára.

“Tisztában vagyunk vele, hogy mennyire nehéz utólagos finanszírozással működtetni egy sportágat, mekkora terhet jelent ez a kluboknak, szülőknek, támogatóknak. A korábbi évekhez képest azonban idén már sokkal korábban sikerült a szakmai- és költségtervezés, illetve a szerződéskötés folyamatát lezárni, így az elkövetkezendő hetekben a sportág résztvevői visszakaphatják beruházásaikat” – mondta Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke. “A jelenlegi vezetés határozott célja, hogy a magyar kerékpársportban megteremtse a transzparens működés kultúráját, a szabálykövetésen és elszámoltathatóságon alapuló működést, illetve ezen elveknek megfelelő szövetségi pénzkezelést és számvitelt követeljen meg a tagegyesületek, alkalmazottak és alvállalkozók részéről is. Ezúton is felhívnám a figyelmet arra, hogy az elszámolási folyamatokat idén is szigorúan vesszük, kizárólag olyan bizonylatokat áll módunkban befogadni, amelyek alapvetően megfelelnek a szakmai tervünkben leírtaknak, illetve megfelelő háttér dokumentációval vannak ellátva.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013 óta biztosít kiemelt sportágfejlesztési támogatást (KSF) a kerékpársport részére. Köztudott, hogy a korábbi vezetés elszámolási hiányosságai miatt a jelenlegi MKSZ igen nehéz helyzetben kezdte meg működését, amelyet azóta valamennyire sikerült konszolidálni. Az elmúlt egy évben mind szakmailag, mind pénzügyileg lezárásra került két támogatási időszak (KSF1 és KSF3). A 2015-ös (KSF4) támogatás volt az első olyan kiemelt sportágfejlesztési program, amelyet az elejétől a végéig az új vezetőség bonyolított le. Ennek elszámolása jelenleg folyamatban van.

A KSF2 (2014. január 1. – 2014. június 30.) támogatás szintén a korábbi vezetés idejére vonatkozik, azonban sem szakmailag, sem pénzügyileg nem számoltak el vele a támogató szervek felé. 2015 folyamán az új vezetés és hivatal belső vizsgálatot folytatott le, amely során tételesen megvizsgálták a KSF2 projektjeihez fellelhető összes bizonylatot. A belső helyzetfelmérés jelentős formai és tartalmi hiányosságokat mutatott ki. Az időszak tekintetében érintett személyek semmilyen együttműködési hajlandóságot nem mutatnak azóta sem, ennek eredményeképpen információ és bizonylatok hiányában az MKSZ nem tud elszámolni a KSF2 támogatással. A felelősségre vonás érdekében az ügyet jogi útra terelte az MKSZ elnöksége.

'Fel a tetejéhez' gomb