Giro d'Italia Grande Partenza

100 nap múlva rajtol Budapestről a Giro d’Italia

RÓZSASZÍN FÉNYEK ÉJSZAKÁJA

Kereken 100 nap múlva rajtol el Magyarországról a világ egyik legnagyobb sporteseménye, a 2020-as Giro d’Italia. Ebből azt alkalomból – a hazai szervező – Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) jóvoltából csütörtök este az olasz kerékpáros körverseny hivatalos színébe, rózsaszínbe öltöztek hazánk emblematikus épületei, többek közt a Lánchíd, a Szabadság-szobor, a Puskás Aréna, a Tihanyi Apátság vagy a Festetich-kastély.

A színválasztás alighanem igényel némi magyarázatot: talán nem annyira közismert, hogy a viadal színe azért rózsaszín, mert a Girót több mint egy évszázada, 1908-ban életre hívó La Gazzetta dello Sportot, Olaszország legnagyobb sportnapilapját – napjainkban több mint ötmillió eladott példányszám – eredetileg és ma is rózsaszín papírra nyomták. Ennek megfelelően az összetett győztesnek járó trikó, a maglia rosa is ezért rózsaszín. (Érdekesség: a nagy rivális Tour de France színe pedig azért hagyományosan a sárga, mert a Tour „gazdája”, a L’Équipe sárga papírra készül).

Ide vezethető vissza az a szép tradíció, hogy száz nappal a Giro nagy rajtja, a „Grande Partenza” előtt figyelemfelkeltő céllal rózsaszín díszkivilágítást kapnak az adott évi útvonal városainak ikonikus épületei. A „Rózsaszín Fények Éjszakája” néven ismert eseményre hazánk, és a Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos vezette projektcsapat is lázasan készül.

A rajtnak otthont adó városban, Budapesten rózsaszínbe öltözött például a Lánchíd, a Szabadság-szobor, a Vajdahunyad vára, de az új Puskás Aréna és a Duna Aréna is,  ezen kívül a második és harmadik szakasz helyszínei közül rózsaszínbe borult egy-egy ikonikus épület az alábbi városokban is: Bajna, Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Berhida, Esztergom, Győr, Hegymagas, Keszthely, Nagykanizsa, Ősi, Pannonhalma, Székesfehérvár, Szentendre, Szigliget, Tapolca, Tarján, Tata, Tihany, Veszprém, Zalakaros.

A „Rózsaszín Fények Éjszakája” központi eseményére csütörtök este a Városligeti Műjégpályán került sor, ahol olimpiai bajnok és olimpikon közönségkedvencek – az NSÜ nagykövetei –, köztük Kovács Ágnes, Kiss Gergely, Szávay Ágnes és Kovács „Kokó” István, valamint meghívottként, Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó népszerűsítették a Grande Partenzát.

Az esemény díszvendége volt a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége segítségével az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor és a válogatott Krueger Cole is, aki egy könynyed kerékpáros versenyben is részt vett a jégen – de az ő lábán korcsolya volt. Dr.  Nagy Zsigmond, az NSÜ ügyvezető igazgatója az M1 tematikus reggeli műsorában, illetve a Városligeti Műjégpályán tartott sajtótájékoztatón is rámutatott, hogy a Giro d’Italia magyarországi Nagy Rajtja a sporton túlmutató rendezvény.

„Úgy gondolom, hogy a Giro d’Italia tradíciója, a kultúrával és a szabadidősporttal való évszázados kapcsolata sok mindent megmutat abból, amiért a magyar kormány 2010-ben úgy döntött, hogy a sport stratégiai ágazat lesz hazánkban. Egy nagyszerű sportág rendezvénye a Giro, erre a mai Rózsaszín Fények Éjszakája is – stílszerűen – rávilágít, mivel az esemény fesztivál- és kulturális jellege mellett egy kiemelkedő sportrendezvényről beszélünk. A benne megmutatkozó értékek azonban remekül segítik a kerékpársport tömegesítését, hazai felemelkedésének erősítését, amely az egyik legfőbb célja a Giro Grande Partenza Magyarországra hozatalának. Kollegáimmal azért dolgozunk, hogy mindez megvalósuljon!”

A száz nappal a Giro d’Italia rajtja előtt rendezett esemény számtalan települést és rengeteg embert mozgósított az elmúlt hetekben Olaszországban és Magyarországon egyaránt. Erről is beszélt Mezei Dániel, a Giro d’Italia Nagy Rajtjának kommunikációs vezetője.

„Az elmúlt hetekben, amióta elkezdetük szervezni a rendezvényt, nagy örömmel láttuk, menynyien állnak pozitívan, segítően a Giro d’Italia Grande Partenza eseményhez és a Rózsaszín Fények Éjszakájához. A Nemzeti Sportügynökségnél dolgozó kollégáimmal együtt mindezt tapasztaljuk a közösségi média felületeinken, az MTVA partneri hozzáállásában és az emberek vagy éppen az újságíró kollégák érdeklődésében. A Giro egy remek, felépített brand, tradícióval és szép eseményekkel, amihez öröm csatlakozni, mert egy trendi sportesemény! Az, hogy Magyarországon ezt majd harminc település felismerte és segített az épületek kivilágításával, hogy Budapesten ilyen ikonikus épületek kaptak rózsaszín fényfestést, igen örömteli.”    

Ökölvívó olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk, Kovács István elmondta, egy ideje igazi fanatikus bringarajongó, s mint ilyen, nagy öröm és megtiszteltetés volt számára, hogy bekerült a hazai Giro-rajtot népszerűsítő csapatba.

„Nyolc éve kezdtem el triatlonozni, ez hozta magával a bringázás szeretetét is. Azóta mind a Tour de Hongrie-t, mind a Girót követem közelebbről-távolabbról – tavaly például volt szerencsém kijutni három napra Olaszországba, a Giróra. Nyugodtan mondhatom, gyakorlatilag teljes az őrület: nincs olyan kerékpáros közvetítés, amit ne néznék meg, kezdve az Amerikai körversenytől a három nagy World Tour-viadalig. Amikor meghallottam, hogy idén nálunk rajtol majd a Giro, kisebb transzba estem, hiszen ennél nagyobb magyarországi sporteseményt nem is nagyon tudnék elképzelni – ez csak a vizes világbajnoksághoz mérhető, illetve a majdani atlétikai vébéhez. Nagyon megtisztelő, hogy bekerültem az esemény nagykövetei közé, igyekszünk azon dolgozni, hogy a magyar embereknek nagyon sokáig emlékezetes maradjon majd a magyarországi Giro-rajt!” 

'Fel a tetejéhez' gomb