Giro d'Italia Grande PartenzaOrszágút

Mark Cavendish nyerte a Giro d’Italia balatonfüredi befutóját

Mark Cavendish nyerte a Giro d’Italia harmadik, utolsó magyarországi szakaszát. A brit sprinter tökéletes felvezetést kapott a balatonfüredi sprintbefutónál, így megszerezte pályafutása 16. szakaszgyőzelmét az olasz háromhetesen.

Vasárnap Kaposvárról indulva 201 kilométer teljesítése várt a 176 fős mezőnyre. A rajt előtt elállt az eső, így száraz időben indulhattak el a kerékpárosok, és rögtön hárman eltekertek a mezőnytől: a Drone Hopper-Androni Giocattoli pénteken mintegy 180 kilométeren át szökésben lévő duója, Mattia Bais és Filippo Tagliani mellé ezúttal Samuele Rivi (EOLO-Kometa) csatlakozott. Triójuk hat perc feletti előnyt kapott a mezőnytől, ekkora különbségnél állt az élre a rózsaszín trikós Van der Poel csapata, az Alpecin-Fenix.

Noha többször is úgy tűnt, az oldalszélben megszakíthatják az addig nyugodt sebességgel csordogáló mezőnyt, erre végül nem került sor. Az utak mentén az elmúlt napoknál hűvösebb és esőt ígérő idő ellenére is sokan bíztatták a kerékpárosokat.

Az élbolyban Tagliani leszakadt társaitól, a másik két szökevényt 28 kilométerrel a cél előtt érte utol az akkorra már gyors tempóban tekerő mezőny. A tihanyi emelkedőn ketten távolodtak el a hegyi pontokért – a német Rick Zabel át is vette kategória első helyét van der Poeltól -, ám a mezőnyhajrát nem tudták megakadályozni.

A sprintben a 36 éves, a háromhetes viadalokon immár 53 szakaszelsőséggel rendelkező Mark Cavendish bizonyult a leggyorsabbnak, Valter Attila francia csapattársa, Arnaud Démare és a kolumbiai Fernando Gaviria előtt.

Az összetett élcsoportja nem változott, Van der Poel a várakozásoknak megfelelően megtartotta első helyét. A magyarok közül Fetter Erik 41., Valter Attila pedig 48. lett, de a győztessel azonos idővel, míg Peák Barnabás 172. helyen ért célba 1:06 perc hátránnyal. A hatodik Grand Tourján szerepelő szlovén Jan Tratnik (Bahrain Victorious) először kényszerült feladni a versenyt: a 2015-ös Tour de Hongrie záróetapjának győztese egy pénteki bukásban sérült meg, a vasárnapi szakaszt már nem fejezte be.

A 105. Giro d’Italia résztvevői a hétfői szünnap után már Szicíliában folytatják: az Avolából induló 172 kilométeres szakasz az Etnán zárul hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

EREDMÉNY

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK

2022pén06májEgész napvas08KiemeltGiro d'Italia Grande PartenzaSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.UWT

'Fel a tetejéhez' gomb