Giro d'Italia Grande PartenzaOrszágút

Ma rajtol Budapestről a Giro d’Italia

Rózsaszínbe borult a Hősök tere a Giro d'Italia csapatbemutatóján

104, 118, 124 – három a magyar igazság, avagy ezeket a rajtszámokat keressük a Giro d’Italia mezőnyében

Először fordul elő, hogy egy háromhetes körversenyen három rajtszámot is kiemelt figyelemmel kereshetünk. Márpedig ez a helyzet a pénteken Budapesten kezdődő Giro d’Italián, amelyen Fetter Erik (104), Valter Attila (118) és Peák Barnabás (124) révén három magyar versenyzőért szoríthatunk. Megnéztük, hogyan érdemelték ki a Giro-indulást.

Ha lehet ilyen egyáltalán, Fetter Eriknek lesz a legkülönlegesebb lesz a Nagy Rajt a három magyar közül

Egyrészt az utolsó napokban vált biztossá, hogy az EOLO-Kometa két magyarja közül ő indulhat a Girón (a tavaly azt végigtekerő Dina Mártonnak így marad a kapitányi szerep a Tour de Hongrie-n), másrészt magyar bajnoki trikóban teljesítheti majd a szombati, budapesti időfutamot, Alberto Contador és Ivan Basso sora ráadásul amolyan hazai csapat lesz a kaposvári főszponzor révén.

Az első háromhetesére készülő, 22 éves Fetter a 2018-as ifjúsági olimpia országúti mezőnyversenyében elért 6. hellyel és cyclocrossban szerzett elsőségével jelezte, hogy érdemes lesz rá figyelni a jövőben, a következő idényben pedig a Pannon Cycling Teamben lépett nagyot a profivá válás felé (Valter Attilához és Dinához hasonlóan).

2020-ban újabb lépcsőfok következett a Kometába igazolásával, de első éve sajnos leginkább egy edzés közben történt baleset, és az annak következtében elszenvedett súlyos sérülések miatt marad leginkább emlékezetes. Már tavaly is ott csapata bő Giro-keretében, ám akkor a pompás tavaszt maga mögött tudó Dinára esett a vezetők választása, ő pedig mehetett a Tour de Hongrie-ra, ahol egy bukás húzta keresztül a számításait. A szezon második felében nyújtott teljesítményével viszont gyakorlatilag megalapozta mostani kerettagságát: időfutam bajnoki címet szerzett az ob-n (ezért tekerhet majd piros-fehér-zöldben szombaton), egy bátor támadással szakaszt nyert a Tour de Limousinen, és egy jó kanyarbevétel hiányzott neki az U23-as Eb-dobogóhoz (4. lett).

Idén is megjárta a Strade Bianchét, ahol 53 pozíciót javított tavalyi 100. helyezésén, 9.-ként zárta a Giro egyik fő felkészülési versenye, a Coppi e Bartali 4. szakaszát, és ott volt az alpesi körön is. Elsősorban segítőként számít rá a csapata, de amellett, hogy jó időfutamos, nem ijed meg az emelkedőktől, és sprintben is megvan a kellő gyorsasága, szóval egy-két etapon akár kiemelt ember is lehet az EOLO-Kometában.

Valter Attilát talán már senkinek nem kell bemutatni.

Egy ország tanulhatta meg a nevét tavaly, mikor a magyar kerékpársport egyik legnagyobb eredményét elérve három napig viselte a Girón az összetett élén álló versenyzőnek járó rózsaszín és nem mellesleg öt napig a legjobb fiatalt megillető fehér trikót (de valójában csak két szakaszon volt fehérben). A harmadik háromhetesén rajthoz álló (két éve 27.-ként, tavaly 14.-ként zárt Olaszországban) 23 éves bringás esetében egy percig nem volt kérdés, hogy visszatér az olasz körre, amiről korábban az m4sport.hu stábjának is beszélt a róla forgatott portré videóban.

Idén is a minél jobb összetettbeli helyezésért hajt, de saját bevallása szerint nem fog megszakadni érte, egy szakaszgyőzelem tenné igazán boldoggá, ráadásul most ott van mellette a csapatban a franciák topsprintere, Arnaud Démare is, így jobban megoszlik majd a figyelem és az erő. Abban biztosak lehetünk, hogy a pénteki, visegrádi befutónál mindent belead és megpróbál majd, de az az igazság, hogy a fellegvárhoz vezető emelkedő nem számít különösebben nehéznek ebben a mezőnyben, tehát a Valternél gyorsabb lábú versenyzőknek sem okoz majd gondot papíron. Mondjuk, ők nem edzenek ott nap mint nap.

A formát illetően is bizakodó lehet, hiszen nagyszerűen építette fel magát a tavasz során. A valenciai és az algarvei többnaposon még a versenykilométerek megszerzése volt a cél, hogy aztán a Strade Bianche olasz klasszikuson egy fantasztikus 4. hellyel, a katalán kör barcelonai zárószakaszán pedig egy 2. hellyel tegye le névjegyét. A Giro főpróbájának számító, két hete véget ért alpesi körversenyen már a kiegyensúlyozottság is megvolt. Mind az öt etapon a legjobb 20 között jött meg, kétszer 10., egyszer 3. lett, amivel megágyazott annak, hogy összetettben végül az előkelő 5. helyen zárjon.

Ahogyan a Groupama-FDJ-nek nem lehetett rossz szava Valterra tavasszal, az Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux-nek sem Peák Barnabásra

Az ugyancsak 23 éves versenyző öt évvel ezelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy összetettben – az azóta kétszeres Tour-győztes Tadej Pogacart megelőzve – a második lett a Tour de Hongrie-n a DKSI színeiben. 2018-ban már az UCI akadémiáján tekert, majd a Quick-Step és az egyik legjobb utánpótlás-nevelő műhelyként ismert SEG Racing érintésével az ausztrál World Tour-csapathoz, a jelenleg már BikeExhange néven futó istállóhoz szerződött. Az ott töltött két idény után, decemberben írt alá a belga sorhoz, amely sprintvonatába keresett felvezető embert, elsősorban az eritreai sprintertehetség, Biniam Girmay segítőjének.

A belgák kezdetektől fogva úgy számoltak, hogy nagy körversenyen most, szülővárosában debütáló Peák ott lesz a budapesti rajton, de az utóbbi hónapokban teljesítményével is rászolgált a Giro-indulásra. A Gironában élő bringás spanyolországi egynaposokkal és a valenciai körrel hangolt a tavaszi klasszikusokra, így ő is kivette a részét Girmay a mallorcai Trofeo Alcúdián aratott győzelméből.

A hollandiai Ronde van Drenthe elnevezésű versenyen saját magáért mehetett, és egy nagyszerű 2. hellyel bizonyította, hogy lehet rá számítani, majd többek között indult a legrégebbi még létező flandriai versenyen, a sprinterek klasszikusának tartott Scheldeprijson, amelynek végén csapattársa, Alexander Kristoff ünnepelhetett. Peák első számú feladata a Gent-Wevelgem-győztes Girmay segítése lesz (például a visegrádi befutó alkalmával és Balatonfüreden), de könnyen elképzelhető, hogy a második-harmadik hét hegyesebb szakaszain (mikor nem fekszik az útvonal az eritreainak) szökésben is láthatjuk őt.

Csapatbemutató

Rózsaszínbe borult a Hősök tere, amely zsúfolásig megtelt szerdán a Budapestről rajtoló Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny csapatbemutatóján. A téren már álltak a különböző szponzorok, árusok sátrai, egy órával a kezdés előtt rózsaszínbe öltözött táncosok szórakoztatták a gyülekező tömeget, amelyben itt-ott a magyar zászló is feltűnt. Az EOLO-Kometa kapta az első nagy tapsot a színpadra feltekerő csapatok közül, az első igazi ováció pedig az istálló Grand Tour-újonca, Fetter Erik felbukkanásakor hangzott fel. Hasonlóképpen üdvözölte a tömeg az ugyancsak debütáló Peák Barnabást (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), az igazi hangrobbanás pedig a Groupama-FDJ összetett menőjét, a tavaly a rózsaszín trikót három napig viselő Valter Attilát köszöntötte. „Ez a legjobb dolog a világon” – mondta a színpadon Valter, utalva arra, hogy Magyarországról indul az idei Giro d’Italia, ráadásul három magyarral a mezőnyben. “Élvezzük ezt a gyönyörű három napot” – kérte a szurkolóktól, akik szűnni nem akaró “Atti, Atti!” kiabálásokkal éltették a jelenlegi legeredményesebb magyar férfi kerékpárost.

A közönségtől eredményeihez méltó tapsot kapott a sprinterkirály brit, Mark Cavendish is. A 2013-as Giro győztese még a színpadra állás előtt az m4sport.hu kérdésére elárulta, nem tudta, hogy ennyien kedvelik hazánkban, de már érzi. Huncut mosollyal hozzátette: még Magyarországon megpróbál szakaszt nyerni. Magyar népzenei hagyományokat felidéző táncos produkció után a 31. Grand Tourján induló, az idény végén visszavonuló spanyol Alejandro Valverde váltott ki üdvrivalgást, nagy tapsot kapott a friss pilisi edzéseredményei alapján a nyitóetap visegrádi befutóján a legnagyobb esélyesnek számító holland Mathieu van der Poel és a kétszeres győztes olasz Vincenzo Nibali, a “messinai cápa”. Az utolsóként pódiumra tekerő csapat, az Ineos Grenadiers kapitánya, az olimpiai bajnokként aranyszínű kerékpárral érkező, 2019-ben Giro-első ecuadori Richard Carapaz is komoly éljenzést kapott.

A bő másfél órás műsor utolsó részében előbb a versenyben érintett nemzetek zászlóit táncoltatták meg a színpadon – természetesen feltűnt a piros-fehér-zöld lobogó is -, majd konfettieső köszöntötte a végtelen trófeát, a Trofeo Senza Finét, amelyért elindul majd a három hétig tartó küzdelem pénteken, éppen a Hősök teréről.

Az M4 Sport és az m4sport.hu péntektől vasárnapig élőben közvetíti a Giro d’Italia három magyarországi szakaszát, a teljes Giro d’Italia pedig az Eurosporton lesz követhető.

*A magyar kerékpársport kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK

2022pén06májEgész napvas08KiemeltGiro d'Italia Grande PartenzaSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.UWT

Szerző
m4sport.hu
'Fel a tetejéhez' gomb