Giro d'Italia Grande Partenza

Három magyarral rajtolhat a Giro d’Italia

Valter Attila: „A Nagy Rajt a magyar emberek és az ország sikere!”

Már csak egy hét, és együtt szurkolhatunk a világ legjobb országúti kerékpárosainak! Május 6-8. között ugyanis hazánk ad otthont a 2022-es Giro d’Italia nyitószakaszainak. A Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt során három nap alatt három magyarországi szakaszon csap össze a mezőny, amelyben három magyar kerékpáros is ott lesz. Az idén is nagy reményekkel induló Valter Attila várakozásokkal telve nyilatkozott. Balázs Tibor operatív vezető és Szilasi László kerékpársport szakértő, valamint Schneller Domonkos helyettes államtitkár pedig a verseny sportszakmai hátteréről beszélt. A Tour de Hongrie 2020-as bajnoka Budapest, illetve a versenyszakaszok menti települések lakosságának is köszönetet mondott, hogy türelmesek és rugalmasak a Nagy Rajt alatti forgalomkorlátozások, illetve útlezárások kapcsán.

Valter Attila már eddig is evidencia volt, ám immár biztos az is, hogy másik world tour versenyzőnk, a csapatot váltó, s az idei évben már a belga bejegyzésű elitistállónál, az Intermarché-Wangy-Gobert-nél tekerő Peák Barnabás is ott lesz a budapesti startnál élete első háromhetesén (az ő neve ugyan ott szerepelt csapata előzetesen várható rajtlistáján, ám országúti kerékpárban ez finoman szólva sem számít készpénznek, úgyhogy a friss megerősítő „nyilatkozat” mindenképpen nagyszerű hír). Miként az is, hogy hozzájuk a korábbi bringás ikonok, az Alberto Contador és Ivan Basso tulajdonolta, félig magyar főszponzorral bíró Eolo-Kometa két hazai versenyzője, Fetter Erik és Dina Márton közül is biztosan csatlakozik egyikük. Nemzeti Sport

A tervezettnél ugyan két évvel később, 2020 helyett 2022-ben ad otthont hazánk a legendás olasz kerékpáros-körverseny Nagy Rajtjának, ám a halasztás tovább növelte az esemény értékét. Hiszen nem pusztán arról van szó, hogy a május 4-i csapatbemutatót követően május 6-án Magyarországról startol el a 105. Giro d’Italia mezőnye, hanem arról is, hogy a verseny jóval többet jelent egy szimpla sporteseménynél, hiszen önálló turisztikai termékként definiálható.

A három, hazánkban rendezett szakasz (Budapest-Visegrád, budapesti egyéni időfutam, Kaposvár-Balatonfüred) különleges lehetőséget kínál az országmarketingre. A televíziós közvetítés jóvoltából megközelítőleg 150 ország 810 millió tévénézője látja a Dunántúl és Budapest, illetve a Dunakanyar legszebb látványosságait, tájait és műemlékeit. Ráadásul magyar kerékpárosoknak is szurkolhatunk, hiszen mint az kiderült, Valter Attila mellett másik két sportolónk is ott lesz a mezőnyben.

A Nagy Rajt a magyar emberek és az ország sikere! – kezdte a Groupama-FDJ versenyzője, aki Budapest, illetve a versenyszakaszok menti települések lakosságának is üzent. Remélem, több tízezren kilátogatnak majd abban a három napban a helyszínekre, hogy közösen szurkoljanak és átéljék az igazi Giro hangulatot. Nemcsak mint versenyző, hanem a rendezvény egyik nagyköveteként, a szervezők nevében előre is köszönöm mindenkinek, hogy türelmesek és rugalmasak a háromnapos rendezvény alatti forgalomkorlátozások, útlezárások és parkolási tilalmak kapcsán.”

Schneller Domonkos, a miniszterelnökség helyettes államtitkára, a Giro szervezőbizottságának elnökségi tagja a verseny magyarországi jelenlétének regionális szerepéről, illetve hosszútávú gazdasági és sportszakmai előnyeiről osztotta meg gondolatait.

„A hazai kerékpársport hatalmas fejlődés alatt van, és a hozzá köthető fejlesztések, például kerékpárút-hálózat kiépítése is ennek megfelelően zajlik; az utóbbi években országszerte közel 600 kilométernyi új kerékpárút készült, vagy már meglévő újult meg” – nyilatkozta a helyettes államtitkár. „A Nagy Rajt nemcsak az országimázs, valamint a kül-, illetve belföldi turizmus pillanatnyi fellendülését támogatja, hanem az országúti kerékpározás fókuszba helyezésével segíthet abban, hogy a közlekedési kultúránk is fejlődjön annak érdekében, hogy vigyázzunk egymásra és az autósok az országutakon edző, illetve közlekedő kerékpárosokat ne akadályoknak, hanem közlekedési partnereknek tekintsék.”  

Szilasi László kerékpársport szakértő és Balázs Tibor operatív vezető szervezői oldalról beszéltek a Nagy Rajtról.

„Igazából a május 4-i csapatbemutatóval kezdődik a rendezvény a Hősök terén, ez lesz az egyik központi helyszín, hiszen innen startol az első és a második szakasz, illetve itt fog működni a Giro-falu elnevezésű szurkolói központ is. A budapesti és vidéki helyszíneken több tízezer emberre számítunk, köztük többszáz külföldi turistára is. Szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát, és ezért mindent el is fogunk követni” – mondta Balázs Tibor, aki a forgalomkorlátozások, útlezárások és parkolási tilalmak kapcsán szintén a lakosság türelemét és megértését kérte.

2022pén06májEgész napvas08KiemeltGiro d'Italia Grande PartenzaSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.UWT

Időpont

2022. május 6. - 2022. május 8.

Versenyinformáció


Forrás
Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
'Fel a tetejéhez' gomb