Giro d'Italia Grande PartenzaOrszágút

Simon Yates győzött, Fetter Erik a legjobb magyar a Giro időfutamán

Hatalmas tömeg, fantasztikus hangulat és kitűnően teljesítő magyar versenyzők – Budapest jelesre vizsgázott a Giro d’Italia második szakaszán. A rendkívül kimerítő, 195 kilométeres első szakaszt követően nem tudott sokat pihenni a háromhetes körverseny, a Giro d’Italia mezőnye, másnap ismét komoly megméretés várt a kerékpárosokra, ezúttal Budapesten belül.

A 9.2 kilométeres szakasz a Hősök teréről indult, az Izabella utcán és a Ferdinánd hídon keresztül jutottak el a versenyzők a Nyugati térre. Innen az Alkotmány utcán és a Szabadság téren át értek a Parlament elé, majd a Margit hídon át Budára, a várba, közelebbről a Szentháromság térre a Ponty utcán keresztül érkeztek meg. Az időfutamon a versenyzőket egyperces eltéréssel indították, az első szakasz sorrendjét alapul véve – de éppen fordítva, azaz a rózsaszín trikót viselő Mathieu van der Poel utolsóként rajtolt a Hősök teréről.

Alex Dowsett viszont ötödikként, a brit versenyző 12.23-as időeredményt produkált, amellyel közel egy órán keresztül birtokolta az első helyet. Peák Barnabás tizedikként indult, és időfutam-specialistához méltóan versenyzett, 12.29 alatt ért a Szentháromság térre. A magyar versenyző szinte el sem hitte, milyen fantasztikus támogatást kapott a hazai szurkolóktól.

Egy óra elteltével Dowsettet letaszították a trónról, Jos van Emden viszont csak másodpercekig ülhetett a szakaszgyőztes helyén, Edoardo Affini 12.10-es időeredménnyel nagyot vert az addigi mezőnyre. Közben Fetter Erik is elrajtolt, az időfutamok magyar bajnokaként piros-fehér-zöld trikóban. Az EOLO-Kométa versenyzője – Peákhoz hasonlóan – végig hatalmas buzdítást kapott a magyar szurkolóktól, s végül honfitársát egy másodperccel előzte meg (12.28).

Affini helyét nem sokkal később a német Lennard Kämna vette át, a Bora-Hansgrohe versenyzője három másodpercet vert riválisára, akinek evés közben kellett átadnia helyét Kämnának. Az éllovas mögé 46 századmásodperc hátránnyal Thymen Arensman haladt át a célon.

Miközben Valter Attila is hatalmas üdvrivalgás mellett elkezdte a futamot, jöttek az igazi időfutam-királyok, így Kämna első helye is odalett, 12.03-al az olasz Matteo Sobrero került az élre, mögé nem sokkal Tobias S Foss érkezett – miközben Valter átért a budai oldalra. Valter 12.41-el haladt át a célon (szinte felrobbant a Szentháromság tér), kettővel mögötte pedig Tom Dumoulin és Simon Yates is Sobrerónál jobb idővel haladt át az ellenőrzőponton. Előbbi lett az első versenyző, aki 12 perc alá kúszott a 9.2 kilométeres távon, 11.55-tel került az élre. De még el sem foglalhatta a helyét a bajnoki székben, már is jött Yates, aki 11.48-cal pörkölt oda a mezőnynek.

A nagy kérdés innentől az utolsóként elrajtoló, a maglia rosát viselő Mathieu van der Poel időeredménye volt, aki nagyon megnyomta a sík szakaszt, az ellenőrzőpontra 65 százados hátránnyal érkezett Yates-cel szemben. Az emelkedőn aztán nőtt köztük az olló, s közel három másodperc került közéjük, de Van der Poel így is beért a második helyre, s megtartotta a rózsaszín trikót.

Az egyéni időfutamban Fetter Erik a 45., Peák Barnabás 51., Valter Attila pedig a 82. helyen végzett. A szakaszt követően mindhárom magyar versenyző köszönetet mondott a magyar szurkolóknak azért a fantasztikus atmoszféráért, támogatásért, ami végigkísérte őket a Hősök terétől a Budai várig.

EREDMÉNYEK

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK

2022pén06májEgész napvas08KiemeltGiro d'Italia Grande PartenzaSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.UWT

A Giro d’Italia utolsó magyarországi szakaszát vasárnap Kaposvár és Balatonfüred között rendezik, az M4 Sport és az m4sport.hu, valamint az Eurosport ezt az etapot is élőben közvetíti.

Szerző
m4sport.hu
'Fel a tetejéhez' gomb