Giro d'Italia Grande PartenzaOrszágút

Parázs befutóval, bukással ért véget a Giro d’Italia első magyarországi szakasza

Az egyik legrangosabb országúti kerékpáros körverseny első magyarországi szakasza a Hősök teréről indult, majd 195 kilométer megtétele után Székesfehérváron és Esztergomon keresztül érkezett meg a visegrádi befutóra, melyet Mathieu van der Poel nyert meg, a több szakaszgyőzelemre is esélyesnek tartott kiváló sprinter, Caleb Ewan méterekkel a célvonal előtt bukott. Valter Attila a 29. helyen végzett, 4 másodperc hátránnyal az első helyezetthez képest.

A pénteki 195 kilométeres, 900 méter szintkülönbséget tartalmazó táv során Székesfehérváron és Esztergomban várt részhajrá a mezőnyre. Azonnal az éles rajt, azaz a “null kilométer” után a Drone Hopper-Androni Giocattoli két kerékpárosa, Mattia Bais és Filippo Tagliani szökésbe indult, ez mindenkinek megfelelt, így a csapatok majdnem 11 percre elengedték a két szökevényt.

Az utak mellett rengetegen bíztatták a magyarokat és köszöntötték a mezőnyt: Peák Barnabást egy felüljáróra kifüggesztett molinóval motiválták, a hazai bringásokat és a nemzetközi sztárokat az aszfaltra írt feliratok bíztatták. De volt olyan szurkoló, aki T-rex jelmezben spinningezett, mások rózsaszín egyenpólóban lóháton vágtattak a mezőny mellett, Martonvásárnál pedig huszárok kivont karddal galoppoztak egy rövid szakaszon a kerekesek kíséretében.

Esztergomot elhagyva, 14 kilométerrel a cél előtt érték utol a két andronis versenyzőt, a szakaszsiker pedig a várakozásoknak megfelelően a visegrádi Fellegvárba vezető, negyedik kategóriás emelkedőn dőlt el. A 338 méter magasan fekvő célba öt kilométer hosszú, ötszázalékos átlagmeredekségű, helyenként nyolcszázalékos kaptató várt a bringásokra.

Az etap a várakozásoknak megfelelően a visegrádi Fellegvárba vezető emelkedőn dőlt el, amelyen a szakaszsikerre előzetesen legesélyesebbnek tartott kettős, az eritreai Biniam Girmay és a flandriai körversenyt idén másodszor megnyerő holland Mathieu van der Poel vetélkedtek az elsőségért. A párost szorosan követő, harmadik helyen álló Caleb Ewan méterekkel a cél előtt bukott nagyot, miután első kereke összeért Girmay hátsójával.

Végül Van der Poel bizonyult a leggyorsabbnak, így győzelmével ő ölthette magára elsőként az összetett éllovasát illető rózsaszín trikót az idei kiíráson. Valter Attila a legjobbakkal együtt, a győztestől négy másodperccel elmaradva ért célba a 29. helyen, s az első háromnak járó időjóváírások miatt 14 másodperces hátrányból várja a szombati folytatást. Ewannak sikerült felállnia, kerékpárján, szakadt mezzel, a 76. helyen ért célba.

Fetter Erik bő 6 kilométerrel a cél előtt bukott: a belga Harm Vanhoucke-kal és a szlovén Jan Tratnikkal akadt össze. Szerencsére a magyar versenyző aránylag gyorsan fel tudott állni és tovább tudott menni. Fetter 2:22 perces hátránnyal 112. helyen ért célba, míg Peák Barnabás 167. lett a győztestől 5:33 perccel elmaradva.

EREDMÉNY

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK

2022pén06májEgész napvas08KiemeltGiro d'Italia Grande PartenzaSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.UWT

Szerző
m4sport
'Fel a tetejéhez' gomb