Giro d'Italia Grande Partenza

Dr. Nagy Zsigmond: Országos jelentőségű a Giro d’Italia  

A GiroHungary2020 csapata szerdán a rajt- és célvárosok (Budapest, Győr, Székesfehérvár, Nagykanizsa), illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a Millennium Házában, a Városligetben.

A Nemzeti Sportügynökség által szervezett rendezvényen a városvezetők bepillantást kaphattak a jövő májusban hazánkban rajtoló Giro d’Italia kulisszái mögé – természetesen többen közülük már eddig is sokat tudtak a világ egyik legnagyobb országúti versenyéről, hiszen hónapok óta folynak az egyeztetések –, kikérték a véleményüket, és a közös munka részleteiről is szó esett sportszakmai, marketing és turisztikai szempontból egyaránt.

Dr. Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség ügyvezető igazgatója elmondta, a Giro magyarországi rajtja hatalmas lehetőség az érintett városok számára, ezért is volt fontos, hogy személyesen is találkozhattak velük.

„Országos jelentőségű eseményről beszélünk, így az együttműködés, a jó partneri viszony közös érdek – mondta Dr. Nagy Zsigmond. – A szervezett magyar sport 1875, vagyis a Magyar Atlétikai Club megalakulása óta datálódik, ami nyilván hatalmas mérföldkő, de majdnem ugyanilyen lesz a kerékpársport szempontjából 2020, hiszen ilyen szintű országúti versenyt először rendezhetünk. A Giro nem csupán a kerékpáros társadalmat, hanem az egész országot megmozgatja majd. A Nemzeti Sportügynökség szorosan együttműködik az érintett településekkel, amelyeknek igyekszünk a lehető legmagasabb szintű pénzügyi, jogi és sportszakmai hátteret nyújtani. Pontosan tisztában vagyunk a felelősséggel, és azzal is, hogy ez mekkora feladat, ehhez kértük a városok partnerségét, és nyitott kapukat döngettünk, hiszen mind örömmel fogadták a Girót. A Magyar Kerékpáros Szövetséggel kötött megállapodásunk pedig arra garancia, hogy a sportszakmai megvalósítás is rendben lesz.”

Révész Máriusz, a GiroHungary2020 szervezőbizottságának elnöke, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos megerősítette: a Giro d’Italia hatalmas lehetőség minden érintett település számára, hiszen a világ figyelmét Magyarországra irányítja: az elmúlt években több mint nyolcszázmillióan követték az olasz körverseny eseményeit, érdekes belegondolni, hogy ezek az emberek jövőre a mi városainkat és falvainkat fogják látni a szakaszokon és a televíziók képernyői előtt. Várható, hogy a települések között emiatt egészséges versengés alakul majd ki, sőt, a kreatív megoldásokat, a legjobb ötleteket maguk a szervezők is díjazzák.

A sportszakmai háttérről, ahogyan fentebb is említettük, a Magyar Kerékpáros Szövetség csapata gondoskodik, bár Eisenkrammer Károly, a GiroHungary2020 operatív vezetője megjegyezte, a Girónak nem létezik pusztán sportszakmai megközelítése, hiszen a marketing, a kommunikáció, a turisztika szorosan kapcsolódik a sportszakmához – benne van minden egyes döntésükben.

„Egy ekkora médiaesemény esetében nem lehet figyelmen kívül hagyni a turisztikai és marketingkérdéseket, hiszen a Giro amellett, hogy magas színvonalú országúti kerékpárverseny, egyben televíziós show is, amelynek a hátterét az érintett városok adják – mondta Eisenkrammer Károly. –  Ennek megfelelően ezek legszebb részeit kell megmutatnunk, a legjobb pillanatokban, a legjobban feldíszítve, s ami talán a legfontosabb: a legnagyobb biztonsággal. A Tour de Hongrie csapata abban segít be, hogy az eseményt biztonsággal lebonyolítsa, egyeztet a rendőrséggel, a közútkezelővel, útjavításokat, átalakításokat kér. Most azonban a települések vezetőivel találkoztunk – jó néhányukkal már hónapok óta tárgyalunk –, hiszen néhány órára felbolydítjuk majd az életüket májusban. A kisebb településeken a verseny minimum két-két és fél órás zárásokkal jár, a rajt és célvárosok esetében pedig ennél is többel. Ami azonban nagyon pozitív, hogy voltak olyan Dunakanyar-menti települések, amelyek vezetői maguk javasolták, hogy ha több kellemetlenséggel jár is, a szebbik útvonalat válasszuk, azt, amely az adott várost jobb fényben mutatja. Mert néhány óra kellemetlenség aznap nem tompíthatja el az élményt, amelyről még évek múlva is mesélnek majd az emberek.”

'Fel a tetejéhez' gomb