BalatonBike365

Nem úgy megyek, ahogy bírok, hanem ahogy akarok

Minden szempontból sikeres 9 napot zártak a Tekerő Programok a Művészetek Völgyében, 9 nap során több mint 200-an próbálták ki az elektromos rásegítéses Kross pedelec kerékpárokat, azokon a túraútvonalakon, melyek ízelítőt adtak a BalatonBike365 programban tervezett útvonalakból Kapolcsról indulva, a Balaton-felvidéken.

A résztvevőktől – akiknek döntő hányada a 40 év fölötti korosztályba tartozott – szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzések érkeztek, mind az útvonalakat, mind a kerékpárokat illetően. Fontos kiemelni, hogy nagyon sokan először próbáltak ilyen e-bikeokat és a túrákon szembesültek vele, hogy a pedeleceket ugyanúgy hajtani kell, mint a hagyományos kerékpárokat és abszolút garantálják a sportolás élményét, csak a rásegítéssel olyan tempóra is képesek – főleg az emelkedőkön – amilyenre egyébként nem lennének. A résztvevők többsége nagyon szívesen túrázna rendszeresen ilyen bringával, azonban legtöbbjüket visszatartja a magas fogyasztói ár. Az e-bike-ok bérlésének lehetőségét azonban szívesen kihasználnák a Balaton környékén.

Szintén nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az útvonalakról is, feltűnő volt, hogy sokan nem ismerik a Balaton második vonalának túraútvonalait, az itt rejlő lehetőségeket, de e-bike-kal szívesen felfedeznék ezeket, aszfalton és a szőlődombokat összekötő dózerutakon is. A résztvevők visszajelzései visszaigazolták azt a feltételezésünket is, hogy az e-bike-okra lehet és kell építeni a kerékpáros turisztikai csomag ajánlatokat, ha azt szeretnénk, hogy ne csak azok jöjjenek a Balaton környékére, akik eddig is bringáztak, hanem új célcsoportokat is meg akarunk szólítani.

A Művészetek Völgyében az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz és stábja is tiszteletét tette a Tekerő Programokon, végigtekerve a hétfői túrát. Sajtóbeszélgetésen a kerékpározáson szintén részt vevő dr. Princzinger Péterrel, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökével a BalatonBike365 – EU-s forrásból támogatott – programról is beszéltek, melynek fő céljai között szerepel a Balaton-környéki kistelepülések bevonása a kerékpáros turizmusba új útvonalak és szolgáltatások által is. Mindemellett a turisztikai attrakciók minél hatékonyabb kommunikációja is hasonlóan fontos.

Megerősítésre került, hogy a balatoni kerékpáros turizmus fejlődésében kulcsszerepe lehet az e-bike-oknak, melyek elterjedésében fontos szerepük lehet a Bringavölgyhöz hasonló eseményeknek, és támogatásukról biztosították a szervezőket a jövőben szervezendő kerékpáros programokat illetően. A Tekerő Programok rendkívül jó sajtóvisszhangot is kaptak, Magyarország két legolvasottabb hírportálja, az index.hu és az origo.hu újságírói is tekertek a pedelec túrákon, pozitívan számolva be az élményről. Ezen kívül a hazai kerékpáros szaksajtó, turisztikai oldalak és a Magyar Távirati Iroda közleménye nyomán több mint 20 portál is hírt adott a túrákról.

'Fel a tetejéhez' gomb