BalatonBike365

Nem a levegőbe beszélnek

Minden korábbinál alaposabb kerékpáros kutatás alapján jelöli ki a balatoni bringások számára legkedvezőbb túraútvonalakat a tó mentén a Magyar Kerékpáros Szövetség vezette konzorcium, a kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztését célzó projektben. 1200 kitöltött kérdőívből, 22 mélyinterjúból és 8 fókuszcsoportos vizsgálatból kapott válaszok támasztják alá a BalatonBike365 elnevezésű fejlesztési programot – a magyar tenger körüli bringás turizmus erősödését, egy új tavaszi és egy új őszi bringás szezon fellendítését ígérik szakértők.  

A balatoni kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztését elősegítő projekt újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen a szükséges megalapozó dokumentumok és kutatások bemutatásával és kiértékelésével a „GINOP 7.1.9-17 Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése” konstrukció keretében a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Zrt. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány alkotta konzorcium átlépett a projekt fizikai megvalósítási szakaszába.

Az előkészítés során 13 szakmai szervezet egyezett meg a közös célokban, amelyek megvalósítása egy átfogó kutatáson alapul. A Balaton kiemelt turisztikai desztináció. A projekt kerékpáros túraútvonal kijelöléssel, kerékpáros pihenőpontok kialakításával járul hozzá az egész éven át tartó bringás turista-forgalom megteremtéséhez.

„Az elkészült piackutatás igazi értéke, hogy a rendszeresen bringázók, és a nem rendszeresen kerékpározó, ám aktív életmódot folytató – akár kerékpáros ajánlatokkal is megszólítható – célcsoportok igényeit mérte fel. A kutatás fókuszában a hazai és a külföldi kereslet felmérése állt – összhangban a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiával, melynek egyik alapelve a valós piacismereten alapuló beavatkozás.” – mondta Princzinger Péter, a konzorciumot vezető Szövetség elnöke, a felmérés eredményeinek bemutatására és értékelésére szervezett workshop után, melyet a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban tartottak.

A workshop keretében a résztvevők megismerhették a Balatonfüreden, a Keszthelyen és a Balatonföldváron megvalósuló kerékpáros szolgáltató pontok látványterveit, valamint a projekt keretében bejárt, kerékpározásra alkalmas 1280 km-nyi útvonalat, melyből végső soron – a Balatoni Bringakörön kívül – legalább 600 km-t fognak kijelölni és kitáblázni.

'Fel a tetejéhez' gomb