Giro d'Italia Grande PartenzaKerékpársport hírek

A Giro óriási lökést ad a sportágnak

Elképesztő érdeklődés övezte a Giro d’Italia 2020-as Nagy Rajtját felvezető egész napos rendezvényt Székesfehérváron. Reggel az Országalmától indult az élménykerékpározás, amelyre összesen 355-en (!) „neveztek be” – a bringások egy rövidebb (40 km) és egy hosszabb (75 km) távon, a jövő évi verseny útvonalán tekertek. Sztárvendégként nyeregbe pattant a kétszeres Giro-győztes Ivan Basso, a Kometa Cycling Team sportigazgatója, akit a csapat magyar kerékpárosai is elkísértek, így Dina Márton, a Tour de Hongrie második helyezettje, és Fetter Erik, a csapat legfrissebb igazolása, valamint a magyar válogatottak közül Pelikán János és a háromszoros olimpikon mountain bike-versenyző, Parti András is.

„Úgy gondolom, a Giro d’Italia 2020-as magyarországi rajtja óriási lökést ad a kerékpársportnak és a kerékpározásnak egész Magyarországon, aminek a hatását évek múlva is érezni lehet majd – nyilatkozta Ivan Basso. – Ez a székesfehérvári esemény is azt bizonyítja, hogy érdemes már hét-nyolc hónappal a rajt előtt felhívni a figyelmet a Giróra. Nagyon örültem, hogy rengeteg fiatallal tekerhettem együtt, ők mostantól biztosan számolják vissza a napokat a májusi Nagy Rajtig. A Kometa csapatában hosszú távra tervezünk a magyar fiatalokkal, remélem, Alberto Contador barátommal egyre több magyar kerékpárosnak tudunk majd jó feltételeket biztosítani a felkészüléséhez, és ahhoz, hogy a legmagasabb szinten versenyezzen. Ebben a munkában magyar támogatók segítségére is számítunk.”

Ez valóban hatalmas lehetőség a magyar versenyzők számára, hiszen a Contadorék által irányított profi csapat az előző idényben tíz győzelemmel zárta az évet a profik között, és 5 versenyzőt World Tour-klubokba juttatott el. De visszatérve a fehérvári eseményre: az amatőrökből és rutinos bringásokból kialakuló szépszámú, 355 tagú mezőny rendőri felvezetéssel, körülbelül 20 km/órás tempóval tekert a Sóstói Stadiont érintve a Balatoni út végéig, a városhatártól pedig két csoportban teljesítette a rövidebb, illetve a hosszabb távot. A rendezvényen részt vett Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is.

„Jó látni, hogy már most, hét hónappal a Giro d’Italia magyarországi rajtja előtt ennyi embert megmozdít az esemény, mint ahogy azt is, hogy világsztárok állnak az ügyünk mellé, és segítenek hazánkban is még jobban megismertetni ezt a rendkívül népszerű eseményt” – nyilatkozta Révész Máriusz, aki nem csak beszél a sportágról, végig is tekerte a távot!

A kormánybiztos egyetért Ivan Bassóval abban, hogy a hazai kerékpársportra, és egyáltalán a kerékpározásra hosszú távon is nagy hatása lesz a Giro hazai rajtja, emellett hangsúlyozta, bízik abban, hogy az egyre javuló lehetőségek a magyar tehetségek előtt is megnyitják a kapukat a nagy csapatok és a World Tour-versenyek felé. A hazai kerékpározás fókuszba kerülése mellett ez is a Giro-rendezés egyik fő motivációja.

„Az elmúlt évek a kerékpársportban egyre-másra kerültek előtérbe tehetségek, sőt nyugodtan mondhatjuk, világsztárok a környező országokból. Elég csak a több, mint 100 profi sikert felmutató, emellett igazi médiasztár Peter Saganra vagy a Vuelta a Espanát megnyerő szlovén Primoz Roglicra gondolni. Némi büszkeséggel teszem hozzá, hogy a Tour de Hongrie-n két éve harmadikként célba érő Tadej Pogacar az idén szakaszgyőzelmeivel és összetett harmadik helyével 20 évesen remekelt a Vueltán, élete első háromhetes versenyén. Azon a Tour de Hongrie-n lett Pogacar korábban harmadik, amelyen az idén Dina Márton a második, Valter Attila pedig harmadik helyen végzett. Úgy gondolom, a magyar kerékpárosok semmivel sem tehetségtelenebbek a környező országok versenyzőinél, de meg kell nekik teremteni az lehetőséget, hogy megmutassák tudásukat. Ezen is dolgoznak sokan, van is rá esély! Azért is teszünk, hogy fiatalok ezrei ismerjék meg ezt a csodálatos sportágat. A kerékpársport, a szabadidősport, és a közúti kerékpározás szempontjából is fontos, hogy a székesfehérvárihoz hasonló eseményekkel ráirányítsuk a figyelmet a sportágra.”

A fehérvári program természetesen nem ért véget az élménykerékpározással, az is megtapasztalhatta a Giro-életérzést, akinek esetleg nem volt lehetősége nyeregbe pattanni, hiszen délután a belvárosban, a Magyar Király Szálló előtti téren interaktív programokkal várták az érdeklődőket, akik így szintén bepillanthattak a világ egyik leghíresebb országúti kerékpárversenyének kulisszái mögé.

'Fel a tetejéhez' gomb