Giro d'Italia Grande PartenzaOrszágút

Peák Barnabás felhelyezi Magyarországot a kerékpáros világtérképre

Exkluzív interjú Stephen Roche ír kerékpár világbajnokkal, aki megnyerte mind a Giro d’Italiat, mind a Tour de Franceot, aki jelenleg Mitchelton-Scott szakmai projektjeit is segíti. Apropója, hogy újra van World Tour kerékpárversenyzőnk, ami a Magyar Kerékpáros Szövetség szakmai munkáját is dicséri – mondta a Bringasportnak. A Giro d’Italia mai útvonalbejelentésén találkozott egymással dr. Princzinger Péter MKSZ elnök és Stephen Roche, az MKSZ elnök és a World Tour csapatfőnök beszélgetéséből pedig exkluzív interjú született.

Most, hogy közelebbről is beleláttál az itteni szakmai munkába, mit gondolsz Magyarországról és a magyar versenyzőkről?

Magyarország csodálatos hely, ahol rengetegen kerékpároznak, de ezidáig a hazai bringások nem tartoztak a világelithez, holott számos tehetséges versenyző van az országban. A Magyar Kerékpáros Szövetség az elmúlt években keményen dogozott azért, hogy ez a helyzet mielőbb megváltozzon, és ezek a tehetséges fiatalok megtalálhassák a helyüket a nagy nemzetközi csapatokban. Ennek a munkának és a jó együttműködésnek hála igazoltuk le Peák Barnabást, akit több hónapja figyeltünk, és aki megtestesíti mindazt, amit az Mitchellton-Scott az elmúlt időszakban keresett.

Jövőre Budapestről rajtol a Giro d’ Italia, ez hogyan hathat szerinted a sportágra?

Biztos vagyok abban, hogy A Giro d Italia Budapesti rajtja kapcsán óriási figyelmet kap majd Magyarország, ami nem csak a fiatal tehetségek felkutatásában segít, de nagy turisztikai es gazdasági haszna is lesz, amely nyilvánvalóan pozitív a sportág továbbfejlesztése kapcsán. Mindemellett a kerékpáros infrastruktúra és a közösségi közlekedési kultúra fejlesztése is gördülékenyebbé válik.

Mit gondolsz a feltörekvő hazai kerékpáros generációról, mit javasolsz nekik?

A World Tour csapatoknak, és azon belül az egyes nemzetek versenyzőinek intenzív hatása van a fiatal, utánpótlás generációra is. Az Mitchelton-Scott nem titkolt szándéka, hogy Peákon keresztül Magyarországot felhelyezze a kerékpáros világtérképre, hogy motiválja a legkisebbeket is a bringázásra, és hogy Magyarország is igazi brand legyen a nemzetközi kerékpározás világában. A legkisebbektől kell elkezdeni a munkát, már iskolás korban, a biciklizés szeretetével, a közlekedési kultúra kialakításával. Ebben az országban minden feltétel adott, ha a sportág szereplői folytatják a megkezdett összefogást, nagy bajnokok fognak kikerülni innen. Ehhez sok sikert kívánok elnök úrnak és a munkatársainak.

Jövő hét szerdán formális keretek között itthon adják át Peák Barnabásnak a hivatalos csapatmezt.

'Fel a tetejéhez' gomb