Giro d'Italia Grande PartenzaOrszágút

Paolo Savoldelli: a sportág napról-napra fejlődik, ebből Magyarország is profitál

Május 11-én rendezik a Visegrádi Csoport közös kerékpárverseny-sorozatának magyarországi futamát Budapest és Pannonhalma között. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által is jegyzett 1.2-es besorolású viadal díszvendége a Giro d’Italia kétszeres győztese az olasz Paolo Savoldelli lesz.

Május elején Magyarországon vendégeskedsz. Mennyire ismered az országunkat, jártál-e már nálunk?
Soha nem jártam még Magyarországon, így sajnos nem volt szerencsém megismerni az országot. Viszont nagyon sok jót hallottam róla, így nagy örömmel teszek eleget ennek a meghívásnak.

Miként kerültél kapcsolatba a kerékpársporttal, hogyan kezdődött a szerelem?
A kerékpársporttal édesapám révén ismerkedtem meg, aki amatőr szinten tekert, így amikor éppen nem volt versenye, együtt bringáztunk. Egyszer egy ilyen alkalommal, elszáguldott mellettünk egy kerékpárverseny mezőnye. Akkor és ott döntöttem el, hogy profi szeretnék lenni. Ezután felkerestük a San Marco di Vertova kerékpáros egyesület vezetőjét, aki le is igazolt. Így indult a karrierem.

 Két ízben nyerted meg az egyik legrangosabb háromhetes körversenyt, a Giro d’Italiát. Miképp emlékszel vissza a győzelmeidre?
Minden kisebb-nagyobb győzelmemre tisztán emlékeszem, jó érzés rájuk visszagondolni. Az viszont egyértelmű, hogy a második Giro sikerem a legkedvesebb és legemlékezetesebb számomra, hisz nyolc napig viselhettem a rózsaszín trikót. A verseny az utolsó szakaszig nyílt volt, a Giro egyik ikonikus hegyi befutója– a Sestriere döntött. Ennek a különlegessége, hogy az utolsó tíz kilométer aszfaltozatlan úton halad. Itt biztosítottam be az összetettbeli győzelmem, az első tízben zártam a szakaszon, így Gilberto Simoni hiába lett második azon a napon, nem tudta már levenni rólam a trikót.

Nem véletlenül kaptad a „Sólyom” becenevet, az 1999-es, a 2002-es és a 2005-ös Girón is maradandó élményt nyújtott az, ahogyan lefelé száguldoztál. Tanulható-e ez a technika vagy egyszerűen így születik az ember?
Erre a versenyzési technikára születni kell. Lehet persze tanulni, fejlődni, de csak részben. A félelemérzetet teljes egészében ki kell kapcsolni hozzá, csak így lehet eredményes az ember.

Hogyan látod napjaink kerékpársportját?
Folyamatosan fejlődik. Napról-napra, hónapról-hónapra egyre extrémebb irányokba. Vonatkozik ez a kerekesek által elért sebesség-tartományra, a tűrőképességre és még sorolhatnám. Szinte minden nap megpróbálják az emberi teljesítőképesség határait kitolni, átlépni, újabb rekordokat felállítani. Hihetetlenül izgalmas az egész.

Mennyi időt töltesz manapság nyeregben, mivel foglalkozol a civil életben?
Biciklire csak akkor ülök fel, ha nincsen már túl hideg idő. A kislányaimmal is szoktam együtt kerékpározni. Ez egy életérzés, amit nem lehet elfelejteni. Viszont edzeni, csak nyáron, jó időben szoktam, heti két-három alkalommal. A Colnago kerékpármárka egyik képviselője vagyok, őket népszerűsítem, amikor csak tehetem. A civil életben pedig az építőiparban és az ingatlan üzletágban vagyok érdekelt.

2020-ban Magyarországról rajtol a Giro d’Italia, mennyire lepett meg a hír, miként profitálhat ebből a magyar és közép-kelet-európai kerékpársport?
Az Olasz Körverseny magyarországi rajtjáról Balás Attila barátomtól hallottam először. Nagyon örülök annak, hogy egy új ország kerül be a Giro d’Italia körforgásába. Ez mindenképpen jót tesz a Girónak és Magyarországnak is, hiszen ennek kapcsán a kerékpáros szurkolók megismerhetik ezt a gyönyörű vidéket. A sportág napról-napra fejlődik és ebből Magyarország is profitál.

Mit vársz a V4 magyarországi futamától?
Azt gondolom, hogy nagyon jól fog sikerülni – színvonalas versenyre van kilátás – mert a szervezőkkel való kapcsolattartás során számomra is egyértelművé vált, hogy óriási szenvedéllyel csinálják, jól felkészültek, és minden tökéletesen meg lesz szervezve.

A Visegrád 4 Kerékpárverseny nemzetközi mezőnye ezúttal is Budapestről rajtol, majd közel 170 kilométer megtétele után Budakeszi, Telki, Zsámbék, Bicske, Zirc és Csesznek érintésével érkezik meg Pannonhalmára.

A versennyel kapcsolatos további információk, érdekességek a Visegrád 4 kerékpáros-sorozat magyar futamainak hivatalos honlapján (www.v4kerekparverseny.hu) találhatók.

'Fel a tetejéhez' gomb