Országút

Véget ért az imolai országúti VB

Filutás Viktor és Peák Barnabás képviselték a magyar színeket az országúti világbajnokság egyéni időfutamában

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) döntése értelmében, szeptember 24. és 27. között az olaszországi Imola ad otthont a 2020-as országúti világbajnokságnak. Miután a svájci Aigle-Martigny a koronavírus-járvánnyal összefüggő nemzeti korlátozások miatt visszalépett a rendezéstől, Imola lett a befutó, azon belül is a méltán híres autóversenypálya és környéke.

A program szeptember 24-én, csütörtökön a női egyéni időfutammal kezdődött, melyben nem volt magyar érdekelt. Egy nappal később a férfiak kronója következett, az indulók között Filutás Viktorral és Peák Barnabással. A 31,7 kilométeres, szinte teljesen sík penzum utolsó, technikás része a legendás Autodromo Enzo e Dino Ferrari célegyenesében ért véget.

Viszonylag nagy szélben rajtoltak a kerekesek, a szír Ahmad Badreddin Wais gördült le elsőként a rámpáról, majd Filutás Viktor következett. Az aktuális magyar mezőnyverseny bajnok pályafutása első országúti világbajnokságán 41 perc 17 másodperces idővel zárt, mialatt huszonhetedik indulóként Peák Barnabás is nekivágott a távnak, utóbbi 39 perc 26 szekundum alatt abszolválta a penzumot.

A szivárványszínű trikót a hazaiak legnagyobb örömére az olasz Filippo Ganna szerezte meg, 35:54-es idővel célba érve, nem mindennapi 53 kilométer/órás átlagot elérve. A belga Wout van Aert lett a második, a dobogó legalsó fokára pedig a svájci Stefan Küng állhatott fel.

Az idei magyar időfutam bajnokság győztese, Peák Barnabás három és fél perc hátránnyal a 38. lett (48,2 km/óra), míg Filutás Viktor közel öt és fél percet kapva az 51. helyen végzett (46 km/óra).

Rank Last Name First Name Country Result
1 GANNA Filippo ITA 35:54.10
2 VAN AERT Wout BEL +26.72
3 KÜNG Stefan SUI +29.80
38 PEÁK Barnabás HUN +3:32.16
51 FILUTÁS Viktor HUN +5:23.50

Vas Kata Blanka a mezőny legfiatalabb tagjaként szerepelt a bombaerős világbajnoki mezőnyben

Az egyéni számokat követően a női mezőnyversennyel folytatódott az imolai országúti kerékpáros világbajnokság programja, ahol magyar érdekeltség révén, Vas Kata Blankának szoríthattunk.

A belga Doltcini-Van Eyck Sport kontinentális csapat kiválósága, aki az országút mellett a hegyikerékpáros és a cyclo-cross szakágban is remekel, kiutazását megelőzően elmondta, hogy elsődlegesen a verseny befejezését tűzte ki maga elé célként.

A hölgyekre öt, nagyjából huszonnyolc kilométeres kör várt a két komolyabb emelkedőt – Mazzolano (2,2 km, 6,6%) és Cima Gallisterna (2,3 km, 7%) – tartogató pályán, a táv 143 kilométer volt. Vas Kata Blanka a 143 fős mezőny legfiatalabb tagjaként vághatott neki az év egyik legfontosabb megmérettetésének.

Az első két körben még nyugodt tempóban haladt a mezőny, s bár egyéni próbálkozások voltak, igazán ellépnie senkinek sem sikerült. Féltávhoz érkezve aztán többen is megindultak. Az elmenés legnagyobb előnye két és fél percnél tetőzött, miközben a magyar kerékpáros végig kiválóan helyezkedve a főmezőny első részében tempózott.

A Mazzolano utolsó előtti mászásánál a hollandok váltottak tempót, több részre szakítva a főmezőnyt, sajnos ekkor szakadt le Blanka is, majd a Cima Gallisternán előbb megfogták a szökevényeket, majd Annemiek van Vleuten (Hollandia) akciója után, darabjaira szedték az élbolyt is.

Anna van der Breggen (Hollandia) ment tovább, akit már nem tudtak megfogni, így az aktuális holland bajnok, az idei Giro Rosa győztese, az időfutam után, a mezőnyversenyt is megnyerte Imolában. Az ezüstérem végül a csuklótörése ellenére is rajthoz álló Annemiek van Vleuten, míg a bronz az olasz Elisa Longo Borghini nyakába került. Vas Kata Blanka tizennégy perc hátránnyal az 54. helyen ért célba.

Rank Last Name First Name Country Result
1 VAN DER BREGGEN Anna NED 4:09:57
2 VAN VLEUTEN Annemiek NED +1:20
3 LONGO BORGHINI Elisa ITA +1:20
54 VAS Kata Blanka HUN +14:01

Az országúti világbajnokság férfi mezőnyversenyében Valter Attilának szurkolhattunk

Az imolai világbajnokság programja a férfi mezőnyversennyel zárult szeptember 27-én, ahol magyar érdekeltség révén, Valter Attilának szoríthattunk. A fiúkra kilenc, nagyjából huszonnyolc kilométeres kör várt a két komolyabb emelkedőt tartogató pályán, a táv 258,2 kilométer volt.

A rajtot követően szinte azonnal kialakult egy szökés, amelynek előnye hét percnél tetőzött, miközben a magyar kerekes szépen tartotta magát a főmezőny hátsó részében. A hetedik kör végén a Cima Gallisterna meredekén a franciák álltak előre, pillanatok alatt megfogva a szökevényeket és megrostálva a főmezőnyt, ahonnan ekkor szakadt le Valter Attila is.

Kevesebb, mint tizenöt kilométer volt hátra, amikor a francia Julian Alaphilippe robbantott, aki végig kitartott, így megnyerte a világbajnokságot. Valter eredményesen fejezte be a versenyt, szűk huszonkét perc hátránnyal a 76. helyen zárt.

Rank Last Name First Name Country Result
1 ALAPHILIPPE Julian FRA 6:38:34
2 VAN AERT Wout BEL +24
3 HIRSCHI Marc SUI +24
76 VALTER Attila HUN +21:59

 

Forrás
Fotó: UCI
'Fel a tetejéhez' gomb