MKSZ hírekPálya

Közlemény a 2015. évi felnőtt pályakerékpáros bajnokság megrendezése kapcsán

BringaSport – Pálya Szakági Tanács – 2015.11.04 – Az utóbbi időben több kritika is érte a Pályakerékpáros Szakág vezetését az idei pályakerékpáros bajnokság(ok) megrendezésének módjával kapcsolatosan. A kritikák egy része jogos, de fontosnak tartjuk, hogy mindenki megismerhesse azokat a körülményeket, amelyek a bajnokság megrendezésével kapcsolatos döntések mögött állnak.

A felnőtt bajnokságok rendezésére alkalmas (komolyabb sebesség melletti biztonságos versenyzéshez megfelelő) egyetlen hazai pálya eddig a Millenáris volt. Állapota évről-évre romlik, rendszeresen újabb felületi hibák keletkeznek, amelyeket mindeddig sikerült kijavíttatni az üzemeltetővel. Idén májusban több, a használhatóságot erősen befolyásoló hiba is keletkezett a pályafelületen, amelyeket festékkel kijelöltünk. Az üzemeltető annak ellenére máig nem végezte el a javításokat, hogy a pályát júliusban filmforgatás céljaira is bérbe adta. A Millenáris tehát az idei szezon közepén olyan állapotba került, hogy pusztán sportszakmai szempontok figyelembe vétele alapján sem edzésre, sem pedig versenyzésre nem lenne alkalmas.

Az MKSZ korábbi vezetése a Millenáris Sporttelepet üzemeltető Nemzeti Sportközpontok (NSK) felé tetemes tartozást halmozott fel, amelyet sajnos azóta sem sikerült rendezni. Ebből adódóan viszont az NSK nem szerződik az MKSZ-el, így a sportági szakszövetségek számára edzés- és verseny óradíjra biztosított kedvezményes díjszabást nem veheti igénybe a szakág. A nagyobb baj, hogy mindebből az is következik, hogy semmiféle tárgyalási pozícióban nincsen az MKSZ és a Szakágvezetés abban a tekintetben, hogy rávegye az üzemeltetőt a Millenáris pályafelületén keletkezett hibák kijavítására. A pályán az üzemeltetőn kívül javítást más nem végezhet, így ezzel sajnos a kör be is zárult.

Az idei bajnoksággal kapcsolatosan a Szakágvezetés kényszerhelyzetbe került: vagy a leromlott állapotú pályán rendezi meg a futamokat, vagy más megoldást keres. A problémák sorát időközben az MKSZ mindenki által ismert okokból előállt fizetésképtelensége is tetézte, ennek következtében már az is a rendezési szempontok közé került, hogy a bajnokság lehetőleg minél kevesebb költséggel járjon, illetve Szövetségen kívüli forrásból előre megfinanszírozható legyen. A helyzetre megoldást az osztrákokkal közösen Bécsben rendezett bajnokság jelenthetett volna, ami szervezési költségek tekintetében minimális összeget igényelt, illetve versenykörülmények terén egyértelmű előrelépést ígért. A szervezés alatt álló rendezvény lebonyolításának az egész Európát érintő menekültválság vetett véget, melynek folyományaként a Dusika Stadiont ideiglenes szálláshellyé alakították, bizonytalan időre beszüntetve ott mindennemű sporttevékenységet.

Ebben a helyzetben döntöttünk úgy, hogy október elején a férfi felnőtt korcsoport kivételével, kizárólag időfutam számokban minden további korcsoport számára megrendezzük a bajnoki futamokat. A felnőttek versenyei azért nem kerültek kiírásra, mert ebben az időpontban hazánk jelenlegi két legjobb pályása – a gyorsasági Szalontay Sándor és az állóképességi Lovassy Krisztián – közül egyik sem tudott volna jelen lenni. Mindemellett esély látszott arra, hogy november és/vagy december folyamán újra lehetőség nyílik Bécsben versenyt rendezni. A bécsi helyzet időközben szinte napról-napra változik, jelenleg az Osztrák Kerékpáros Szövetségtől azt az információt kaptuk, hogy náluk idén már nincs lehetőség a bajnokság megszervezésére. Utolsó lehetőség gyanánt a prágai Wintercup nemzetközi pályaverseny keretein belüli lebonyolítás jöhet még szóba, ennek lehetőségét jelenleg vizsgáljuk. Ennek, időpontja 2015. november 28-29.

Több oldalról szorongatott helyzetben nem mindig sikerül jó döntéseket hozni, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy anyagi, személyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek totális hiányában próbájuk életben tartani a szakágat. Minden tényleges segítséget és építő jellegű kritikát szívesen fogadunk ezzel kapcsolatosan, de egyben felhívnánk a figyelmet arra, a jelenlegi szövetségi rendszer mindössze alig öt hónapja működik. Ennyi idő alatt nem lehet az évtizedek óta összegyűlt problémahalmazt maradéktalanul felszámolni és egy sokáig mellőzött szakágat talpra állítani.

'Fel a tetejéhez' gomb