MTB

Szlovák siker a felsőtárkányi olimpiai cross versenyen, a második Juhász Zsolt lett

BringaSport – 2015.05.17 – Az olimpiai pontgyűjtés érdekében került be a hazai és nemzetközi mountain bike XCO versenynaptárba az UCI C2 minősítésű Felsőtárkányi XCO, ami a magyar kupasorozat harmadik állomása volt. A férfiak és a nők versenyében is külföldi győztest ünnepeltek.

Galéria (fotók: Vanik Zoltán) >>

A Felsőtárkányi-tó szomszédságában kialakított 4,1 kilométeres pályán 8 kört kellett megtenni az elit férfiaknak, a kör hossza viszonylag rövid volt, de a nyomvonal jellege az „oldschool” cross-country hagyományokat idézte, kemény, hosszú emelkedővel, meredek egynyomos lejtőkkel. A Nagy Sport Egyesület több év kihagyás után rendezett ismét versenyt a térségben, aminek okáról és a lehetséges folytatásról Nagy Ádám főszervező nyilatkozott:

“Az XCO versenyt azért élesztettük fel újra, hogy lehetőséget adjunk UCI-ranglistapontok gyűjtéséhez a magyaroknak, ezzel segítve az olimpiai kvalifikációt. Maga a helyszín régóta benne volt már a fejemben, de tavaly fölvetődött, hogy legyen minél több UCI-verseny. Nehéz egy évre előre gondolkodni, de leülünk, értékelünk és szerintem lesz folytatás. Most próbáltam olyan időpontot keresni, amikor sok verseny van a környéken, hogy a magyarok minél több UCI-pontot szerezhessenek. Ennek ellenére érkeztek külföldiek, a szlovák Lamy-testvérek már önmagukban egy komoly minőséget képviselnek, de itt volt az ukrán válogatott, akik a női és a junior mezőnybe is adtak versenyzőt, érkeztek Romániából és Ausztriából is mountain bike-osok, és természetesen itt volt magyar élmezőny is.

Amikor Lénárt Andrással elkezdtük megtervezni a konkrét pályát, kicsit még pesszimista voltam, hogy nem tudunk kitűnni valamivel. De alakultak a dolgok és a harmadik gyalogos bejárás után már látszott, hogy sikerül a régi XCO-hagyományoknak megfelelően nem egy manapság szokványos épített elemekkel teli pályát csinálni, hanem bevenni olyan természetes akadályokat, melyek kuriózummá teszik a versenyt és a visszajelzések alapján ez sikerült is.”

A 2 órakor rajtoló elit férfiak a szlovák Lami-testvéreknek köszönhetően nagyon erősen kezdtek, már az első kör után kialakult egy szűk élmezőny, a magyarok közül a Waberer’s Areus MTB Team csapatából Juhász Zsolt és a vállsérülése után visszatérő Parti András tudta tartani a lépést a szlovákokkal. A táv harmadánál sajnos Parti leszakadt, így a futam második felére Juhász egyedül maradt a Lami-testvérekkel, ami nehéz feladat elé állította a 25 éves versenyzőt. A trió egészen az utolsó körig együtt haladt, de végül Michal Lami el tudott lépni, Juhász Zsolt a második helyet szerezte meg.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Jó volt látni kétszeres olimpiai indulónkat, Parti Andrást újra küzdeni, aki tavaszi vállsérülése óta először versenyzett. A Waberer’s Areus MTB Team olimpikonja hatalmas tempóban közeledett az élen haladó trióra az utolsó körökben, s végül másodpercekkel Frantisek Lamy mögött ért be a 4. helyen. Parti így élte meg a visszatérést:

“Titkon számítottam jobb eredményre, de ez a realitás, tulajdonképpen elégedett lehetek az eredménnyel. A verseny elején egyszerűen elfogytam, nagyon rosszul esett a nagy tempó, de aztán kezdtem magamra találni, és az utolsó körök már nagyon jól mentek, közeledtem a többiekre. Az elején próbáltam még segíteni Zsoltnak, vezettem is, nem akartuk, hogy a két Lami legelöl menjen és meglepjenek valamilyen taktikai húzással. Most következnek a világkupák, Nove Mesto a jövő héten biztos fájni fog, de fel kell venni újra a ritmust, és biztos vagyok benne, hogy tudok majd gyorsulni. Még érzem a vállam, főleg kiállva nem tudok olyan erőt átvinni a bringára, mint ahogy szeretném, de bízom benne, hogy ez is javulni fog!”

A hölgyek futamában az ukrán Natalja Krompec diadalmaskodott, a juniorok versenyében újra a Cube-Csömör fiataljai, Valter Attila és Kádi József Krisztián domináltak, akik az első körökben az elit férfiakat megszégyenítő tempót hajtottak. Természetesen a többi utánpótlás, master és hobbi kategóriákban is rendeztek futamokat Felsőtárkányban, melynek eredményei a letölthető jegyzőkönyvben találhatók.

Eredmény:

Elit férfiak:

  1. Michal Lami (szlovák – Jump Sport Klub) 1:44:49
  2. Juhász Zsolt (Waberer’s Areus MTB Team) 1:45:01
  3. Frantisek Lami (Jump Sport Klub) 1:45:24

Elit nők:

  1. Natalja Krompec (ukrán – ISD MTB Team) 01:37:27
  2. Irina Popova (ukrán – Cycling Club Roman MTB) 01:45:49
  3. Götl-Zelenij Linda (Pilis Cross-Country Club) 01:49:27
'Fel a tetejéhez' gomb