MTB

Endura Villapark Vértes Maraton: a nőknél ismét Poór Brigitta volt a legjobb, a férfiaknál Blazsó Márton nyert

BringaSport – 2015.05.10 – A mai napon lezajlott Endura Villapark Vértes Maratonon 80, 57 és 23 kilométeres távokon mérhették össze tudásukat a mountain bike-osok Várgesztesen, ahol a férfiaknál a pihent versenyző, Blazsó Márton (VKE Nelson) nyert, a hölgyek között duplázni tudott a tegnapi XCO-futam győztese, Poór Brigitta (Merida Maraton Team CST).

Galéria >>

A Várgesztesi Villapark környékén több körben versenyeztek a különböző távok indulói, a rövid táv 23 kilométeres (500 m szint) pályáját mindenki teljesítette, a középtávosok (57 km) ezt megtoldották egy 34 kilométeres 800 méter szintet tartalmazó nagyobb körrel, a hosszú távon pedig az 57 kilométert követően újra végig kellett tekerni a rövidebb, 23 kilométeres pályán, így jött ki végül a 80 kilométeres táv, 1800 m szinttel.

A lebonyolítás és a verseny követhetősége szempontjából ez jó megoldásnak bizonyult, hiszen jobban el tudták látni a frissítőpontokat, az indulók segítőinek is egyszerűbb dolga volt, és még a nézők is többször láthatták a hegyikerékpárosokat. A három kategórián kívül a kezdők és a gyerekek – akár családi futamban – 13 kilométeres „mini távon” is próbálkozhattak, sőt, még az óvodásoknak is volt lehetőségük megmérettetni magukat.

A tegnapi XCO-t követően az időjárás előrejelzés sokakat elriasztott, de végül 330-an felsorakoztak a rajtvonalnál, és nem is bánták meg, hiszen pár pocsolyától eltekintve remek talajviszonyokkal találkozhattak. A legjobbak a díjazásnak is örülhettek, hiszen a Magyar Kupában kötelező (Férfi: 100-50-25 e. Ft; Női: 80-30-15 e. Ft) pénzdíjakon kívül a szervezők a hosszú távon az abszolút 6. helyezettig külön díjazták a versenyzőket.

A 80 kilométeres, hosszútávon történteket a győztes, Blazsó Márton (VKE Nelson) foglalta össze:

vertesmaraton_eredmeny
_VAN3222
“A három – rövid-hosszabb-rövid – hurokból álló pálya tetszett, a frissítés szempontjából kimondottan jó volt. Szerencsénk volt hogy megúsztuk az esőt, 20 fokban, ideális időjárásban, ideális talajon kerékpározhattunk. A szervezésre nem lehet panasz, rendben ment minden, időben voltak a rajtok és minden más, semmi negatívumot nem tudok mondani. 
Nekem itthon ez volt az első versenyem, bármilyen furcsán is hangzik, a mai volt a 19. versenynapom, de csak az első Magyarországon. Kíváncsi is voltam, hogy ki, milyen formában van, hogy állok a többiekhez képest. Nem indultam a tegnapi XCO-versenyen, a maratonra koncentráltam és ez meg is látszott a rajt után, frissebbnek éreztem magam azoknál, akik tegnap cross country-ztak. Fizikálisan Simon Peti (Cube Csömör) nehezítette meg a dolgom, amikor az első emelkedőn meg-megindultam, láttam, hogy ő lesz a legfőbb ellenfél. Az elő mászás végére öten maradtunk, Simon Petivel, Wouter Cleppével, Buruczki Szilárddal, Búr Zsolttal és Szalay Petivel. Az első kört így tekertük végig, majd a frissítőnél Búr Zsolt kiállt, Cleppe is lemaradt, a következő lankás emelkedőn pedig mentem egy erős tempót és szét is szakadtunk, egyedül Simon Peti jött velem. Meredek emelkedők és közepesen technikás lejtők váltották egymást, a lejtőkön kicsit mindig elhúztam, ami azért volt fontos, mert Peti nem tudott pihenni, mindig fel kellett zárkóznia. Amikor ez nem sikerült neki, ráálltam egy erős – 90%-os – tempóra és a célig folyamatosan növeltem az előnyömet.”

A nők 57 kilométeres versenyén megismétlődött a tegnapi cross-country végeredmény, Poór Brigitta (Merida Maraton Team CST) duplázni tudott, Cseh Veronika (Alpinbike Team Endura Giant High5) ezúttal sokáig tartotta vele a lépést, de meg kellett elégednie a második hellyel, a harmadik ma is Balázs Bea (Bringabanda SC) lett.

Teljes eredménylista >>

'Fel a tetejéhez' gomb