MKSZ hírek

Az MKSZ elnökének álláspontja a Tour de Hongrie kapcsán kialakult helyzetről

A Magyar Kerékpáros Körverseny immár 7 éve nem kerül megrendezésre hazánkban, ami egyértelműen bizonyítja, hogy mind az MKSzSz mind pedig az MKSz nem a sportág érdekeit képviselve működtette a magyarországi országúti versenyrendszert az elmúlt 7 évben. Mint azt számtalan nemzetközi példa mutatja, egy ország nemzeti körversenye kiindulópontja és elengedhetetlen kelléke az adott ország magas színvonalú, nemzetközileg is mértékadó országúti kerékpáros sportéletének.

Az MKSZ mint országos sportági szakszövetség a sporttörtvényben rá ruházott jogai és kötelességei folytán felelős a magyar kerékpársport versenyrendszerének megszervezéséért. Ennek a feladatának szellemében, illetve a kerékpársport fejlődéséért való elkötelezettség miatt, az MKSZ a Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körverseny mielőbbi újraélesztése és hosszú távú fejlesztése mellett elkötelezett. Az MKSZ célja, hogy a Tour de Hongrie mielőbb az UCI Europe Tour versenyrendszerbe illeszkedő esemény legyen, melyen keresztül a magyar országúti kerékpározás szervesen bekapcsolódhat a nemzetközi kerékpársportba.

A Tour de Hongrie verseny történelmi hagyománya, illetve annak rendezési joga a Magyar Kerékpársportok Szövetségének (MKSZ) legértékesebb vagyon értékű joga és a szövetség ennek megfelelően hasznosítja is azt. Elfogadhatatlan, hogy egyes szűk érdekcsoportok, vagy magánszemélyek ezt a kiemelkedő közösségi vagyont kisajátítani próbálják, akár mert egyéni érdekeik vezérlik őket, akár mert passzivitásuk révén a versenyt immár 7 éve ellehetetlenítik. Az MKSZ elnökeként mindent megteszek, hogy a Magyar Kerékpáros Körverseny megfelelő rangú, minőségű és a szövetség működése számára anyagi hasznot hajtó formában kerüljön újraindításra.

A 2015-ös, és a jövőben megrendezésre kerülő magyar kerékpáros körversenyek megkülönböztető védjegyei – mind az elnevezés, mind pedig a grafikai megjelenés vonatkozásában – az MKSZ tulajdonában vannak, azok védjegyként való bejegyzése folyamatban van a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál.

Az MKSZ elnökeként, a közösségi tulajdon szem előtt tartása mellett, a verseny szervező Vuelta S.E. / Vuelta Kft. vezetőségének egy olyan feltételrendszer elfogadását tűztem feltételként a 2015-ös Tour de Hongrie megrendezése kapcsán, ami megfelelő anyagi ellentételezést nyújt a szövetség számára a vagyoni értékű jog használatáért, illetve, ami magas minőségi és szakmai feltételek betartását garantálja.

  • A verseny szervező semmiféle szövetségi anyagi támogatást a verseny lebonyolításához nem kap!
  • A Vuelta S.E. / Vuelta Kft. 2015-ben használhatja a Tour de Hongrie védjegyeket, amelyért 5 millió forint + ÁFA védjegy használati díjat fizet az MKSZ-nek.
  • A Vuelta S.E. / Vuelta Kft. mindenben támogatja az MKSZ által kirendelt verseny és rendezvény auditor működését mind a verseny előkészületi, mind pedig lebonyolítási szakaszában. Az auditor az MKSZ elnöksége illetve a közgyűlés számára jelentést tesz a verseny lebonyolítását követően 15 nappal.
  • A Vuelta S.E. / Vuelta Kft. a Tour de Hongrie védjegyhasznosítási jogát kizárólag egy évre, próba jelleggel kapja meg, és amennyiben mind pénzügyileg, mind pedig szakmailag minden szempontból kielégítő a 2015-ös együttműködés, nyílik majd meg az út, a verseny további hasznosításáról szóló tárgyalások előtt.
  • Az MKSZ érdeke azt kívánja, hogy a jövőbeni hasznosítást, nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan az MKSZ tulajdonában lévő gazdasági társaság keretein belül oldjuk meg, ezzel is biztosítva, hogy a közösségi tulajdon a szövetség céljait szolgálhassa hosszú távon.

Mivel a 2015-ös MKSZ költségvetési terv elnökségi megtárgyalásakor, az országúti szakág képviselői az általam javasolt költségvetés irányelveket nem elfogadva, az országúti utánpótlás fejlesztés költségvetését az eredeti javaslat 1/3-ára csökkentették, javasolni fogom az elnökségnek, hogy a Tour de Hongrie hasznosítása során befolyó 5 millió forint + ÁFA összeget az MKSZ az országúti utánpótlás nevelés kizárólagos céljaira különítse el 2015-ben.

Polony István
MKSZ elnök

'Fel a tetejéhez' gomb