MTB

Benkó Barbara győzelmével kezdődött Salgótarjánban a hegyikerékpáros sorozat

BringaSport – 2015.04.19 – A nemzetközi minősítésű salgótarjáni kupafutammal kezdődött el a magyar mountain bike olimpiai-krossz szezon, amely a hölgyeknél Benkó Barbara révén magyar győzelmet hozott, a férfiaknál pedig a lengyel Adrian Brzózka állt fel a dobogó tetejére.

Az eresztvényi rajt-cél területről a Salgó vár irányába is felkanyarodó, 5,2 kilométeres, 250 méter szintkülönbségű pálya kimondottan gyorsra sikerült, kevés „rázós résszel”. Benkó Barbara, aki három nappal egy szerencsés kimenetelű közúti baleset után állt rajthoz, kivételesen örült a kevésbé technikás pályának:

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto„Bár az utolsó körben már nagyon fájt a vállam, szerencsém volt, hogy nem épített pálya várt minket ugratókkal, mert ugratni egyáltalán nem tudok még a sérülés miatt. Kevés rázatóval inkább erőpálya volt a mai, ami nekem most sokkal jobban esett, mintha technikás lett volna. Nagyon fontos volt viszont az indulás az olimpiai kvalifikáció miatt, mert nekem C2-es versenyen kevés pontom van. És éppen az ukránokkal vagyunk nagy meccsben ebből a szempontból, akik itt voltak, s dobogóra is állhattak, vagyis nagy hiba lett volna elajándékozni nekik a pontokat.”

A férfiak között sajnos nem sikerült beleszólni a magyaroknak a dobogós helyek sorsába, a lengyel Adrian Brzózka előbb a magyar UCI-minősítésű versenyeken korábban már gyakran vendégül látott szlovák Michael Lamival küzdött az első helyért. Lami a lejtőkön gyorsabb volt, de a hét körös futam második felére kijött a lengyel versenyző erőfölénye, és a célba már egyedül érkezett. Lami honfitársával, Martin Haringgal meccselt ezután, akit végül sikerült megvernie. Legjobb magyarként, ötödik helyen a Waberer’s Areus MTB csapatából Juhász Zsolt végzett, aki nem volt elégedett az első körével:

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto„Az első fél kör úgy ment, ahogy kellett, de aztán nagyon beállt a lábam, nem tudom miért, de így év elején ez visszatérő probléma. Ekkor visszacsúsztam, majd ráálltam a saját ritmusomra és szépen előzgettem vissza a külföldieket. Menni kellett, fontosak a pontok, mert az olimpiai kvalifikáció most májusban zárul és a rizikós 24. helyen vagyunk. Csapattársam, Parti Andris sérülése miatt most egyedül gyűjtöttem itt a kvalifikációba számító pontokat, jövő héten is megyünk egy kiemelt kategóriás osztrák versenyre, majd következő hétvégén lesz egy szünet és jönnek a világkupák…”

Az utánpótlás korosztályokban kitűnt a csömöri klub színeiben induló fiatalok fölénye és ehhez még hozzá számíthatjuk az első éves felnőttként (U23) induló, és a CUBE Csömör frissen alakult UCI-bejegyzésű profi különítményét erősítő Dina Márton elit férfi 8. helyezését is. Az elit versenyzőkkel egyszerre versenyző, de csak 5 kört teljesítő junioroknál a csömöri Valter Attila nyert csapattársa, Kádi József Krisztián előtt, harmadikként a Bikeexpress SE versenyzője, D. Kovács Dávid végzett.

A salgótarjáni pályának egy nem csak versenyzők számára fontos különlegessége is volt, ugyanis olyan ösvényeken haladt, melyeket a bringások a hétköznapokban is legálisan használhatnak hegyikerékpározásra, túrázásra. Az erdészeti szervek és a hegyikerékpárosok között Magyarországon ritkán tapasztalható jó együttműködésről a versenyt szervező salgótarjáni klub részéről Kéri István beszélt:

“Az évek során a kölcsönös jó hozzáállásnak köszönhetően egyenrangú partneri viszony alakult ki a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület, valamint az erdészet és a természetvédelmi szervek között. Ennek az eredménye egy 80 kilométeres erdei úthálózat, ami dedikáltan hegyikerékpáros ösvény, 3 színnel: sárga, zöld és piros kerékpáros jelzések. Így áll össze egy több ponton összeérő hálózat, ahol akár gyermekes családok is megtalálják a számításukat, de vannak olyan részek, melyeket a profik is élvezni tudnak. Például a mai XCO-verseny pályája is tartalmazta a Salgó várhoz felvezető zöld kerékpáros jelzést.”

Hivatalos eredmények >>

Fotók (Vanik Zoltán) >>

'Fel a tetejéhez' gomb