MKSZ hírek

Jelentős mérföldkövek az új olimpiai ciklus elején – Tokyo2020-ra készül a kerékpársport

BringaSport – 2017.04.06 – A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöksége április 5-i ülésén döntött a sportág szakágvezetőinek megválasztásáról az új olimpiai ciklusra. Nagy mérföldkő továbbá a sportág életében, hogy az MKSZ elnöksége hosszas sportszakmai és jogi egyeztetéseket követően aktualizálta a szövetség versenyszabályzatát is, amely így már összhangban van a hatályos törvényekkel, a nemzetközi sportági szabályozással, valamint az MKSZ Alapszabályával is. Az elnökség továbbá pályázatot írt ki a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által elismert és minősített versenyek rendezésére az olimpiai szakágakban. A pályázat célja hogy az MKSZ pénzbeli és egyéb támogatása révén egyre több nemzetközi minősítéssel rendelkező verseny kerüljön megrendezésre Magyarországon, amely nagyban segíti sportolóinkat a pontszerzésben, jövő évben pedig már a kvótafutásban.

A Magyar Kerékpáros Szövetség alá 10 szakág tartozik, amelyből négy olimpiai szakág (országút, pálya, MTB XC, BMX cross), négy nem olimpiai (downhill, cyclocross, triál, teremkerékpár), valamint egy szabadidős. A szakágak feladatainak végrehajtására a szakág vezetőjét az adott szakág versenyrendszerében tevékenykedő sportszervezetek javaslatára az MKSZ elnöksége választja meg. A MTB XC, a triál és szabadidősport szakágnak új vezetője lett, a többi szakágban maradtak a korábbi vezetők. Az országúti szakág vezetésének lehető leghatékonyabb ellátása érdekében átmenetileg, az új szakágvezető kinevezéséig Vízer Barnabást bízta meg az elnökség az országút vezetésével. Az április 5-én megtartott ülésen az elnökség egyhangúlag támogatását fejezte ki, és a szakágak vezetőivé az alábbi személyeket választotta meg:

Pálya: Pataki Ibolya
MTB XC: Dr. Cseh Veronika
BMX: Borbély Ferenc
Cyclocross: Fejes Miklós
DH/4X: Gács Péter
Triál: Czibere Gyula
Terem: Krausz Dániel
Parasport: Steiner György
Szabadidősport: Bogdán Csaba

Országút: Vízer Barnabás (ideiglenesen)

A szakágvezetők munkájának hatékonyabb koordinálása és felügyelete érdekében a szövetség megállapodást köt a szakágvezetőkkel, valamint rendszeres beszámoltatási rendszert alkalmaz majd. Az MKSZ elnöksége a szakmai munka hatékony fejlesztése, valamint a következő 4 éves – olimpiai szakágak esetében a Tokyo 2020 – ciklusra vonatkozó felkészülési program mielőbbi megalkotását várja a szakágvezetőktől, ennek érdekében 30 napos határidővel szakági tanácsok felállítására utasítja a szakágvezetőket.

“A legutóbbi elnökségi ülésen sikerült pontot tennünk rendkívül jelentős, és sok előkészítést igénylő projekt végére. Bízom benne, hogy az új szakágvezetők a tagság támogatásával színvonalas sportszakmai programot dolgoznak ki a következő 4 évre, amelynek köszönhetően a sportág kiemelkedő eredményeket tud majd felmutatni” – mondta Sándor Benedek, az MKSZ elnöke. “A hazai kerékpáros versenyrendszer fejlesztésével is egy új korszak kezdődik a sportágban, az új versenyszabályzatnak köszönhetően, valamint UCI kategóriás versenyek rendezésével megkezdjük a felzárkózást a nemzetközi vonalhoz.”

'Fel a tetejéhez' gomb