Országút

Tour de Hongrie 3. szakasz: kicentizett litván diadal

BringaSport – Tour de Hongrie – 2016.07.01 – Tour de Hongrie harmadik szakaszának végén egy hosszú szökés után a litván Gediminas Kaupas szerezte meg a győzelmet, de csak métereken múlt a siker: a szökevényeket üldöző boly a célegyenesben majdnem utolérte Kaupas-t és társát. Az észt Mihkel Raim továbbra is őrzi első helyét az összetett versenyben. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a július 3-i budapesti befutóig.

Fotók (Vanik Zoltán) >>

Lovassy Krisztián még a siófoki kórházat is megjárta csütörtök délután, a bal kézfejét vizsgálták meg, amely a második szakasz elején történt tömegbukás során sérült meg. “Szerencsére nem tört el” – mondta londoni olimpikonunk, miközben egy zsák jeget szorított rá, majd a folytatást firtató kérdésre rávágta: “Persze! A bukás után Siófokig is el tudtam tekerni vele…”

Péntek reggel a Tour de Hongrie karavánja autókkal (buszokkal, motorokkal) utazott át Siófokról Ceglédre, ahol látványos kerékpáros programok várták a publikumot. A harmadik szakasz rajtja után még az Alföld kapujának városában tett meg egy kört a mezőny, s a Cegléd város díjáért kiírt gyorsasági részhajrát a siófoki szakaszgyőztes, a marokkói Galdoune húzta be.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Lovassy Krisztián pedig megmutatta, jól van a keze: az első ígéretes szökési kísérletnek ő is részese volt. A szakasz elején máris olyan élénk volt a mezőny, hogy egymást érték a támadási kísérletek. Még olyan is előfordult, amit ritkán látni: a sárga trikós észt Raim is szökni próbált… Nem volt a bringásoknak könnyű dolguk, hiszen szélcsendben, 32 Celsius-fokos hőségben 186 kilométert kellett megtenniük a végeláthatatlan Alföldön. A litván Kaupast, a magyar Popovics Gergely, a német Leppert a nagy hőségben is a szökés mellett döntött, s az összetettben veszélytelennek ítélt triót végül útjára engedte a mezőny.

A szökevények előnye egy idő után meghaladta a három percet, majd ötven másodpercre csökkent, hogy aztán néhány helycsere – a horvát Maltar egyedül felzárkózott, Popovics és Leppert viszont leszakadt – is történjen. A Kaupas, Maltar duó aztán újra hizlalni kezdte az előnyt, az utolsó húsz kilométeren már öt percnél is több volt az előny. Lázas számolgatásba kezdtek a csapatoknál, s nem is vártak tovább: a mezőny félelmetes tempóval kezdett az üldözésbe.

A duó végül kicentizte a győzelmet: a jól hajrázó Kaupas néhány méteres előnnyel nyert, de a célfotó alapján még Maltar is beért a mezőny előtt, a harmadik helyet a siófoki győztes, a marokkói Galdoune szerezte meg, míg a sárga trikós észt Mihkel Reim ötödik lett, így biztosan őrzi az összetettben első helyét. A legjobb magyar ezen a napon a debreceni Kovács Máté lett, aki az előkelő 11. helyet szerezte meg a sprintben.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

“Előzetesen az volt a tervünk, hogy belekerüljünk a nap szökésébe, ami végül nekem sikerült” – kezdte mondandóját a szakaszgyőztes Gediminas Kaupas. “Bíztam benne, hogy egy nagyobb létszámú csoport alakulhat ki, végül azonban csak hárman keveredtünk az élre. Nem gondoltam volna, hogy lehet esélyünk, különösen azt követően, hogy féltávnál egy perc alá csökkent a különbség. Ezt követően viszont a mezőny hátul váratlanul megtorpant, később Bruno Maltar csatlakozott hozzánk, aki nagyon erős versenyző, de az utolsó kilométerekhez közeledve sikerült vele továbbmennem. Ekkor arra gondoltam, hogy ha célba is érnénk a mezőny előtt, a sprintben akkor sem tudnám Brunót megelőzni. Nagyon boldog vagyok, hogy végül sikerült megnyernem ezt a remek szakaszt!”

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

“Tulajdonképpen nagyon nagy sikerként élem meg a mai napot, mivel az volt a célunk, hogy a csapatunkból valaki bekerüljön a szökésbe” – mondta a befutót követően a szakasz szökésének magyar résztvevője, Popovics Gergely. “Reménykedtünk benne, hogy egy kisebb létszámú csoportot enged el a mezőny, mivel hosszú volt a szakasz, várható volt, hogy el tud majd szakadni egy csoport. Megnyertem egy részhajrát, amire nagyon büszke vagyok, bár nem volt nagy verseny érte, mondhatni épp én kerültem a váltott vezetésben előre. A mai napon a hegyimenőink tudtak egy kicsit pihenni, reméljük, hogy a királyszakaszon jó eredményt érhetnek el.”

Szombaton minden eldőlhet, a Tour de Hongrie mezőnyére a királyetap vár: Karcagról Magyarország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre kell feltekerni, a táv 137 kilométer lesz.

Eredmények
37. TOUR DE HONGRIE
3. szakasz, Cegléd–Karcag (186 km):

1. Gediminas Kaupas (litván, Differdange-Losch) 4:22:55
2. Bruno Maltar (horvát, Radenska Ljubljana) 1 mp h.
3. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) azonos idővel
4. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) a. i.
5. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) a. i.
6. Dex Groen (holland, West-Frisia) a. i.
7. Vaszil Malvinszkij (ukrán, Kolss-BDC) a. i.
8. Alessandro Bresciani (olasz, Delio Gallina Colosio ) a. i.
11. Kovács Máté (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
14. Móricz Dániel (magyar, Szuper Beton) 4 mp h.
16. Mogyorósi Máté (magyar, Szuper Beton) 5 mp h.
28. D. Kovács Dávid (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
30. Hartmann József (magyar, MugenRace) a. i.
31. Kiss Gergely (magyar, Epronex) a. i.
32. Lengyel Zoltán (magyar, Szuper Beton) a. i.
37. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) a. i.
38. Hajdu Barna (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
40. Fegyveres Máté (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
44. Simon Péter (magyar, Epronex) a. i.
49. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) a. i.
50. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) a. i.

Az összetettben:
1. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 11:09:28
2. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 15 másodperc hátrány
3. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) 18 mp h.
4. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) 24 mp h.
5. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 54 mp h.
6. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:06 perc hátrány
7. Guy Gabay (izraeli, Cycling Academy) 1:13 p h.
8. Daniel Crista (román, Tusnád Cycling Team) 1:15 p h.
15. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) 3:50 p h.
33. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 4:07 p h.
37. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) 4:09 p h.
38. Kovács Máté (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
41. Simon Péter (magyar, Epronex) 4:06 p h.
44. Móricz Dániel (magyar, Szuper Beton) 4:10 p h.
45. Bertalan Balázs (magyar, MugenRace) a. i.
48. Holló Botond (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 4:11 p h.
49. Fejes Gábor (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) a. i.
51. Hartmann József (magyar, MugenRace) a. i.
53. Ruttkay Zoltán (magyar, MugenRace) 4:12 p h.
54. Szeghalmi Bálint (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) a. i.

Összetett verseny a Rádió Rock FM95.8 Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Mihkel Raim (észt, Cycling Academy)
Gyorsasági pontverseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio)
Hegyi pontverseny a FunIQ Nagydíjért: 1. (piros mezben) Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no)
A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio)

'Fel a tetejéhez' gomb