Országút

Tour de Hongrie: nyert a leggyorsabb magyar, Szalontay Sándoré a sárga trikó!

BringaSport – Tour de Hongrie – 2016.06.28 – Szalontay Sándor igazolta a papírformát: a leggyorsabb magyar kerékpáros megnyerte a Tour de Hongrie szombathelyi prológját, így ő húzhatta fel az összetett első helyezettjének járó sárga trikót. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a július 3-i budapesti befutóig.

Fotók (Vanik Zoltán) >>

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Eredménylista >>

Bemutatkozott a 37. Tour de Hongrie mezőnye, s Szombathelyen arról is képet kaptunk, hogy kik a leggyorsabb versenyzők a mezőnyben. Mondhatnánk, hogy egy kilométer a 740 kilométeres viadal szempontjából nem oszt, nem szoroz, de a többnapos versenyeken szokás, hogy prológ keretében bemutatkozik a teljes mezőny, s ilyenkor találnak gazdára a megkülönböztető színes mezek is.

Nem könnyű a papírformát igazolni egy pályaversenyzőnek az országúti menők között, de Szalontay Sándort ezen a napon semmi sem tudta kizökkenteni, a Dr. Bátorfi-Agria KTK magyar csúcstartója jól koncentrált, az egyenes szakaszokon pedig bőven ellensúlyozta a kanyarok kicsit lassabb bevételét, s végül megnyerte az egy kilométeres szombathelyi prológot. Így ő viselheti majd szerdán, az első szakaszon az összetett legjobbjának járó sárga mezt.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

„Nagyon örülök a győzelmemnek, ilyen eredményt vártam magamtól” – mondta a prológ győztese. “Szerencsére a múlt pénteki sajtótájékoztatón elhangzottak történtek meg, ilyen a kerékpársport, ezúttal fél másodperc döntött a javamra. Nem számít, hogy egy centivel nyersz vagy tízzel, az a lényeg, hogy megvan a győzelem. Előzetesen is ilyen idővel számoltam, tetszett a pálya, az első kanyar abszolút jól sikerült, a másodikban viszont lassítanom kellett, mert nagyon összeszűkült, de utána hosszú sprintet nyitottam. A következő napokra azt tudom mondani, ameddig bírom, szeretném folytatni!”

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

„A csapatunk remek erőkből áll, két kiváló hegyimenőnk és három jó sprinterünk van” – vélekedett a futam harmadik helyezettje, az igen erősnek látszó olasz Delio Gallina Colosio csapatának szlovén versenyzője, Martin Otonicar, aki a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér mezt is megszerezte. “Szeretnénk minden nap a tőlünk telhető lehető legjobb eredményt elérni, összetettben is arra koncentrálunk, hogy embert delegálhassunk az élmezőnybe. Személyesen nem vagyok teljes mértékben elégedett a mai teljesítményemmel, egy kicsit jobbat vártam magamtól, de a második kanyart, mondjuk úgy, egy kicsit elszúrtam. Örülök a fehér trikónak, jó lenne minél tovább megőrizni!”

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Ahogyan azt Szalontay Sándor is elismerte, valószínűnek látszik, hogy a sárga mezt már az első szakaszon, Fertőd és Keszthely között elrabolják tőle, a zalai dombokon egyébként is megrostálódhat a mezőny.

Eredmények

37. TOUR DE HONGRIE
Prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km):
1. Szalontay Sándor (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 1:05.31
2. Mikhel Raim (észt, Cycling Academy) 1:05.74
3. Martin Otonicar (szlovén, Delio Gallina Colosi) 1:05.96
4. Mattia De Mori (olasz, Delio Gallina Colosio) 1:06.02
5. Robert Jenko (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:06.43
6. Lovassy Krisztián (magyar, Team Differdange-Losch) 1:07.04
7. Jure Miskulin (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:07.14
8. Benjamin Stauder (német, Team Embrace the World Cycling) 1:07.47
9. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 1:07.69
10. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 1:08.11

Összetett verseny a Rádió Rock FM95.8 Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Szalontay Sándor
Gyorsasági pontverseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Mikhel Raim
Hegyi pontverseny a FunIQ Nagydíjért: 1. (piros mezben) Mattia De Mori
A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Martin Otonicar

Amatőrök a Tour pályáján

Kedden délután Szombathelyen az amatőrök is kipróbálhatták a Tour de Hongrie prológjának pályáját, a Szent Márton prológon a győzelmet a férfiaknál – akárcsak tavaly – Prájczer Péter (1:07.84) szerezte meg, az ezüstérmes – éppen, mint egy évvel korábban – az osztrák Imre Dominik (1:10.23) lett, míg a harmadik helyezést Bakos András (1:10.78) szerezte meg. A nőknél Homor Regina Szimonetta (1:24.74) lett az első (a teljes eredménylista: KLIKK IDE!), ötvenheten élték át a „Tour-élményt”. Erre szerdán is lesz lehetőség!

Délelőtt a Szent Márton túra keretében Szombathelyről, a Városháza előtti térről indulnak a résztvevők és a fertődi Esterházy-kastélyig, ahol délután 14:00 órakor megtekintik a Tour de Hongrie rajtját. Bővebben az amatőr kerékpáros eseményekről: KLIKK IDE!

Délután, Keszthelyen a Criterium Castellum verseny célja a Tour de Hongrie első szakaszának befutója előtti jó hangulat biztosítása, a versenykerékpározás népszerűsítése. A profi viadal befutója előtt egy órával lehetőség nyílik aktív amatőr bringások számára, hogy Keszthely történelmi belvárosában egy lezárt, másfél kilométeres körpályán megméressék magukat. A kiírás: KLIKK IDE!

A szerdán várható útlezárások

A Tour de Hongrie 1. szakasza során Fertőd és Keszthely között 133 kilométert tesz meg a mezőny, amely 14.00 órakor indul útjára a fertődi Esterházy-kastély elől, a célba érkezés tervezett időpontja: 17:05, Keszthely, Kastély utca, a Festetics-kastély főbejárata előtt. A karaván a Fertőd, Fertőszentmiklós, Röjtökmuzsaj, Lövő, Újkér, Simaság, Tompaládony, Zsédeny, Rábapaty, Sárvár, Ikervár, Meggyeskovácsi, Rum, Csipkerek, Csehimindszent, Csehi, Bérbaltavár, Zalabér, Zalaszentgrót, Kehidakustány, Zalacsány, Keszthely, Sopron utca, Lehel utca, Vásár tér, Szaniszló utca, Kastély utca (cél) útvonalon jut el a célig, az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. Az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők!

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten

A Tour de Hongrie történetében először követhetik a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket! A legnagyobb magyar kerékpárversenyről a DIGI Sport közvetít élőben, de az interneten, az Index.hu oldalán, illetve a napi célállomásokon kihelyezett kivetítőn is élő képet láthatnak a nézők, esténként pedig az m4 sportcsatornán látható majd harminc perces összefoglaló, minden nap.

2016. június 29., szerda: 15:30-17:30 (élő, DIGI2); 22:30-23:25 (összefoglaló, M4)
2016. június 30., csütörtök: 15:30-17:30 (élő, DIGI2); péntek 0:25-1:20 (összefoglaló, M4)
2016. július 1., péntek: 15:30-17:30 (élő, DIGI2); szombat 0:25-1:15 (összefoglaló, M4)
2016. július 2., szombat: 12:00-14:00 (élő, DIGI2); vasárnap 0:25-1:20 (összefoglaló, M4)
2016. július 3., vasárnap: 12:00-14:00 (élő, DIGI1); hétfő 0:25-1:20 (összefoglaló, M4)

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkezik az Index.hu, az eseményeket figyelemmel kísérhetik a viadal hivatalos honlapján, a Tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/tourdehongrie).

A mezőny útját megnézhetik a FunIQ (Funiq.hu) interaktív térképein is, amelyeken azt is láthatják, milyen nevezetességek, kulturális, sportolási vagy szórakozási lehetőségek mellett halad el a karaván.

A 37. TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA

Június 28., kedd: prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km). Szakaszgyőztes: Szalontay Sándor. Sárga mezben: Szalontay Sándor
Június 29., szerda:
1. szakasz, Fertőd–Keszthely (133 km). Rajt: 14:00. Várható befutó: 17:00
Június 30., csütörtök:
2. szakasz, Keszthely–Siófok (164 km). Rajt: 13:15. Várható befutó: 17:00
Július 1., péntek:
3. szakasz, Cegléd–Karcag (185 km). Rajt: 12:30. Várható befutó: 17:00
Július 2., szombat:
4. szakasz, Karcag–Kékestető (144 km). Rajt: 10:00. Várható befutó: 13:30
Július 3., vasárnap:
5. szakasz, Gyöngyös–Budapest (113 km). Rajt: 10:30. Várható befutó: 13:00

'Fel a tetejéhez' gomb