Országút

Király Mónika és Pelikán János 2016 elit időfutam bajnokai

BringaSport – 2016.06.24 – Június 23-án került megrendezésre Debrecenben az idei időfutam országos bajnokság, ahol elit kategóriában két külföldön kerékpározó versenyző, Király Mónika (S.C. Michaela Fanini) és Pelikán János (Team Amplatz-BMC) húzhatták magukra a bajnoki trikókat.

Eredménylista >>
Fotók (Vanik Zoltán) >>

Igazi nyári nap köszöntött június 23-án a 2016. évi egyéni időfutam OB résztvevőire, a hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszott. Ez azonban nem akadályozta meg a hazai országútis társadalom színét-javát, hogy tudásuk legjavát adva komoly átlagokat hajtsanak a Debrecen-Bocskaikert melletti pályán. A tavalyi esős OB után idén pont ellenkezőjére fordult a helyzet, de a rajtoltató dobogó fölé állított sátor így is jó szolgálatot tett. Tizennégy különböző korcsoportban hirdettek bajnokot, a távok 6, 10, 15, 19, illetve 38 kilométeresek voltak, kategóriától függően.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A legnagyobb izgalom természetesen az elit kategóriák versenyét kísérte, kérdés volt, a tavalyi dobogósok milyen eredményt hoznak az idei erős mezőnyben. A bravúr Dér Zsoltnak sikerült, aki idén is ezüstérmes lett a felnőtt férfiak között, ám a dobogó másik két fokára a győztes Pelikán János és a 3. helyezett Kusztor Péter állhattak fel.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

1. Pelikán János, 2. Dér Zsolt, 3. Kusztor Péter

“Nemrég kerültem az új csapatomhoz, az Amplatz BMC-hez, ahol egyelőre leginkább segítő szerepet töltök be. Így sokat kell elöl menni, forogni, ez biztosan hozzásegített az időfutam győzelemhez. Egy OB minden csapatnak fontos, mert mégiscsak egy bajnok van a csapatban, ezért próbáltam a legjobbat kihozni magamból. Megvolt előre a tervem, wattmérővel mentem most is, jól alakult az egész, szóval sikerült azt tartani amit elterveztem. Az időfutam kerékpárt csak a hét elején kaptam meg, így viszonylag kevés időm volt összeszokni az eszközzel, de addig állítgattam amíg összeállt. Kicsit szokatlan volt a pozíció, de aztán sikerült egy olyat találni, hogy nem is nagyon mozgott a felső testem” – mondta Pelikán János, Magyarország 2016-os elit férfi időfutam bajnoka. “Természetesen a mezőny OB-n is indulunk Petivel vasárnap, utána a csapat az osztrák körversenyre meg a Tour de Hongrie helyett, ahol viszont sajnos nem férek be a csapatba, mert az eredeti 2.HC UCI kategória helyett csak 2.1-es lesz a verseny, úgyhogy csak hét fővel tudunk részt venni. Remélem, hogy jövőre máshogy alakulnak a dolgok, és ott lehetek a Tour de Hongrie-n!”

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Pelikán János

A hölgyeknél fordult a kocka, az idegen-légióskodó Kormos Veronika (LaresWaowdeals) tavalyi győzelme után most 2. lett, viszont a tavalyi bronzérmes Király Mónika idén a dobogó legfelső fokára állhatott. Szeghalminé Kenyó Anita (Dr. Bátorfi Agria KTK) fért még oda az első háromba, a dobogóra abszolút esélyesnek tartott csapattársát, Kanti Dorottyát 7 másodperccel megelőzve.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

1. Király Mónika, 2. Kormos Veronika, 3. Szeghalminé Kenyó Anita

“Mivel engem nem időfutam menőnek tartanak, ezért ez a bajnokság egy kicsit edzés is volt, a hosszú távú OB sokkal fontosabb nekem. Néhány napja jöttem haza a Giro del Trentino három szakaszos versenyről, ennyi volt a felkészülésem a mai napra” – mondta Király Mónika, Magyarország 2016-os elit női időfutam bajnoka. “Ez azért is nem az én számom, mert kis termetem miatt nem találok időfutam biciklit sehol, csapatom, a Michaela Fanini se tudott biztosítani, egyszerűen nincs ilyen kicsi kerékpár. Úgyhogy inkább a vasárnapi OB-ra koncentrálok, szerencsére ebben a két napban van egy kis időm rápihenni.”

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Király Mónika

Szépen teljesített a Tipográfia TE gárdája (3 arany, 1-1 ezüst és bronz), a Szekszárdi SZKE (2 arany, 2 bronz), és a Győri Atlétikai Club (2 arany, 3 ezüst), valamint a Dr. Bátorfi-Agria KTK alakulata (1 arany, 2 bronz), és a házigazda DKSI-Kontent (1 arany, 1 bronz) is.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

1. D. Kovács Dávid, 2. Filutás Viktor, 3. Kovács Máté

“Az idei szezont tekintve a Hegyi OB után ez volt csak a második versenyem, mert eddig érettségiztem. Úgy jöttem ezért ide, hogy nem voltak hatalmas elvárásaim a versennyel kapcsolatban, arra koncentráltam, hogy mindent ki akarok hajtani magamból. Úgy érzem ez sikerült is, boldog vagyok azzal, amit sikerült elérni” – mondta D. Kovács Dávid, a Tipográfia TE első éves U23-as versenyzője, korosztályában időfutam bajnok. “Kedden rajtol a Tour de Hongrie, ahol a DKSI-Kontent csapatával fogok indulni, aminek nagyon örülök, hiszen hatalmas presztízs elindulni a Magyar Körön. Nagyon boldog vagyok, hogy részt vehetek rajta, alig várom a jövő hetet.”

d_kovacs_david

D. Kovács Dávid

“Mindenképp fontos volt nekem, hogy megnyerjem ezt a versenyt, presztízs szempontból is, hogy a csapatomban maradjon a bajnoki trikó, illetve számomra is nagy élmény, ez az első ifi országos egyéni bajnoki címem. Mindkét szempontból nagyon örülök neki! Idén március közepétől rendszeresen járok versenyekre, 2-3 hónapig minden hétvégén versenyem volt. Érzem magamon, hogy sokat fejlődtem azóta, jobb erőben vagyok mint év elején” – mondta Peák Barnabás, a Tipográfia TE U19-es időfutam bajnoka. “Nagyon inspiráló egy ilyen versenyen, hogy a profik magyar versenyzők is hazatérnek, mint például Kusztor Péter vagy Lovassy Krisztián. Most úgy látom, hogy én is külföldön szeretném folytatni a kerékpározást, ahol adottak U23-as korosztályban a megfelelő fejlődéshez a körülmények, és meg is lehet a profi kerékpározásból élni, ami itthon egyelőre még nem igazán lehetséges.”

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

1. Peák Barnabás, 2. Karl Ádám, 3. Minkó Roland

'Fel a tetejéhez' gomb