MKSZ hírek

A 42. Gemenci Nagydíj szakmai felügyeleti jelentése

BringaSport – 2016.05.27 – Az MKSZ Versenybírói Kollégiuma 2016. május 26-án közleményt adott ki, miszerint a 2016.05.27-29. között megrendezett 42. Gemenci Nagydíjra a kollégium nem jelöl hivatalosan versenybírót, mert a verseny szervezője több szabályt is megszeg a verseny rendezésével kapcsolatban, amiben semmilyen kompromisszumot nem hajlandó kötni. Ennek eredményeképpen a verseny szabályos lebonyolítását a kollégium nem ítélte biztonságosnak. A kollégium közleményének folyományaként az MKSZ Országúti Szakági Tanácsa úgy döntött, hogy a 42. Gemenci Nagydíj verseny törlésre kerül a 2016. évi szövetségi versenynaptárból.

Az alábbiakban részletes tájékoztatást adunk a Versenybírói Kollégium és az Országúti Szakági Tanács döntésének hátteréről, ismertetve a hazai és nemzetközi versenyszabályok megszegésének területeit.

1. Összetett eredmény meghatározása:

A verseny harmadik, 54 kilométeres szakasza (Alisca-Bau kritérium, Pálinkás Csaba Emlékverseny), amely a versenykiírásban és a kijelölt kör hossza alapján is egy kritérium verseny, így sem a magyar, sem a UCI szabályok szerint nem számíthat bele az összetett eredménybe. (Országúti Versenyszabályzat: 6. rész 1.6.02. pont)

Ebből kifolyólag a versenykiírás 7. pontjában meghatározott összetett helyezés eldöntése nem felel meg a szabályoknak:

7. Helyezések eldöntése: Minden szakaszon győz az a versenyző, aki az előírt távot a legrövidebb idő alatt teljesíti. Az összetett versenyben győz az a versenyző, akinek a négy szakasz után teljesített összesített idő eredménye a legjobb. Azonos idő esetén, a IV. szakaszon elért jobb helyezés dönt.

A szervezők az MKSZ Versenybírói Kollégium kérésének – miszerint kerüljön ki az összetett eredmények számításából a verseny harmadik szakasza – nem tettek eleget.

2. Útvonalak meghatározása:

A verseny második szakasza (Paks Kupáért) egy 71 kilométeres mezőnyverseny, amely a versenykiírás szerint egy 3,4 kilométeres körpályán került kijelölésre Pakson. A szervezők által kijelölt kör azonban túl kicsi, amely több ponton is problémát okoz:

  1. A magyar Országúti Versenyszabályzat 2. rész 1.2.06. pontja, valamint a UCI országúti versenyszabályzat 3. fejezet 2.3.008 pontja alapján ha egy kör hossza 3-5 kilométer, abban az esetben maximum 3 kört lehetséges meghatározni egy mezőny versenyen. A Gemenc Nagydíj II. szakaszán azonban – bár ez a versenykiírásban nem szerepel – 20 kört szükséges megtenniük a versenyzőknek a Pakson belül kijelölt pályán. Ha a verseny körpályán zajlik, akkor a körnek minimum 10 kilométeresnek kell lennie.
  1. A szervezők által kijelölt körpálya hossza annyira rövid, hogy nem lehetséges a kísérés, mert a mezőny eleje igen hamar utol fogja érni a kocsisort.

A fenti két probléma megoldására az MKSZ versenybírói kollégiuma alternatív megoldást kínált, azonban a szervezők részéről ez nem lett elfogadva.

3. Depók helyének meghatározása

A verseny második (Paks Kupáért, 71 km mezőny) és harmadik (Alisca-Bau kritérium, 54 km) szakaszán a versenykiírás kísérőautókra vonatkozó szabályai (12. pont) alapján a kijelölt körök területén bárhol lehet depózni, azonban így nem lehet kontrollálni a verseny folyamán.

A Versenybírói Kollégium azt javasolta, hogy a II. szakaszon (mezőny) két, a III. szakaszon (kritérium) pedig egy depó legyen kijelölve, azonban a szervezők részéről erre sem volt hajlandóság.

4. Szükséges versenybírók száma

A hazai és a nemzetközi versenyszabályok határozzák meg a versenybírói delegációk minimum létszámát, és egy ilyen kaliberű nemzetközi mezőnyhöz minimum 9 versenybíró szükséges. Az Országúti Szakág Versenyrendezési Minimum Feltételei szerint egy nemzetközi mezőnyversenyen minimum 8 fős bírói delegáció szükséges, illetve 100 fő felett plusz 1 főt és 2 motoros bírót szükséges biztosítani.

A Gemenci Nagydíjra nemzetközi szintű mezőnye, valamint létszáma miatt a Versenybírói Kollégium minimum 9 fős bírói delegációt írt elő. A szervezők azonban nem vették figyelembe sem ezt, sem a hazai és nemzetközi szabályokat, és 6 főnél több versenybírót nem kívántak fogadni a versenyen.

Kelt: Budapest, 2016. 05. 27.

MKSZ Hivatal
MKSZ Országúti Szakági Tanács
MKSZ Versenyszervezői Kollégium

'Fel a tetejéhez' gomb