Országút

58. Szerb Körverseny

Felnőtt válogatottunk az alábbi versenyzőkkel vett részt az 58. Szerb körversenyen: Peák Barnabás (Kontent-DKSI/UCI WCC Mens Team), Szöllősi Ferenc (Pannon Cycling Team), Simon Péter (Pannon Cycling Team), Filutás Viktor (Pannon Cycling Team), Dina Dániel (Pannon Cycling Team), Minkó Roland (Epronex-Bike Hungary). A verseny idén mindössze 3 szakaszos volt, ami szoros végkimenetelt eredményezett, valamint a hibázási lehetőségeket a nullára csökkentette.

A taktikai megbeszélést követően arra jutottunk, hogy akkor van legnagyobb esélyünk jó eredményt elérni, ha egységesen versenyzünk és jelen pillanatban a legfelkészültebb versenyzőt segíti a csapat, így lett az első számú versenyző Peák Barnabás.

Az első 159 km-es szakasz dombos terepen zajlott, a domborzati viszonyok mellett a nagy meleg tovább nehezítette a versenyt. A nap elmenésében nem volt magyar versenyző, ezért a fiúk mindent megtettek, hogy az elmenést utolérjék és a szakasz végére Peák Barnabást pozícióba helyezzék. A végén 3 friss szökevény épphogy beért a lemorzsolódott mezőny előtt, ahol Barnabás egy bukást kivédve a 14. helyen ért célba.

A második 157 km-es szakasz nyugodtabbnak, egyszerűbbnek ígérkezett a szintrajz alapján. A vártnak megfelelően a leader csapata elengedte az elmenést, ami csupan egy versenyző volt. Nekünk kevésbé volt nyugodt a nap, Simon Péternek kerékpárt kellett cserélni, Szöllősi Ferencnek menet közben fékváltókart állítani. Sikeresen megoldottuk a technikai gondokat, a hajrára mind a 6 versenyzőnk a mezőnyben volt. A kaotikus mezőnysprintben a vizes úton Peák Barnabás a 10. helyet szerezte meg, előreugorva ezzel az összetett 8. helyre.

A harmadik mindössze 113 km hosszú szakasz, újból nehezebb domborzattal és hegyi befutóval várta a versenyzőket. Fennált  a lehetőség , hogy az összetett állása teljesen felboruljon. Én abban bíztam, hogy a “rendbontó” színeinkből kerüljön ki, legnagyobb esélye erre Barnabásnak volt. A bravúr sajnos nem sikerült, de egy jó eredményt elcsíptünk, Barnabás épphogy lemaradt a szakasz dobogóról, 4. helyen ért célba a hegytetőn, így a 7. helyen zarta az öszetettet, a fiatalok versenyét pedig a második helyen mindössze 2 pontal lemaradva a győztestől.

Összeségében eredményesnek titulálnám a versenyzők szereplését. Először álltunk így össze idén, a srácok motiváltak, fegyelmezettek voltak és bennük volt az akarat, hogy jó eredménnyel térjenek haza. Egy valódi csapatként versenyeztek, segítették egymást és félretették esetleges saját kisebb siker esélyeiket a fontosabb cél érdekében. Versenyen kívül is megvolt az egység, a korábbi évekhez viszonyítva előrelépést tapasztaltam. Személyes megérzés, hogy a csapatban bennemaradt a jobb eredmény, akár a győzelem, vagy összetett dobogó.

A csapat versenyzését profi módon segítette Ragó Tibor masszőr, frissítőkkel, masszázzsal, egyebekkel és Aleksa Kozoderovic szerelő. A csapat koordinálásáért jómagam voltam felelős.

Dér Zsolt 

'Fel a tetejéhez' gomb