Országút

Claudio Chiappucci: ezek a versenyek nagyot lendíthetnek a régió kerékpársportján

Idén május 12-én kerül megrendezésre a Visegrádi Csoport közös kerékpáros sorozatának záró versenye Budapest és Pannonhalma között, melynek díszvendége a Tour de France kétszeres ezüstérmese, az olasz Claudio Chiappucci lesz.

Nem először érkezik Magyarországra, milyen élményekre emlékszik vissza legutóbbi itt tartózkodásából?

  • Nagyon tetszett Budapest és maga az ország is. Szeretnék még többet megismerni belőle, a természeti adottságai lenyűgözőek. Remélem, hogy idén lesz alkalmam feltérképezni a vidéket is.

A V4 versenysorozat magyarországi záró futamának díszvendége lesz, hogyan látja a kerékpársport országhatárokon túli összefonódását, mit vár az idei versenytől?

  • A Visegrád 4 Kerékpárverseny egy nagyon szép és jól szervezett viadal. Mivel én sohasem versenyeztem Európa ezen részén, örömteli számomra, hogy a modern kerékpározás ma már a kontinens előttem kevésbé ismert fele számára is megnyílt. 2018-ban egy nagyszerű versenyt várok Magyarországon azoktól, akik ki akarnak tűnni a mezőnyből.

Miben látja a közép-európai versenyzők felzárkózásának lehetőségeit?

  • Ezek a versenyek nagyot lendíthetnek a régió kerékpársportján. Jó lenne azonban, ha a Lengyel Körverseny mellett, legalább még egy másik WorldTour esemény is lenne Európa ezen részén, vagy talán érdemes lenne elgondolkozni egy Közép-Európai Körverseny megszervezésében.

Hogyan jellemezné a mai kor versenyzőit, összehasonlítva a 90-es évekkel?

  • A kerékpározás rengeteget változott a 90-es évek óta, főleg, ami a technológiát illeti, de korábban talán pont ettől hatott még izgalmasabbnak. Sajnos manapság sokkal kevesebb a karakteres versenyző, mint az én időmben, sokszor a sportigazgatók irányítják a kerekeseket.

Pályafutása egyik legnagyobb ellenfelének Miguel Induraint tartja, de Marco Pantanival is éveken keresztül tekert együtt. Milyen volt ilyen legendákkal versenyezni?

  • Indurainnal hatalmas csatákat vívtunk, lényegében miatta lettem „El Diablo” azaz „Ördög”. Hosszú szökéseket kellett indítanom, hogy legyőzhessem a nagy körversenyeken, de neki mindig kedveztek az időfutamok. Marco Pantanival csapattársak lettünk profivá válását követően. Éveken keresztül elválaszthatatlanok voltunk, de később sajnos olyan befolyás alá került, ami végzetesnek bizonyult számára.

A Tour de France-on kétszer nyerte el a legjobb hegyi menőnek járó pöttyös trikót, és három szakaszgyőzelmet szerzett, de melyik volt pályafutása legemlékezetesebb sikere?

  • Az egynapos versenyek közül egyértelműen a Miláno-Sanremo győzelmem az, amire a leginkább büszke vagyok. Ha a többnapos versenyekről kérdez, akkor a Tour de France Sestriere-i szakasza. Erre mindenki emlékszik a pöttyös trikó megszerzése miatt. Ezen a napon valami különleges dologgal kellett próbálkoznom mivel Indurain ellen nem volt esélyem a hosszú egyenkénti időfutamon. Ez a győzelem már csak azért is értékes, mert a Tour aznap átlátogatott Olaszországba is.

Mivel foglalkozik azóta, hogy abbahagyta a versenyzést?

  • Visszavonulásomat követően sem távolodtam el kedvenc sportomtól, megmaradtam a kerékpársport világában konzulensként, valamint versenyek és Gran Fondo-k szervezőjeként. Civilként PR tevékenységekkel foglalkozom.

A versenyekkel kapcsolatos további információk, érdekességek a Visegrád 4 kerékpáros-sorozat magyar futamainak hivatalos honlapján (www.v4kerekparverseny.hu) találhatók.

'Fel a tetejéhez' gomb