Kerékpársport hírek

I. Magyar Bringa Vágta a Bringaexpón

Verseny a G-pavilonban

A legjobb magyar kerékpáros csapatok részvételével zajlott egy remélhetően hagyományteremtő bemutató verseny a Hungexpo G pavilonjában az Utazás Kiállítás és a Bringaexpo utolsó napján.

Vasárnap az I. Magyar Bringa Vágta a lehető leglátványosabb formában hozta testközelbe a kerékpáros versenysportot a kiállítás látogatói számára, keresztezve az országúti és a cyclocross szakágakat, valamint adott „csúszós” körülmények között az immár magyar sikersportágnak számító rövidpályás gyorskorcsolyát is…

Tudtuk előre, hogy a G pavilon különleges helyszín lesz több szempontból is – mondta az esemény szervezője, Takács Tamás. Nem csak azért, mert ritkán rendeznek hazánkban kerékpárversenyt pavilonban. Tegyük hozzá, például a kétkerekűek milánói kiállítása többször is otthont adott hatnapos pályaversenynek, amihez az olaszok mobil velodrómot is felhúztak… Eredetileg mi hosszabb körben, a Hungexpo szabadterületén is kanyargó futamot terveztünk, de a februári fagy keresztülhúzta számításunkat. Végül egy rövidített pályát kellett kialakítani a csarnokban, ahol idén főleg a bringás sporteseményeké volt a főszerep, szombaton például a mountain bike utánpótlás küzdött az XCE versenyeken.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1892439324160590.1073741940.837400219664511&type=1&l=12ac93aedf

A pavilon padlója országúti gumival elképesztően csúszós volt, de a meghívott versenyzők közül ennek ellenére sokan odatették magukat, a közönség több bukást láthatott, szerencsére a sok kanyar miatt nem értek el olyan sebességet, amiből komolyabb baleset adódott volna. A verseny egyenes kieséses rendszerben zajlott, a bringások három kört tettek meg egy-egy futamban és mindig feleződött a létszám, hat főből hárman jutottak tovább.

A döntőben már senki nem lepődött meg, hogy a háromszoros cyclocross magyar bajnok, Búr Zsolt (Vialand Racing Team) legyőzte az országúti menőket, pedig az Europe Tour sorozatban is induló két magyar kontinentális csapat, a Kőbánya Cycling Team és a Pannon Cycling Team is képviseltette magát az I. Magyar Bringa Vágtán, valamint a debreceni csapat, a Kontent-DKSI fiataljai is itt voltak.

A rendkívül csúszós pályán azonban megmutatkozott, ki tud a legjobban kanyarodni a mezőnyben, Búr magabiztosan rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte a régóta minden szakágban induló Cser Gábor (Epronex-Bike Hungary) látszott még elszakadni a többiektől, de egy bukás miatt visszacsúszott. A második helyen a 22 éves Pápai Ádám (Kontent-DKSI) érkezett, harmadik a Pavé Bike&Café színeiben Durucz Miklós lett.

Bár a szokatlan márciusi időjárás miatt korlátozódott a versenypálya a pavilonon belülre és a bemutató jellegű versenyen a versenyzőkkel egyetértésben próbáltunk a biztonságos lebonyolításra törekedni, a Bringa Vágtát apróbb változtatásokkal érdemes ilyen formában rendezni a jövőben – tette hozzá Takács. Fontos, hogy testközelbe hozhatjuk így a bringásokat az expó látogatói számára és a csapatoknak is remek bemutatkozási lehetőség a szezon kezdetén. A Magyar Kerékpáros Szövetség és a Hungexpo részéről is egyetértenek abban, hogy a jövőben minél több hasonló eseménnyel érdemes színesíteni a kiállításokat.

'Fel a tetejéhez' gomb