Országút

Peák Barnabás megnyerte a Beograd – Banjaluka I. nemzetközi kerékpárversenyt

BringaSport – 2017.05.03 – Április 29-én került megrendezésre a UCI 1.2 kategóriás Beograd – Banjaluka I. nemzetközi kerékpárverseny, amelyen Peák Barnabás (KONTENT-DKSI Cycling Team) bravúros versenyzéssel aranyérmet szerzett, ami 40 UCI pontot jelent. Másnap, április 30-án került sor a szintén 1.2-es Beograd – Banjaluka II. versenyre, ahol Dér Zsolt (Team Voralberg) 10. helyezésével további 3 UCI pontot szerzett.

Eredménylista Banjaluka I. >>
Eredménylista Banjaluka II. >>

Peák Barnabáson és Dér Zsolton kívül a következő magyar bringások vettek részt a versenyeken: Ábrok Norbert, Durucz Miklós, Fejes Gábor, Hajdu Barna, Hemmert János, Holló Botond, Kiss Gergely, Lóki Bence, Pályi Csaba, Popovits Gergely, Puskás Dávid, Ruttkay Zoltán, Szarka Gergely, Szeghalmi Bálint, Zsivity Zorán.

A 135 kilométeres Banjaluka I. viadalon 21 csapat mintegy 120 versenyzője indult, végül 83 kerekes ért célba. A körülmények embert próbálóak voltak, 2-4 fokos időben, esőben küzdöttek az indulók egymással, no meg a szerencsével is. Peák Barnabásnak a cél előtt 15 kilométerrel volt a defektje, de csapattársa, Zsivity Zorán kisegítette egy hátsó kerékkel, s innen már nem volt megállás. Hollywoodi filmbe illő pillanatokat élhetett át Peák Barnabás, hiszen a cél előtt öt méterrel vette át a vezetést, és aratott emlékezetes diadalt.

“Elkiabáltam magam, amikor a célba értem” – mondta a győzelem után Peák. “Nehéz verseny volt, esett az eső, ha szemüveg volt rajtam, akkor a sötétség miatt alig lehetett látni, ha pedig nem volt, akkor állandóan a szemembe ment a víz. Persze, az is az igazsághoz tartozik, hogy szeretem a nehezebb viadalokat… Nem sokkal a cél előtt defektet kaptam, de sikerült utolérnem a mezőnyt, mivel én a kanyarokban a kockázatosabb előzéseket is elvállaltam. Az utolsó ötszáz méteren kezdődött a hajrá, és bár az egyik srác háromszázzal a vége előtt meglógott a többiektől, végül sikerült utolérnem, és az utolsó öt méteren megelőznöm. Először még azt hitte, ő nyerte a versenyt.”

A fiatal bringás jelenleg a nemzetközi szövetség (UCI) svájci edzőközpontjában készül, s hogy milyen hatékonysággal, azt a mostani verseny is megmutatta. Egyébként azért jött haza, mert hamarosan érettségizni fog, s előtte a programjába iktatta ezt a nemzetközi versenyt. Jól tette – hasonló sikereket kívánunk neki a közelgő vizsgákon! A diadal persze az egész országúti szakágnak sokat jelent, mert Peák Barnabás 40 UCI pontja hozzájárul az országúti világbajnokságon való részvétel lehetőségéhez.

Forrás: Halas Zoltán / DKSI

'Fel a tetejéhez' gomb