Országút

Tour de Hongrie • Erős székely csapat a Magyar Körversenyen!

BringaSport – 2017.04.19 – A csíkszeredai Tusnád csapata 2009-ben alakult, tavaly szerepelt először a Tour de Hongrie versenyén, s bár soraiban spanyol, argentin és román kerekes is tekert a mezőnyben, a magyar szurkolók úgy szorítottak nekik, mint a hazai csapatoknak. A Tusnád-DRAG 2017-ben visszatér!

A csíkszeredai klub 2009-ben alakult a kiváló székely parasportoló, Novák Károly Eduárd kezdeményezésére. Abban az évben három kiemelkedő kerekesünk, a 2005-ös Tour de Hongrie-győztes Lengyel Tamás, a később a Lampre World Tour-csapatában is megforduló Szeghalmi Bálint és Kiss Gergely is a román bejegyzésű sort erősítette.

Novák Károly Eduard parasportolóként Európa-bajnok (2005), háromszoros világbajnok (egyszer országúton, kétszer pályán – 2009, 2012, 2013) és paralimpiai bajnok (2012), ő honosította meg Csíkban a kerékpársportot, kontinentális csapatot alakított, és az egészséges sportolók között is több alkalommal dobogós helyen végzett. Az ő nevéhez fűződik a térség egyik legrangosabb sportviadala, a 2007-ben indult Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, a Tour of Szeklerland is, amelyre ebben az évben augusztus 10. és 12. között kerül sor.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A Tusnád csapatának első diadala a francia Aurélien Passeron nevéhez fűződött, aki 2009-ben szakaszt nyert a már említett Székely körversenyen. A Tusnád az évek során nyert Román körversenyt (Matija Kvasina, 2012), CET Miskolc Nagydíjat (Lovassy Krisztián, 2012) és Szerb körversenyt (Ivan Sztevics, 2013) is, miközben megfordult az együttesben a magyar londoni olimpikon Lovassy Krisztián is, számos remek eredménnyel előrukkolva. A Tusnád hosszú évek óta az egyetlen román bejegyzésű kontinentális kerékpáros csapat.

Ahogyan azt a nyolcadik éve a Tusnádot erősítő Sebestyén Szabolcs is elmondta, csapata szívesen szerepel Magyarországon, mint ahogyan a magyar csapatokat is örömmel fogadják a Székely körversenyen. A székely klub kerete nagyot változott a tavalyihoz képest, az argentin Ruben Ramos-hoz csatlakozott két honfitársa, Hugo Angel Velazquez és Laureano Rosas – különösen utóbbit kell kiemelni, hiszen négy szakaszt is nyert már dél-amerikai körversenyeken, s tavaly második lett az Uruguayi körverseny összetettjében.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Ugyancsak „újonc” a rutinos, immár huszonkilenc esztendős orosz Leonyid Krasznov, aki három szakaszt nyert korábban körversenyeken, Észtországban és Kínában. Mellettük öt székely kerekes még a csapat tagja, a kapitány Novák Károly Eduárd mellett Sebestyén Szabolcs, Bartha Csaba, László Péter és Szabó Norbert.

Az újoncokon kívül még egy komoly változás a klub életében: története során először változott a neve: kerékpáros partnere után Tusnád-DRAG néven szerepel a 2017-es versenyeken, így június 27-től a Tour de Hongrie viadalán is.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie június 27-én Szombathelyen prológgal rajtol, a nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve 750 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. Ebben az évben 20 csapat kap meghívót, így várhatóan 20–25 ország 120 kerekese áll rajthoz a Magyar Körversenyen.

A Tour de Hongrie induló csapatai:
A súlyos baleset után az idén érkezhet a Dimension Data for Qhubeka!
Újra eljön a 2016-os budapesti befutó győztes csapata
A norvég-magyar barátság jegyében: a FixIt.no visszatér!

Jön a magyaros luxemburgi csapat!
Kolss: az ukránok az első helyért jönnek

Fotók: BringaSport / Vanik Zoltán

Kapcsolódó hírek

Close
X
X