Cyclo-cross

Kiválóan teljesítettek a magyar bringások a Cyclocross Világbajnokságon – összefoglaló

BringaSport – 2017.01.30 – A 2016-17-es cyclocross szezon világbajnokságának a luxemburgi Bieles adott otthont január 28-án és 29-én. A versenyen két segítő, és végül két versenyző, egy junior és egy elit férfi vett részt. Eredetileg három versenyzőnk indult volna, de a junior korú Vas Balázs (Merida Maraton Team CST) betegség miatt kihagyni kényszerült a viadalt. A végleges keretet így Búr Zsolt (Vialand Racing Team), és Fetter Erik (PCCC Bianchi) alkották.

A magyar válogatott már a múlt hét végén kiutazott Hollandiába, ahol a hoogerheidei világkupán kezdték meg az akklimatizálódást és a mezőnnyel való ismerkedést. Az ott tapasztalt száraz, napos idővel ellentétben Luxemburgban olvadozó jég, majd óriási sár fogadta a versenyzőinket.

CX_Bieles2017-Erik

Fetter Erik (PCCC Bianchi)

Fetter Erik az első napon indult, és az akkor még fagyott pályán az elmúlt évek legjobb eredményét hozta haza cyclocross világbajnokságról a 29. helyével. A junior versenyző higgadtan teljesítette a távot, szereplése mindenképpen bizakodásra ad okot a jövőt illetően. A versenyen teljes brit dobogó született, Tom Pidcock mögött csapattársai, Daniel Tullet és Ben Turner végeztek. Eredménylista >>

Sajnos idén sem volt magyar női versenyző a világbajnokságon, így a nap másik két versenye hazai érdekeltség nélkül zajlott le. A szakág nagyon fontosnak tartja, hogy ez a közeljövőben változzon, és mindkét női kategóriában legyen induló itthonról. Az U23-as női győztes a mountainbike versenyekről ismert holland Annemarie Worst lett, a felnőtteknél pedig belga győzelem született Sanne Cant révén.

A második nap gyenge esővel, köddel, és 5-6 fokkal kezdődött. Az eső és az enyhébb idő hatalmas sárhoz vezetett, ami alatt még mindig voltak fagyott részek. Az összes versenyző sárgumi mellett tette le a voksát, egyedül a guminyomás volt az, amiben voltak különbségek. Papp Róbert, a csapat szerelője például csak 1,4 barra fújta Búr Zsolt kerekeit.

Először az U23-as versenyzők küzdöttek meg a szivárvány trikóért; itt megint nem volt magyar induló, a győzelmet a holland Joris Nieuwenhuis szerezte meg, a spanyol Felipe Orts Lloret és a szintén holland Sieben Wouters előtt.

CX_Bieles2017-Buzso

Búr Zsolt (Vialand Racing Team)

Az elit kategória magyar indulójával kapcsolatban mindenki nagyon bízott a hoogerheideihez hasonló eredményben, de az extrém saras körülmények erősen megrostálták az eredetileg hatvan fős mezőnyt, aminek a legeleje nagyon magas tempót ment a mély sárban is. Végül 29 versenyző fejezte be a versenyt körön belül, a többieket idő előtt szólították ki.

Búr Zsolt is így járt, három körrel a vége előtt kellett elhagynia a pályát, mivel a szabályok szerint túl nagy volt az időkülönbség közte és az első pozícióban tekerő között. Így végül az 50. helyen könyvelték a magyar versenyzőt. Zsolt véleménye szerint több külföldön futott versennyel ezen a helyezésen sokat lehet majd javítani, de ha esetleg ez nem is ő lenne a közeljövőben, akkor is az itt szerzett tapasztalatokat mindenképpen lehet hasznosítani majd. Magát a versenyt a rengeteg defekt jellemezte, Zsolt is begyűjtött egyet féltávnál.

A dobogósok versenyét is a defektek határozták meg, a sokadik után a holland Mathieu van der Poel már nem tudott megújulni, így be kellett érnie az ezüsttel a győztes Wout van Aert mögött. A bronzot az elmúlt évek világbajnokságain mindig jól teljesítő Kevin Pauwels nyerte. Eredménylista >>

Ezzel egy eseménydús hétvégét tudnak maguk mögött a magyar crossosok, akiknek az idei szezon lezárása is volt ez egyben. A feladat adott, ezeken az eredményeken kell jövőre javítani.

'Fel a tetejéhez' gomb