Cyclo-cross

Cyclocross: sikeres világkupa a világbajnokság előtt

BringaSport – 2017.01.23 – Mindkét magyar induló – Fetter Erik (PCCC Bianchi) és Búr Zsolt (Vialand Racing Team) – körhátrány nélkül teljesítette a hétvégi cyclocross világkupa versenyt Hoogerheidében, Hollandiában. Fetter Erik szereplése külön elismerésre méltó, hiszen utolsó soros beszólítása ellenére, 1:50 perc hátrányban lett 38. a rendkívül erős junior mezőnyben.

Eredetileg három versenyző indult volna, de Vas Balázs hőemelkedés miatt nem tudott rajthoz állni a mostani versenyen, remélhetőleg vasárnapig, a világbajnokság napjáig rendbe jön! Búr Zsolt az elit mezőnyben az 58. helyen zárt, ami az elmúlt évek legjobb magyar cyclocross világkupa eredménye az elit mezőnyben.

“Kicsit szerencsénk volt az időjárással, egyáltalán nem volt sár a pályán, így egy nagyon gyors versenyt láthattunk. A körülmények miatt így több helyen lehetett bolyban haladni, ami elősegítette az állandóan nagy tempót. Nagyon jól mentek a srácok, de látszik, hogy ez egy hosszú út még, aminek egyelőre a legelején tartunk. De legalább az irány immár tiszta” – nyilatkozott Cser Gábor, a cyclocross szakág szövetségi kapitánya.

Búr Zsolt így értékelte a versenyt:

Egy kisebb malőr következtében nem éppen a legkedvezőbb pozícióból rajtoltam, bár itt pár pont nem igen számít, mert ez már a világ élvonala. A rajt egy nagy verekedés. Ha nem látod meg az előzésre kínálkozó “lukakat”, akkor nem is reménykedhetsz egy jó pozícióban. Ne gondolja senki, hogy sétagalopp egy ilyen mezőnyben versenyezni. Míg például egy hazai versenyen az első pozícióban kontrollálod az eseményeket, itt végig max teljesítményt kell nyújtani. Nekem ezen a versenyen lett a legmagasabb az átlagteljesítményem amit valaha mértem. Gyors volt a pálya, a kanyarok az árnyékban jegesek, a napon sarasak. Nincsenek csodák, úgy gondolom, hogy ezzel a háttérrel, infrastruktúrával, satöbbivel kihoztuk magunkból a maximumot.”

UCI Cyclocross World Cup #9 - Hoogerheide

A versenyt a holland Lars van der Haar nyerte csapattársai, Tom Meeusen, és Corne van Cessel előtt. Teljes eredménylista itt található.

A cyclocross válogatott a verseny után rögtön Luxemburga utazott, ahol a mai napon egy átmozgató edzéssel hangolnak a közelgő világbajnokságra. A luxemburgi pálya “nyitott”, így már a hét közepétől kezdhetnek ismerkedni vele.

Köszönjük a képeket Bálint Hamvasnak (http://cyclephotos.co.uk)!

'Fel a tetejéhez' gomb