Cyclo-cross

A magyar bajnoki cím a tét a vasárnapi cyclocross versenyen

BringaSport – 2017.01.07 – Homokdombok és használaton kívüli csarnok teszik még izgalmasabbá a kerékpárosok január 8-i Cyclocross Magyar Bajnokságát. A férfi- és női mezőnyben rajthoz állnak a hazai legjobbak, akár címvédés is történhet. A szervezők látványos, a szakág minden idők egyik legnépesebb hazai országos bajnokságára számítanak az ILB Factory – CrossArena Cyclocross Magyar Bajnokság alkalmával.

A szakág vezetése 2016-ban tíz versenyből álló sorozatot alapított, amelynek egyik állomása az országos bajnokság is. A vasárnapi versenyen várhatóan rajthoz áll a három címvédő: elit nőknél Benkó Barbara (Focus XC Team), az elit férfiaknál Búr Zsolt (Vialand Racing Team), az U23-as korosztályban pedig Dina Márton (Trek SE).

ca_sajto_01

A férfiak között a 2016-17-es szezonban eddig Búr Zsolt gyűjtötte a legtöbb győzelmet, de nagyon készül a bajnoki cím visszahódítására a négyszeres bajnok Buruczki Szilárd (Cube-Csömör) és Fejes Gábor (Dr. Bátorfi-Agria KTK), valamint – a hasonló karakterű pályán győztes – Pelikán János (Team Amplatz–BMC / Mesterbike ILB Factory SE) is. A nőknél Orosz Anita (Trek SE) szorongathatja meg a hatszoros bajnok Benkó Barbit, de Kanti Dorottya (Dr. Bátorfi-Agria KTK) is hozhat meglepetést. U23-ban szoros verseny várható: a csömöri Dina-testvérek – Márton és Dániel – csatájába Borsos Benedek (Waberer’s evopro MTB Team) és az országúti menő Rózsa Balázs (Differdange-Losch) szólhat bele.

A szervező CoffeeRide SE a harmadik versenyét rendezi a két korábbi városligeti cyclocross viadal után.

A pályát az egykori Nagyvásártelep csarnokában és körülötte, a Csepel-rakpart, és a Soroksári út között építik ki, melynek jellegét a sok homokos szakasz, valamint a fedett célegyenes adja. Ilyen méretű fedett rész cyclocross pályán még nem volt itthon, a 250 méter hosszú épület nagy része ki lesz használva. A különleges hangulat az elhagyatott csarnoknak lesz köszönhető, ami több extrémsport-rendezvénynek, drift-versenynek adott otthont korábban. A pályát a homokos szekciók nehezítik. Két nagyobb homokdomb lesz a nyomvonalban, az egyiket kétszer, a másikat egyszer kell megmászni; ezek karakterükben a legendás koksijde-i cyclocross világkupa-pályára hasonlítanak. Az utolsó futam az eliteké, előtte gyerekfutam is lesz rövidített, könnyített pályán, valamint az „amatőrök” is kipróbálhatják magukat a hobbifutam résztvevőjeként.

A szervezők elmondása alapján már most több nevezőjük van, mint bármelyik, közelmúltban rendezett ob-n, így az egyik legnépesebb cyclocross országos bajnokság várható vasárnap.

Bővebb információk: crossarena.hu és Facebook/ CrossArena

Mellékelt fotók: Szász Norbert

További információk: Rokob Jakab főszervező, 0620-370-4404, CoffeeRide SE

'Fel a tetejéhez' gomb