Országút

Tour de Hongrie, 2. szakasz: marokkói diadal Siófokon

BringaSport – Tour de Hongrie – 2016.06.29 – Tour de Hongrie második szakasza tömegbukással kezdődött, majd mezőnybefutó során dőlt el, a győzelmet a marokkói Ahmed Amine Galdoune szerezte meg. Az észt Mihkel Raim megőrizte első helyét az összetett versenyben, vagyis továbbra is ő viseli a sárga trikót. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a július 3-i budapesti befutóig.

„Nem alakult túl jól számunkra az első szakasz, először arra gondoltam, hogy ezzel el is dőlt, kik lehetnek harcban a végső győzelemért, de ez az állás a legtöbb csapatnak rossz, ezért arra számítok, hogy sok támadást hoz majd ez a nap” – vélekedett a keszthelyi rajt előtt a verseny magyar esélyesének tartott Lovassy Krisztián.

Ő már a rajtra készült, míg a prológ győztese, Szalontay Sándor – aki az első szakasz vége felé defektet kapott, és már nem tudott felzárkózni a mezőnyre, s kiszállt a versenyből – már a hét további programjait tervezgette. „Ma még biztosan a fiúkkal tartok, aztán meglátjuk. A budapesti befutón egészen biztosan ott leszek. Egészen más terhelést kaptam, mint amire készülni szoktam, ezen a héten pihennem kell.”

A Tour de Hongrie mezőnye kora délután Keszthelyről, a Főtérről kezdte meg a második szakaszt, ezen a napon Siófok volt a cél, a táv pedig – egy „kis” kaposvári kitérővel együtt – 165 kilométer volt. Ahogyan Lovassy Krisztián megjósolta, már a rajt után megkezdődtek az akciók, egy pillanatra sem nyugodott meg a mezőny. Talán ez lehetett az oka, hogy 15 kilométernél egy defekt tömegbukást okozott, a legrosszabbul a szlovén Jure Miskulin járt, akit az egyik mentőautó beszállított a marcali kórházba (a legfrissebb hírek szerint nincs komoly baja, csütörtök délután kiengedték a kórházból).

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Nem járt jól a DKSI-Kontent versenyzője, D. Kovács Dávid sem a bukásnál, neki a kerékpárja tört darabokra. A bukásba több magyar versenyző is „belekeveredett”, Lovassy Krisztián az árokban kötött ki, beütötte a jobb kezét, de folytatta a küzdelmet, és sikeresen felért az időközben magához térő mezőnyhöz.

A sok szökési kísérletből végül egyet engedett el a mezőny: a tavalyi sárga trikós, a luxemburgi Tom Thill és a német Julian Hellmann tudott meglógni. Érdekesség, hogy Hellmann is a bukás résztvevői között volt, az oldalán kiszakadt a nadrágja és egy nagyobb horzsolást is elszenvedett, ennek ellenére Thill párjaként több mint három percesre hizlalta az előnyt.

A nap gyorsasági és hegyi részhajrái nem hoztak változásokat, a zöld trikót megőrizte az összetettben is vezető észt Raim, míg a piros mez a norvég Gjolbergnél maradt. A mezőny Kaposvár után elkezdte lefaragni a hátrányát, Balatonföldvárra érve pedig már egyben volt az élmezőny, így sprint döntött a szakaszgyőzelemről. A siófoki víztorony tövében, a Sió-csatornán átívelő híd közepén felállított célba a marokkói Ahmed Amine Galdoune zúdult be elsőként, aki továbbra is őrzi a fehér mezt. A legjobb magyar versenyző, Lovassy Krisztián a 13. helyet szerezte meg a sprintben.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

“Nagyon nehéz volt belekerülni a nap szökésébe, rengeteg volt a próbálkozás, szerencsére sikerült elszakadnom Tom Thill társaságában, akiről tudtam, hogy a verseny címvédője” – kezdte mondandóját Julian Hellmann, aki több mint száz kilométert töltött ezen a napon az élen. “Szerencsére remekül dolgoztunk össze, bíztunk benne, hogy esetleg haza érhetünk vagy legalább lehet esélyünk a végén. Thill az utolsó kilométereken leszakított, én pedig nem tudtam már követni, nem sokkal később pedig a mezőny utolért. Személy szerint csak élvezni szeretném ezt a versenyt, megismerni az országot, amely eddig nagyon tetszik. A csapatunk legfőbb célja, hogy körbeutazzuk a világot, és a nyereményeinket eladományozzuk. Idén versenyeztünk Kongóban és Szenegálban, ahol a pénzdíjakból kerékpárokat vásároltunk a helyi gyerekek számára.”

“A csapatom végig értem dolgozott, amit nem is tudom, hogy miként háláljak meg nekik” – nyilatkozta a befutót követően a szakaszgyőztes, a marokkói Ahmed Amine Galdoune. “Meleg volt, nem is volt számomra könnyű ez a nap, hiszen nehéz emelkedők nehezítették az útvonalat. Boldog vagyok, hogy győztem, bízom benne, hogy a fehér trikót végig sikerül megőriznem.”

A Tour de Hongrie pénteken a Cegléd és Karcag közötti, 186 kilométeres szakasszal folytatódik. Ezúttal az Alföld végeláthatatlan síksága tartogat komoly kihívásokat, akár ez a szakasz is döntő lehet a verseny végkimenetele szempontjából.

Eredmények
37. TOUR DE HONGRIE
2. szakasz, Keszthely–Siófok (165 km):

1. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 3:54:36
2. Vaszil Malvinszkij (ukrán, Kolss-BDC) azonos idővel
3. Lorenz Fiege (német, Embrace the World Cycling) a. i.
4. Kristoffer Madsen (norvég, Team FixIt.no) a. i.
5. Dex Groen (holland, West-Frisia) a. i.
6. Robert Jenko (szlovén, Radenska Ljubljana) a. i.
7. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) a. i.
8. Joury Ottenbros (holland, West-Frisia) a. i.
13. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) a. i.
14. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) a. i.
22. Mogyorósi Máté (magyar, Szuper Beton) a. i.
23. Ruttkay Zoltán (magyar, MugenRace) a. i.
32. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) a. i.
33. Simon Péter (magyar, Epronex) a. i.
35. Kovács Máté (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
39. Holló Botond (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) a. i.
40. Pályi Csaba (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
41. D. Kovács Dávid (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
49. Popovics Gergely (magyar, Epronex) a. i.
50. Lengyel Zoltán (magyar, Szuper Beton) a. i.

Az összetettben:
1. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 6:46:32
2. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 11 másodperc hátrány
3. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) 14 mp h.
4. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) 20 mp h.
5. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 58 mp h.
6. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:06 perc hátrány
7. Daniel Crista (román, Tusnád Cycling Team) 1:11 p h.
8. Gabriel Reguero Corral (spanyol, Differdange-Losch) 1:12 p h.
15. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) 3:46 p h.
28. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 4:03 p h.
35. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) 4:05 p h.
39. Simon Péter (magyar, Epronex) 4:06 p h.
43. Bertalan Balázs (magyar, MugenRace) a. i.
48. Holló Botond (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 4:07 p h.
49. Fejes Gábor (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) a. i.
50. Móricz Dániel (magyar, Szuper Beton) a. i.
52. Hartmann József (magyar, MugenRace) a. i.
54. Ruttkay Zoltán (magyar, MugenRace) 4:08 p h.
55. Szeghalmi Bálint (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) a. i.

Összetett verseny a Rádió Rock FM95.8 Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Mihkel Raim (észt, Cycling Academy)
Gyorsasági pontverseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Mihkel Raim (észt, Cycling Academy)
Hegyi pontverseny a FunIQ Nagydíjért: 1. (piros mezben) Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no)
A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio)

'Fel a tetejéhez' gomb