Országút

Minden idők legjobb magyar eredménye született a legkeményebb országúti ifjúsági egynaposon

BringaSport – 2016.05.23 – Minden idők legjobb  magyar eredménye született május 22-én az olaszországi TF. GD Dorigo-M.O. Biemmereti-M.O. Cristiano e Ettore Floriani-M.O. FerramentaMazzero hosszú névvel bíró (röviden Trofeo Guido Dorigo), UCI 1.1. MJ kategóriájú versenyen. 

Eredménylisták >>

“Ez a verseny a legkeményebb ifjúsági egynapos, a világbajnokságok és Európa-bajnokságok után. A magyar bringások 1993 óta a KSI meghívása alapján tudnak részt venni az eseményen” – mondta Somogyi Miklós csapatvezető. “Ezt a versenyt minden évben tesztnek szánom legjobbjaink számára.  Aki ezen a versenyen végig tud értékelhetően menni, az bizonyosság, hogy ott a helye az Európa- és világbajnokságon.”

Magyar versenyző közül a kilencvenes években Sipőcz Dávid került az első húsz közé, de akik a közelmúltban eredményesen befejezték a versenyt, azok is igen nagy nevek: Pelikán Jani, Varró Gergely, Schipp Olivér. Volt már két híres szökevényünk is, Kenyeres Ábel és Molnár István, akik hegyi és sprinthajrá összetett győzelmeket szereztek. De Peák Barna most megmutatta!

A verseny rangját egyrészt az indulók adják, a másik a táv és terepviszonyok. Az évek során a pályán mindig némi változtatás van évről-évre, de a lényeg nem változik. Idén összesen hat kört kellett teljesíteni a mezőnynek, három kisebbet, és három nagyobbat, melyekben összesen kilenc hegyi hajrá, és hat síkhajrá szerepelt.

Az igazi „vízválasztó” a Giro d’ Italia mezőnyét is megrostáló Cá del Poggio, a maga 19 %-os emelkedőjével. A táv 134,7 kilométer volt, nyolc nemzet, 39 csapat, 195 versenyzője állt rajthoz. Annak ellenére, hogy Franciaországban épp világkupa zajlott, ezt a versenyt tisztelte meg indulásával Gall Felix, az  LRV Tirol versenyzője, aki nem más, mint az ifi világbajnok!

Az első körökben a sprintereké és a szökevényeké volt a főszerep, nagy örömünkre Beregszászi Bence, a KSI-Csepel SE kerekese ledurrantotta az első hajrát, ezzel az soligo-i sprinthajrák összetettjében a harmadik helyen végzett. A negyedik körben, a poggio-i kaptatón aztán darabokra hullott a mezőny, 14 kerekes szökése sikerrel járt. A mezőny döntő többségét a záróautó leintette, de a kis főmezőny és a szökevények az utolsó körre készültek, köztük  Peák Barnabás, a Tipográfia TE versenyzője.

helyezettek

A harmadik Poggion aztán a világbajnok, címéhez méltóan robbantott, és heted magával tették meg a hátralévő 14 kilométert. A következő tíz fős csoportba Peák Barna is fel tudta magát küzdeni a hegyen, ők lettek az üldözők. A végjátékban Gall Félix még 38 másodpercet rávert társaira, Barna remek hajrázással a 12. helyet szerezte meg. A csapatversenyt Oroszország válogatottja nyerte.

'Fel a tetejéhez' gomb