BMX Racing

Szoboszlai Patrik ezüst érmes lett az Alpok-Adria Kupa 2. fordulóján

BringaSport – 2016.03.30 – Idén is folytatódik az immáron öt ország közreműködésével zajló Alpok-Adria BMX Kupa, amelynek első két fordulója március 26-án és 27-én került megrendezésre a Veronában található csodálatos BMX arénában, amely majd a 2016. évi Európa-bajnokság helyzíne is lesz. Természetesen a magyar BMX válogatott is képviseltette magát a versenyeken, az elit kategóriában Szoboszlai Patrik (Veszprémi Spartacus SE) az első futamon az 5. helyezést tudta megszerezni, a második futamon azonban már egészen az ezüst éremig jutott.

A fiatalok közül a 9-10 éves korcsoportban Borbély Ferenc Benedek (Veszprémi Spartacus SE), a 15-16 évesek korcsoportban pedig Pichler Igor (Gysev Sopron BMX SE) képviselte a magyar válogatottat. Borbély az első fordulón a 11. helyezést szerezte meg, a másodikon pedig a 6-at, Pichler a 22., illetve a 14. helyeken zárta a hétvégét.

AAD_1958

Az alábbiakban Borbély Ferenc BMX szakágvezető beszámolóa olvasható a versenyről:

Szombat: 2015-ben szintén március végén rendezték a kupa sorozat első két futamát ebben a csodálatos BMX arénában, a 2016. évi Európa-bajnokság majdani helyszínén Veronában. Alapvetően a négy ország által létrehozott sorozat, kibővült Németországgal és több mint 350 versenyző jelezte részvételi szándékát előzetesen. Talán az említett 2016. évi eb. pályán való edzési lehetőség lehetett az oka, de Csehországból, Svájcból, Spanyolországból, Franciaországból, Szlovákiából is érkeztek versenyzők.

2016.03.26. Szombaton délután kezdődtek az események, regisztráció, kategóriánkénti edzés, majd a selejtező futamok.

A 9-10 éves korcsoportban Borbély Ferenc Benedek (Veszprémi Spartacus SE) indult. Borbély 2015-ben 1 pont híján maradt le az Alpok-Adria kupa sorozat összetett első helyéről, de 2016-ban egy kategóriával idősebb osztályban indult és nem voltak vérmes reményeink, hiszen két évvel idősebb korosztályt vontak össze. 49 versenyzőt 8 selejtező csoportba osztották. Borbély simán jutott a negyed döntőbe, majd a középdöntőbe. Mivel a középöntőben a negyedik helyen végzett, reálisan a 7., vagy 8.-as pályát választhatta a döntőbe kerülésért. Elképesztően rossz rajt után az 5. helyen végzett és nem került a legjobb 8 versenyző közé. A szombati versenyt a 11. helyen zárta, ami nem rossz eredmény.

Pichler Igor (Gysev Sopron BMX SE) szintén 2016-tól került eggyel magasabb kategóriába és mivel a korcsoportok összevontak, így Ő is szintén a fiatalabb generációt képviselte. Pichler a selejtező futamokat simán teljesítette és a negyeddöntőbe került. A középdöntőbe kerülés nem sikerült, hetes pályáról indult, ráadásul nagyon rosszul rajtolt, hatodik helyen fejezte be.

Elite csoportban Szoboszlai Patrik (Veszprémi Spartacus SE) a 2015. évi Alpok-Adria Kupa összetett első helyezettje egészen kiválóan versenyzett. A selejtező futamokat mondhatni simán teljesítette, viszont a középdöntőben harmadik helyen végzett, ami azt jelentette, hogy a nyolcas pálya marad számára a döntőben.

A döntő előtt Szoboszlaival próbáltunk taktikát találni az első kanyarra, hiszen a BMX-ben ez a szakasz a legfontosabb. Mivel az első kanyar igazából a pálya pro szekciójára vezet egy egészen agresszív fordulót kell végrehajtani ahhoz, hogy a pálya challenge részére be lehessen fordulni, ami feltételezve, hogy az első három-négy versenyző a nagy tempó miatt ki fog sodródni és lassítani kényszerül, akár jó is lehet az őket követő versenyzőknek. Nos, alapvetően a feltételezésem bevált, hiszen az első három versenyző bukott és Szoboszlai 4.-ként fordult a kanyarban. Megnyugtató előnynek tűnt, hiszen az ötödik helyezett versenyző, mint egy három biciklinyire volt lemaradva. Az utolsó kanyarban Szoboszlai már biztos volt a helyezésében, de a lendületből érkező Spanyol versenyző letekerte és ötödik lett.

Vasárnap: Tegnap nagyon későn ért végett a verseny, ami alapvetően nem lenne gond, de a nyári óra átállítás miatt egy órával korábban kellett kelnünk. A felnőtt embereknek ez nem olyan megterhelő, viszont a fiatalabb versenyzőknek felboríthatja a biológiai ritmusát ez a folyamat. Nem képes a kora reggeli időpontban megfelelő módon étkezni és nyilvánvalóan kell némi idő, hogy használható állapotba kerüljön. Bizonyára jó oka van ennek az egész óra állítási herce-hurcának, bár manapság többen kérdőjelezik meg a hasznosságát, az embereket össze tudja zavarni, az biztos. Persze lehet, hogy ez a cél.

Reggel 8.30-kor kezdődtek az edzések majd azt követően a selejtező futamok. Tegnap az ünnep miatt többen elmentek és valamivel kevesebb versenyző állt rajthoz.

Borbély Ferenc Benedek a selejtező futamokból 3., 4., 3.-mal biztosan került a középdöntőbe. A döntőbe kerülésért az 5-ös pályára állhatott, mert a tavalyi 9 éves Cseh korosztályos világbajnok a nyolcas pályára állt, mint egy jelezve, hogy Ő a verseny legnagyobb esélyese, ami persze igaz is volt. Azonban a BMX kerékpározás kiszámíthatatlan, ugyan nagyon jól rajtolt és elsőként fordult a kanyarban, de elesett. Borbély a harmadik, negyedik helyen tekert és végül harmadikként került a döntőbe. A döntő futamban egészen kiválóan rajtolt és a negyedik, ötödik helyen haladt, de az utolsó kanyarban kisodródott és végül hatodikként ért célba. Kitűnő eredmény!

Pichler a selejtező csoportokból simán került (3.,4., 4.) a középdöntőbe. A nyolcas pályáról indult, hogy a legjobb nyolc versenyző közé kerülhessen. Sajnos nem sikerült a bravúr, hetedik helyen végzett.

Szoboszlai a selejtező futamok során meggyőzően versenyzett, simán került tovább a középdöntőbe, majd a döntőbe. A tegnapinál szerencsésebb helyzetben volt, hiszen a hármas pályáról indulhatott a döntőben. Kitűnő rajt után az első kanyarban másodikként fordult és szorosan az első veronai versenyző mögött haladt. Az utolsó szakaszon próbált gyorsítani, centikkel maradt le az első helyről.

Összefoglalva 2016. évi verseny kezdetnek a kétnapos verseny eredményei egészen kiválóak.

'Fel a tetejéhez' gomb