Pálya

Szalontay Sándor összesen 16 pontot szerzett az új-zélandi világkupa-futamon

BringaSport – 2015.12.06 – Szalontay Sándor 2015. december 4. és 6. között az új-zélandi Cambridge-ben a Pályakerékpáros Világkupa-sorozat második állomásán állt rajthoz. Sprintben elért eredménye alapján esélyessé vált arra, hogy a 2016-os világbajnokságon is indulhasson.

A Dr. Bátorfi-Agria KTK versenyzője számára komoly kellemetlenséggel kezdődött a világkupa-futam, a repülőút alatt ugyanis megsérült pályakerékpárjának a váza, melynek pótlása nem ígérkezett könnyű feladatnak. Végül a versenyt megelőző délutánon sikerült kölcsönkapni egy vázat az új-zélandi válogatottól – ezúton is szeretnénk megköszönni a segítséget Tim Carswell edzőnek!

Ilyen előzmények után keirinben az első futamából nem jutott tovább, a negyedik helyen befutva a vigaszágon várta a folytatást. A reményfutamban ismét negyedik lett, így ezzel számára be is fejeződött a küzdelem. Mindezzel most 1 pontot szerzett, két futam után pedig összesen 31 ponttal a 32. helyen áll a keirin világkupa-ranglistán.

Lényegesen jobb eredményt elérve, sprintben a 24. helyen kvalifikálva – 1 ezreddel jobbat tekerve 200 méteren a 25. helyezett japán Seiichiro Nakagawánál – az első futamkörbe jutott. Ellenfele a kvalifikáció során legjobb időt (9,698”) hajtó Matthew Glaetzer (ausztrál sprintbajnok, csapat sprint világbajnok, 2015-ös sprint VB 5. helyezett) számára azonban csak megnehezíteni, megakadályozni nem tudta a továbbjutást. Ezzel együtt azonban nem lehetünk elégedetlenek, hiszen 10,118”-as kvalifikációs ideje jobb, mint az elmúlt világkupa-futamon és az Európa-bajnokságon elért ideje.

A most megszerzett 15 ponttal és a Caliban begyűjtött 1 ponttal jelenleg a 33. helyet foglalja el a sprint világkupa-ranglista összetett tabelláján, így jó esély van arra, hogy sikerül sprint versenyszámban a világbajnoksághoz szükséges kvalifikáció. Ehhez azonban a következő – és egyben utolsó – világkupa-futamon (2016. január 16-17., Hongkong) valószínűleg elengedhetetlen lesz, hogy újra a legjobb 24-be kerüljön, csak így lehet esélye a világbajnokságra kijutó legjobb 30-ba jutáshoz.

Amennyiben Sándornak sikerül megszereznie az indulási jogot a 2016-os felnőtt világbajnokságra, Szabolcsi Szilvia 2004-es részvételét követően 12 év után ő lesz az első magyar pályakerékpáros, aki rajthoz állhat a világ legjobb elit versenyzői között!

Az új-zélandi világkupa futam eredményei >>

'Fel a tetejéhez' gomb