MKSZ hírek

Négy egyesület keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre a májusi reform közgyűlésen elért eredmények eltörlésére

BringaSport – 2015.10.15 – Május 29-én tartotta rendes éves és alapszabály módosító közgyűlését a Magyar Kerékpársportok Szövetsége, ahol a rekordlétszámban jelenlévő tagegyesületek az alapszabály módosítást – a többi napirendi ponttal egyetemben – megszavazták. Ennek eredményeképpen a korábbi ernyőszervezet és három szakági szövetség struktúrája megszűnt, és a magyar kerékpársport lehetőséget kapott, hogy egy egységes, egyszövetségi rendszerben fejlődjön tovább. 

Négy tagegyesület azonban továbbra is a fejlődés útját kívánja állni: a Szekszárdi Kerékpáros Sport Egyesület (képviseli: Steig Gábor), és három társa, a XVII. kerületi RTK Rákosmenti Testedző Kör, a Nyíregyházi Kerékpáros Sport Klub, valamint a Bike Team Szeged keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez, amiben kérik a 2015. május 29-i közgyűlés bizonyos határozatainak – azok állítólagos jogszabálysértő volta miatt – hatályon kívül helyezését.

Az első számú felperes, a Szekszárdi Kerékpáros Sport Egyesület képviselője, Steig Gábor a közgyűlésen személyesen nem jelent meg, szavazatait Steig Csabának adott meghatalmazás útján érvényesítette. Ugyanez elmondható másik két felperesről is: a XVII. kerületi RTK Rákosmenti Testedző Kör hivatalos képviselői Szilágyi Antal és Szakál Béla, azonban az egyesület szavazatával Gyurján Jánosné élt, míg a Nyíregyházi Kerékpáros Sport Klub képviselője Solymosi János, aki helyett Kesjár Gergő szavazott. A négy felperes közül egyedül a Bike Team Szeged képviselője, Veres Csaba jelent meg személyesen a közgyűlésen.

A reform közgyűlést megtámadó, légből kapott érvelésekkel összecsapott kereset a legtöbb esetben nem tartalmaz jogszabályi hivatkozásokat. A felperesek olyan határozatokat próbálnak meg mondvacsinált indokokkal megtámadni, amelyeket minden esetben túlnyomó, több mint kétharmados többséggel megszavaztak a tagok – az alapszabály módosítást, a korábbi elnökség visszahívását, a nyílt szavazást, illetve a szakági szövetségek megszüntetését.

IMG_5270s

A per első tárgyalása 2015. október 20. 14 órára van kitűzve. Amennyiben a Törvényszék az MKSZ ellenkérelmében foglaltak ellenére a közgyűlés határozataival kapcsolatban megállapítaná a jogsértést, abban az esetben a szövetség visszakerül a május 29. előtti állapotába: egységes struktúra nélküli ernyőszövetség, ami gyakorlatilag pénzügyi és adminisztratív közvetítő szerepet játszik, miközben saját érdekeiket a közösség érdekei fölé helyező kiskirályok uralják a sportágat.

A 2013-as alapszabály kerül ismét érvénybe, a szakági szövetségek legitimek lesznek, a korábbi elnökség visszakerül pozíciójába. A szakági szövetségek ismét külön szabályok szerint, külön utas politikát folytatnak majd, kizárólag a saját érdekeiket tartva szem előtt, a saját szakági szövetségük ernyője alatt.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Végül, de nem utolsó sorban fontos tény, hogy az MKSZ jelenlegi elszámolási és pénzügyi problémái sajnálatos módon a korábbi vezetés hibáira és a reform közgyűlés előtti működési rendre vezethetőek vissza. Ha a szövetség visszakerül ebbe az állapotába, végleg lemondhat mindenfajta állami támogatásról nem csak rövid, hanem hosszú távon is. Amennyiben a sportág, vagy bizonyos képviselői továbbra sem hajlandóak elfogadni a szükséges változásokat, abban az esetben nem létezik következő lépcső a sportág számára.

(Fotók: Horváth Balázs / Vanik Zoltán)

'Fel a tetejéhez' gomb