Terem

A kerékpár teremsport is: interjú Krausz Dániellel a kerékpárlabda OB kapcsán

BringaSport 2015.10.06 – Szeptember 26-án Bajon országos bajnoksággal egybekötött nemzetközi meghívásos kerékpárlabda tornára került sor, aminek kapcsán a teremkerékpáros szakág vezetőjével, Krausz Dániellel készítettünk interjút a kerékpáros szakágról, ami egy teremsport.

Fotógaléria (Vanik Zoltán) >>

AAEAAQAAAAAAAALFAAAAJGE2NDhiMjgzLTc4MGQtNGNmZi05N2ZjLWUyNjA5ZDRlYWNmZA– Milyen versenyt láttunk ma a baji tornateremben, kerékpárlabda országos bajnokságot és?

– Ez egy minden UCI-szabálynak megfelelő nemzetközi verseny volt, amit az országos bajnokságunkkal egybekötöttünk. A kerékpárlabda egy induló sportág Magyarországon, 20 éve működik, nincs még annyi csapat az országban, hogy csak a magyaroknak tudjunk egy zárt rendszerű bajnokságot csinálni. A külföldiek mindig emelnek a verseny színvonalán, ezért nyílt, meghívásos versenyként hirdetjük meg.

– Mi a kerékpárlabda rövid története hazánkban?

– 1994-ben Nagy Györgyi testnevelőként kezdett foglalkozni a teremkerékpárral, ő látott benne fantáziát, ahol most járunk, az ő munkája gyümölcse. Jelenleg Romhányon, Bokodon, Bajon és Tatán űzik a teremkerékpározást, művészkerékpár és kerékpárlabda párhuzamosan csak Bajon fut, júniusban Tatán indult egy új kerékpárlabda szakosztály, és októbertől lesz klub Budapesten. Utóbbinál per pillanat a tornaterem a szűk keresztmetszet, kerékpár van, érdeklődők vannak.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

– Mi kell ahhoz, hogy valaki eljusson odáig, hogy élvezhesse a játékot?

– Féléves-éves munka, hogy az ember tudja a kerékpárt használni, majd le tudjon játszani egy olyan meccset, amit az ő szintjén lévő emberekkel élvezni tud. A gyerekek is nagyon élvezik közben, függetlenül attól, mennyi munka van benne. A tanulás öröme már élmény, meg tud állni a biciklivel, farolni stb. A fejlődési folyamat úgy néz ki, hogy megtanuljuk a kerékpárt kezelni, megállni vele, elengedett kézzel, kicsit hátrafelé ugrálni. Majd erre épül rá a labdakezelés, passzolni, a labdát megállítani, kezelni olyan szinten, hogy az valamire használható legyen, majd erre épülnek a taktikák.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

– Láthattuk, hogy tulajdonképpen csak bringa kell hozzá és tornaterem, miért tudnád még ajánlani, hogy általános iskolákban is foglalkozzanak a kerékpárlabdával?

– Legjobb tudomásom szerint a kerékpározás még az alaptantervben is szerepel, mint sportág. Iskolai keretek között ez a legjobb formája ennek, hogy egy testnevelő tanár kerékpározásra oktassa a gyerekeket. Fontos, hogy a kerékpárok különleges kialakítása miatt a mozgáskoordináció fejlesztésében nagyon nagy szerepe van, nagyon sokat segít. Illetve a későbbiekre nézve belépő lehet a kerékpársportok világába, az egyensúlyérzék ugyanis hatalmas fejlődésen megy keresztül. Az örökhajtós biciklik nagy koncentrációt igényelnek, most is vannak olyan gyerekek, akik az iskolában koncentrációs problémákkal küzdenek, és az edzések hatására jött már olyan visszajelzés a tanároktól, hogy fejlődnek és jobban tudnak odafigyelni.

– Mi történik az általános iskolai tornatermen túl?

– Az alapvető felállás a sportban az egyesületi munka, az iskolai oktatás a sportágba való bevezetéshez fontos. Akik például itt az iskolás kategóriát nyerték, heti két edzéssel jutottak el erre a szintre, két éve foglalkoznak ezzel a sporttal. Egyébként amatőr sportágról beszélünk, tanulás vagy munka mellett űzik nemzetközi szinten is. Sikerült már szép eredményeket elérni magyaroknak is, a felnőtt kategóriában bajnok páros, Toma Vilmos és Arendás Tamás felnőtt vb-n csoportjukban a 3. helyezést érték el, nekik már jó esélyük van arra is, hogy a sportág 20 éves történetében először A-csoportba kerüljenek.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

– Akik itt voltak Európából, nemzetközi szinten milyen erőt képviselnek?

– Németországból, Csehországból, illetve Szlovákiából érkeztek csapatok, Németországból három helyről, illetve Csehországból kettőről, így jött össze ez a nagy mennyiségű létszám. A színvonalra azt mondanám, hogy a német első liga alja.

– Hányan űzik ezt a sportágat például Németországban?

– Több liga van, 2-3000 licences sportolóval, tehát jóval elterjedtebb, mint Magyarországon, több száz egyesület…

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

– Mit tegyenek azok, akik Magyarországon kedvet kapnak a kerékpárlabdához?

– Várunk mindenkit sok szeretettel, bárki szeretne a kerékpárlabdával foglalkozni, keressen bátran a terem@bringasport.hu címen, szívesen támogatunk bárkit, aki érdeklődik. Bővebb információ a www.kerekparfoci.hu oldalon található.

A Bajon rendezett nyílt magyar kerékpárlabda bajnokság eredménye:

Iskolás

  1. Olomouc
  2. Baj 1: Elek Gábor – Réső Tamás (magyar bajnok)
  3. Baj 2: Elek Gábor – Bognár Dániel
  4. Tatai AC : Hárskúti Péter – Holló Krisztián
  5. Lippai Gábor – Bognár Ákos
  6. Csontos Natália – Luigits Janka
  7. Fodor Sámuel – Schulz Ede Péter

Junior

  1. Baj 1: Krausz Bence – Orcsik Viktor Péter (magyar bajnok)
  2. Svitavka: Jan Hridlicka – Michael Richtr
  3. Baj 2:  Vörös Renátó – Ruttner Viktor
  4. Olomouc: Dominik Otasek – Petr Kouba
  5. Baj 3: Szűcs Mátyás – Fodor Máté

Felnőtt

  1. Lüblow 1: Andre Cranz – Danny Bennühr
  2. Baj 1: Toma Vilmos – Árendás Tamás (magyar bajnok)
  3. Lüblow 2: Thilo Willert – Robert Knaack
  4. Prerov: Martin Boursek – Peter Sistek
  5. Baj 2: Szitás Tamás – Grósz József
  6. Gúta: Hankó Attila – Jakab Róbert
  7. Leutersdorf: Matthias Rothe – Tom Anders
  8. Pullach: Marko Matthes – Heiko Hank
  9. Baj 4: Ruttner Viktor – Vörös Renátó
  10. Baj 3: Orcsik Viktor Péter – Krausz Bence
  11. Sitborice: Stepan Urbanek – Martin Drábalek
  12. Cham: Olliver Guntrum –  Henry Ebert
'Fel a tetejéhez' gomb