MTB

Csehországban versenyzett az MTB utánpótlás válogatott

BringaSport – 2015.07.13 – Brno-ba rendezték a hétvégén a cseh kupasorozat 5. fordulóját, melyen a magyar MTB utánpótlás válogatott U15-ös és U17-es kerete állt rajthoz, illetve az U13-as lányok között is láthattunk magyar résztvevőt.

Fotók >>

Fontos állomása volt ez az augusztusi Ausztriai EB-re készülő keretnek. Ez a verseny eredetileg nem szerepelt a versenynaptárban, de mivel több külföldi versenyre sajnos nem jutottak el, így szezon közben jelölte ki Benkó László, az MTB utánpótlás válogatott szövetségi kapitánya. Brno belvárosától nem messze, a város egyik zöldövezetében került kialakításra a 4,5km hosszúságú, 180m szintkülönbségű pálya.

Az indulók nagy részét a hazai versenyzők jelentették, hazánkat 14 fiatal képviselte, a hasonló létszámú lengyel válogatott mellett. Jelentős hátrányt jelentett, hogy minden korcsoportban az utolsó helyekről voltak kénytelenek indulni fiataljaink. Elsőként, az U13-as lányok között Bokros Csenge (VKE Nelson) rajtolt, aki a 14. helyen ért célba a 22 fős mezőnyből. Az U15-ös lányok következtek, a salakmotoros versenyek hangulatát és porfelhőit idéző futópályán, melyről egy rajtkör megtétele után lehetett a pályára kimenni. Vas Kata Blankának és Fördös Katának szurkolhattunk a 28fős mezőnyben. Vas Kata a nagyszerű rajtot követően szinte azonnal a mezőny elejébe került, ahol a futam alatt sorra előzte le ellenfeleit. Csupán az előző évi cseh bajnok tudott „meglépni”, így csupán 17másodperces hátránnyal a másodikként ért célba. Fördös Kata láncszakadás miatt volt kénytelen föladni a versenyt.

DSCF0974

A fiúk versenyében hárman indultak, Bíró Dávid, Baranyi Áron és Varga Dániel Bence. 38 fős, tisztán cseh mezőnyben kellett bizonyítaniuk erejüket, ügyességüket. Baranyi Áron nagyszerű 8.helyezése, igen sokat mondó. Első éves U15-ként sikerült ezt elérnie, tehát jövőre ugyanebben a kategóriában még szebb eredmények várhatóak. Varga Dániel Bence a 16. helyen ért célba. Bíró Dávid a jó rajtot követően a mezőny elejéről volt kénytelen később kiállni. A délelőtti futamok között indult a fiú U17-es mezőny, melyben a legnagyobb létszámmal voltunk érdekeltek. A rajtot követő porfelhőből Fetter Erik jött ki a legjobban, aki a belső íven a mezőny elejére „lopakodott”. Kádi Tamás, Hajas Dávid, Kovács Dániel, Hetényi Gergő és Baranyi Attila (Mátéhegyi Ökopark Borsodnádasd) inkább megvárta míg „tisztul a levegő” és a stadionból kiérve kezdtek bele az ellenfelek lehagyásába. Az első kör megtétele után Erik hátsóváltója föltekeredett így feladni kényszerült. Tomi nagyszerű iramban a 8., míg Dávid a 18., Dani a 28., Gergő a 29.-en helyen futott be. Baranyi Attila szintén váltóprobléma miatt volt kénytelen föladni a versenyt. Erik, Tomi és Dávid első évesek az U17-es kategóriában, tehát jövőre ismét ebben a kategóriában indulnak.

DSCF0960

Délután indították az U17-es lányok mezőnyét, ahol a magyar utánpótlás mezőny két igen jeles női versenyzője indult, Buzsáki Virág és Schmidel Regina. A rajtkört követően Virág az első három között tudta megkezdeni az emelkedőket. A verseny többi része azonban nem az elképzelései szerint alakult, így a 10. hellyel kellett megelégednie. Regina két hellyel később, a 12. helyen futott be a 21 fős mezőnyben. Virág jövőre is ebben a kategóriában indulva bizonyíthat. A verseny rangját nagy mértékben emelte, hogy azon részt vett Jaroslav Kulhavy is, akit hihetetlen népszerűség és elismertség vesz körül Csehországban.

Ez úton is gratulálunk minden versenyzőnknek az elért eredményekhez!
Utánpótlás versenyzőinkkel a hét végén megrendezésre kerülő Soproni OB-n talákozhatunk!

'Fel a tetejéhez' gomb