Országút

Debrecen 30 év után rendez ismét Hosszútávú Országos Bajnokságot

BringaSport – 2015.06.19 – Június 25-én és 27-én Debrecen ad otthont az Időfutam OB és Hosszútávú OB futamainak. Az időfutam pályája egy álom, teljesen friss aszfalton, gyönyörű környezetben, erdős-ligetes területtel körülvett, hangfogó falakkal, kerítésekkel is határolt úton kell a penzumot teljesíteni. A mezőnyversenyek a már bevált Látókép-Balmazújváros körön zajlanak majd, melyről az év korábbi időszakában már sokaktól kaptunk pozitív visszajelzést. Kitett, sok helyen jól belátható, nem igazán szélvédett pálya, mely a minimális szintkülönbségek ellenére tartogat kihívásokat!

A szervezők több meglepetéssel készülnek (vendégek, ajándékok), melyekért már eleve érdemes lesz eljönni, megnézni, részt venni ezen a bajnokságon, mely után remélhetőleg nem kell 30 évet várni a következőre!

Versenykiírások:
MAGYARORSZÁG 2015. ÉVI EGYÉNI IDŐFUTAM BAJNOKSÁGA – Debrecen – 2015.06.25 >>
MAGYARORSZÁG 2015. ÉVI ORSZÁGÚTI UTÁNPÓTLÁS ÉS FELNŐTT BAJNOKSÁGA – Debrecen – 2015.06.27 >>

Egy rövid visszaemlékezés, a 30 évvel ezelőtti debreceni futamról:

„A 70-es évek végén megerősödő debreceni országúti kerékpársport, különösen az 1979-ben létrejött egyesületi fúzió után (ekkor alakult meg a DMVSC), végleg meghatározó erőt képviselt a hazai klubok rangsorában, elsősorban az utánpótlás eredmények révén.

Valószínűleg ennek elismeréseként adta az MKSZ a rendezés jogát 1985-ben Debrecennek.

Ez azért érdekes dolog, mert a hosszútávú bajnokságokat rendre Budapest környékén bonyolították le, a Pilis útjain: Páty, Zsámbék, Budakeszi, Gumiút… Általában ezek voltak a helyszínek.

1985. szeptember 13-án Debrecenben, a Hosszúpályi úton, a Vekeri-tó közelében, az 5-ös km kőnél volt a rajt és a cél. A rajtnál ott sorakozott a teljes hazai élmezőny. Az akkori szabályok szerint az alacsonyabb korcsoport versenye más időpontban került lebonyolításra, így a juniorok (a mai U23 korcsoport) tagjai is indulhattak a felnőttek (a mai ELITE) között.

A verseny távja a dokumentumok szerint 189 km volt, emlékezetünk szerint a Panoráma út- Vámospércsi út – Vámospércs – Hosszúpályi – Vekeri-tó körön, melyet háromszor kellett megtenni.

A mezőny a meleg időben, változó útviszonyok között, végig együtt maradva jóval 40 km-es átlag fölött teljesített. A táv utolsó részében alakult ki egy kis szökés, kb. 15 km-rel a cél előtt, a hazai mezőnyt akkoriban uraló szekszárdi versenyzők jóvoltából.

A célba Halász Zoltán érkezett néhány másodperces előnnyel, mögötte Liska Pál lett a második, aki sok-sok éven keresztül klubtársa volt, viszont ebben az évben már a Videoton színeiben versenyzett. A bronzérmes Halász László lett, a győzteshez hasonlóan szintén a Szekszárdi Spartacus versenyzője volt.

Halász Zoli kiváló formáját az is bizonyítja, hogy néhány nappal előtte, szeptember 9-én, meggyőző fölénnyel nyerte az Időfutam OB-t is, Isaszegen.

Összességében egy sikeresen lebonyolított Hosszútávú OB-t láthattak a Debrecenbe látogatók, a sportág képviselői. Érdekes tény, hogy Debrecen városa sem azelőtt, sem azóta nem rendezett az igazi klasszikus számban bajnokságot…”

Korhán László visszaemlékezése alapján (egykori kitűnő debreceni versenyző, 1977-1984 között 3x nyert egyéni és 4x csapatbajnokságot különböző országúti számokban, U15-U17-U19-U23 korosztályokban)

'Fel a tetejéhez' gomb